Μπορεί η κακοκαιρία Bora να εξασθενεί κινούμενη προς τα νότια του Αιγαίου, ωστόσο, φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος έφερε οριστικά τον χειμώνα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, νέο κύμα κακοκαιρίας θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα από την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέσα στο βράδυ της Δευτέρας η κακοκαιρία Bora θα κινηθεί κυρίως προς τα πιο νότια τμήματα του Αιγαίου, δηλαδή μέρος των Κυκλάδων, όπως επίσης και τα Δωδεκάνησα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το νησί της Ρόδου και συνολικά τα Δωδεκάνησα τουλάχιστον έως και το μεσημέρι της Τρίτης.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, από την Τετάρτη το απόγευμα ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να χτυπήσει εκ νέου τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προς τα νότια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας. Μάλιστα θα από την Πέμπτη αναμένονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες και στην Αττική, αλλά και την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με αρκετά μεγάλη διάρκεια.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για «παρέλαση κακοκαιριών» τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, εφιστώντας την προσοχή.
Τάσος Αρνιακός: Νέα κακοκαιρία από την Τετάρτη
Στην πορεία της κακοκαιρίας Bora αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος του Αντ1 Τάσος Αρνιακός: «Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες της κακοκαιρίας συνεχίζονται και θα επηρεάσουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (2/12) την ανατολική Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία και τη Λακωνία. Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (3/12) την ανατολική Λάρισα και τη Μαγνησία, μέχρι αύριο το πρωί τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στη συνέχεια, η κακοκαιρία σταδιακά θα εκτονωθεί και ο καιρός στα δυτικά και βόρεια θα βελτιωθεί».
Ο κ. Αρνιακός σημείωσε: «Η βελτίωση αυτή, όμως, δεν θα κρατήσει και πολύ αφού νέα κακοκαιρία έρχεται την Τετάρτη (4/12) από τα δυτικά και, την Πέμπτη (5/12), οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα εκτός της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βορείου Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν, μάλιστα, στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ο Δεκέμβριος φαίνεται, τουλάχιστον στην αρχή του, δεν αστειεύεται».
Χριστίνα Ρήγου: «Πέρασμα της κακοκαιρίας από την Αττική»
Η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου, ανέφερε ότι η κακοκαιρία Bora εξασθενεί αλλά τα φαινόμενα θα «χτυπήσουν», μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (3/12), την περιοχή των Δωδεκανήσων και γενικότερα το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι ήδη η Ρόδος και η Λήμνος έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρ’ όλα αυτά, η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη αφού έρχεται νέα κακοκαιρία από την Τετάρτη (4/12).
Χαρακτηριστικά, η μετεωρολόγος ανέφερε ότι ο καιρός πρόκειται να αλλάξει την Τετάρτη (4/12) από τα δυτικά αν και η μεταβολή θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη (5/12). Η διάρκεια της νέας κακοκαιρίας θα είναι μέχρι και την Κυριακή (8/12). Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα χαμηλό που θα κινηθεί αργά, που θα δώσει ισχυρές καταιγίδες με νοτιάδες και με πολλά χιόνια στα βόρεια.
Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου, η νέα κακοκαιρία «θα επηρεάσει και πάλι τη Θεσσαλία, τη Ρόδο και τη Λήμνο, αλλά θα κάνει και ένα πέρασμα και από την Αττική». Επίσης, το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης (5/12), μάλιστα, έντονα φαινόμενα στη χώρα στο πλαίσιο γενικευμένης κακοκαιρίας.
ΕΜΥ: Ο καιρός την Τρίτη (3/12)
Στα δυτικά της χώρας αναμένεται, την Τρίτη (3/12), βελτιωμένος καιρός με λίγες τοπικές βροχές. Ακόμα, στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (από τη Θεσσαλία και νοτιότερα), στο Αιγαίο και στην Κρήτη, αλλά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα είναι τοπικά ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά έως 5 και στο Αιγαίο – τοπικά – 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και έτσι θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά ηπειρωτικά τους 16 με 17 και – τοπικά – τους 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 16 και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα τους 17 με 18.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς, μέχρι νωρίς το πρωί, μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τμήματα πρόσκαιρα, το πρωί, 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νότια θαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες – Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, τις πρωινές ώρες, κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 και τοπικά έως 18 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στη βόρεια Εύβοια, έως τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές – Τα φαινόμενα βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες, έως τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές – Στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές έως τις πρωινές ώρες, από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν – Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση – Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές έως τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά τμήματα βορειοανατολικοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 5, στις Σποράδες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 με 14 και στις Σποράδες – τοπικά – 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024
Ο καιρός την Τετάρτη (4/12) από την ΕΜΥ
Στη Θράκη και στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, τις πρώτες πρωινές ώρες, στα νοτιοανατολικά και γρήγορη βελτίωση. Ακόμα, στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, αρχικά στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά (κυρίως παράκτια τμήματα) και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν, την Τετάρτη (4/12), από τις προ μεσημβρινές ώρες στα δυτικά θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο 5 – τοπικά – 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά βόρειοι 3 με 4 στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα τους 17 με 18.
Ο καιρός την Πέμπτη (5/12) από την ΕΜΥ
Στην ανατολική νησιωτική χώρα και στη Θράκη προβλέπονται, την Πέμπτη (5/12), αρχικά λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και, από το απόγευμα, στα νοτιοανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ακόμα, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί και στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα νότια.
Ο καιρός την Παρασκευή (6/12) από την ΕΜΥ
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά, αναμένονται για την Παρασκευή (6/12). Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται, από το μεσημέρι, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα πνέουν στα νότια από νότιες και στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Ο καιρός το Σάββατο (7/12) από την ΕΜΥ
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται για το Σάββατο (7/12). Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και – τοπικά – το βράδυ 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.
Κακοκαιρία Bora: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή, «πνίγηκαν» Μακεδονία και νησιά Αιγαίου
Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής από το Σάββατο 30/11 έως σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα 2/12 έχει δώσει το έντονο κύμα κακοκαιρίας «Bora», κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (Ρόδος, Λήμνος, Θάσος). Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σοβαρά προβλήματα, τεράστιες καταστροφές και τρεις νεκροί. Σε επιφυλακή Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα για νέα ακραία φαινόμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από 511 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το Σάββατο έως τις 13:30 σήμερα, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν:
- στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους (550,8 χιλιοστά)
- στο Νεοχώρι Χαλκιδικής (452,4)
- στη Ρόδο (341)
- στη Βουρβουρού Χαλκιδικής (299,2)
- στην Κασσάνδρεια (296,6)
- στα Ριζώματα Ημαθίας (288,4)
- στην πόλη της Βέροιας (244,6)
- στο Βαρικό Πιερίας (234,2)
Λέκκας: «Στη Ρόδο έπεσε το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια»
«Έχει πέσει ένα πολύ μεγάλο ύψος βροχής, είναι το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια, έπεσε σε όλη τη Ρόδο. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαμε μεγάλη ραγδαιότητα κατά διαστήματα. Κατά διαστήματα δεν μπορούσε κάποιος να περπατήσει έξω από την βροχή», είπε στο Mega ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Για τη γέφυρα που κατέρρευσε, επισημαίνει: «Είναι μια γέφυρα σχεδιασμένη τη δεκαετία του ’70-’80. Αυτά τα έργα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές συνθήκες και έχουμε αυτήν τη σύνθετη κατάρρευση εδώ που διερευνούμε πώς άρχισε το φαινόμενο, ποια είναι η αρχή της κατάρρευσης, ποια είναι η τρωτότητα της γέφυρας και πώς είναι ο μηχανισμός κατάρρευσης. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς να κατασκευάσουμε την καινούργια γέφυρα, με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ουσιαστικά».
«Έχουμε όλο το φάσμα αντοχής και τρωτότητας στα έργα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα καλούπι όλα. Είναι έργα τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 70 χρόνια. Τα παλιότερα έργα έχουν αυξημένη τρωτότητα. Θέλουν προσοχή», συμπληρώνει.
«Μέσα στην κλιματική κρίση πρέπει να γίνουν επιλογές του πού θα μπορέσουμε να επέμβουμε αποτελεσματικά με νέα δεδομένα και νέα ανθεκτικότητα. (…) Δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα, έχουν αποκτήσει μια εκθετική αύξηση. Η αποκατάσταση παίρνει χρόνο», καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Ένας νεκρός από υποθερμία στη Χαλκιδική
Ένας 58χρονος άνδρας πέθανε από υποθερμία στην Τορώνη Χαλκιδικής, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Bora» από την περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, ο 58χρονος οδηγούσε χθες στον δρόμο Τορώνη προς Συκιά στη Σιθωνία. Στην προσπάθειά του να αποφύγει βράχια που είχαν αποκολληθεί, έπεσε σε χαντάκι 30 μέτρων.
Παρά τις προσπάθειες συγγενών και φίλων, κανένας δεν κατάφερε να τον εντοπίσει με αποτέλεσμα να πεθάνει αβοήθητος μέσα στο αυτοκίνητό του.
Ο άτυχος άνδρας αγνοούνταν από χθες και εντοπίστηκε στις 7.30 το πρωί, εγκλωβισμένος μέσα στο όχημά του, από διερχόμενο οδηγό που ειδοποίησε τις Αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τον απεγκλωβισμό του είχε τις αισθήσεις του. Όταν όμως έφτασε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ρόδος και Λήμνος
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν η Ρόδος και η Λήμνος από τον ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα των Δημάρχων.
Σχετικά με τη Ρόδο, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου, Αλέξανδρου Κολιάδη, ο Δήμος κηρύχθηκε και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεσημέρι της Δευτέρας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το νησί της Ρόδου βίωσε το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία της.
Όσον αφορά στη Λήμνο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημέρωσε ότι μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Μύρινα, Ατσική και Νέα Κούταλη του Δήμου Λήμνου, συστάθηκε τη Δευτέρα Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών Επιχειρήσεων για αυτές τις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν από τη θεομηνία. Οι εργασίες της Επιτροπής ορίστηκε να αρχίσουν από αύριο 3 Δεκεμβρίου. Στη Λήμνο βρίσκεται από ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ενώ τη Δευτέρα στο νησί θα βρεθεί κλιμάκιο από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Όπως έχει ανακοινωθεί, σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Σε μήνυμα που εξέδωσε πριν από λίγο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρεται στην αντιμετώπιση της κατάστασης σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ρόδο. Μάλιστα, τονίζει πως η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται με «λύσεις από το παρελθόν» και γι’ αυτό πρέπει όλοι να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης αρκετών ζητημάτων.
Ακολουθεί το μήνυμα του κ. Χατζημάρκου:
«Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Η Ρόδος δουλεύει για να κλείσει τις πληγές που της άφησε ο “Bora”. Ένα πολύ μεγάλο φαινόμενο, το μεγαλύτερο σε ένταση στην ιστορία του νησιού, άφησε πίσω του σημαντικές ζημιές. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί πλέον η κλιματική αλλαγή, σίγουρα όχι με λύσεις από το παρελθόν. Κάποιοι προσδιορίζουν τη λύση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μόνο σε τεχνικά έργα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν νέα έργα αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να τιθασεύσουν τη φύση. Οφείλουμε να αλλάξουμε και αντιλήψεις και τρόπο προσέγγισης πολλών ζητημάτων που αγγίζουν και την καθημερινή μας λειτουργία.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα το συζητήσουμε αυτό το θέμα εξαντλητικά, ξεκινώντας φυσικά με την περίπτωση της Ιαλυσού με τον υπογειοποιημένο ποταμό της, για τον οποίο είναι σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες. Επικεντρώνουμε τώρα στην ανακούφιση των συμπατριωτών μας που υπέστησαν ζημιές στις οικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους.
Προσοχή: Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού αλλά, αντίθετα, επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ειδική αναφορά στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε την αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Προσχολικής Αγωγής και των Ειδικών Σχολείων, όλων των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Σήμερα φτάνουν νέες ενισχύσεις των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αθήνα και έχουμε ζητήσει και την επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Τριαντόπουλου, για να δρομολογηθούν και να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων στους συμπατριώτες μας που υπέστησαν βλάβη. Παραμένουμε σε επιφυλακή».
Η δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ανέφερε, ότι «σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο, στο αγροτικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης, σε υποδομές όπως δημοτικά τοιχία, οδόστρωμα, γεφύρια. Τεράστιες είναι οι ζημιές σε σπίτια επιχειρήσεις, καλλιέργειες, θερμοκήπια, ενώ τα νερά δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει και δεν έχουμε πλήρη εικόνα των ζημιών».
Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, οι κάτοικοι της Ρόδου, το Σάββατο πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα.
«Η Ρόδος, δοκιμάστηκε σκληρά. Χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες που οδήγησαν ακόμα και στην ανάγκη επιχειρήσεων διάσωσης των ανδρών που επιχειρούσαν. Το νησί ενισχύθηκε με δυνάμεις που έφτασαν από την Αθήνα με ειδική πτήση και από τα ξημερώματα έχει σταλεί μήνυμα 112 που απαγορεύει κάθε μετακίνηση. Προσοχή, η απαγόρευση μετακίνησης είναι σε ισχύ με διάρκεια 24 ώρες. Η καταγραφή ζημιών δεν θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο, για το οποίο η Μετερεωλογική Υπηρεσία δίνει επανάληψη σήμερα Κυριακή. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη συναγερμό και η επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συνεχής. Στο οδικό δίκτυο υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές καθώς και σε οικίες και επιχειρήσεις. Εως και τώρα, καμία αναφορά για αγνοούμενο δεν υπάρχει και την περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, την Ιαλυσό, εποπτεύει η ΕΜΑΚ. Επαναλαμβάνουμε, ισχύει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων», είχε πει o περιφερειάρχης το Σάββατο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού.
Ρόδος
Η κακοκαιρία άφησε στη Ρόδο κυριολεκτικά ένα ξενοδοχείο να «κρέμεται» στον αέρα, μετά το πέρασμά της από το νησί.
Πρόκειται για μια μονάδα στο Φαληράκι, η οποία έχει κτισθεί πάνω στις όχθες ρέματος.
Η βροχή που «πέρασε» από το ρέμα «χτύπησε» τα θεμέλια του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα την τρομακτική εικόνα που το δείχνει να κρέμεται στον αέρα.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί κατέρρευσε τμήμα της κεντρικής εισόδου του ΟΑΕΔ στη Ρόδο.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η κατάρρευση σημειώθηκε αμέσως μετά την είσοδο των υπαλλήλων στην υπηρεσία και δεν υπήρξε τραυματισμός.
Η υπηρεσία διέκοψε προσωρινά την λειτουργία της, έως ότου γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.
Λήμνος
Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε στη Λήμνο το πέρασμα της κακοκαιρίας, που άφησε πίσω της και δύο νεκρούς.
Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώθηκε σε βίντεο από drone, ενώ μιλώντας για την καταστροφή που υπήρξε, κάτοικος της περιοχής είπε στην ΕΡΤ ότι όλα συνέβησαν μέσα σε 10 λεπτά. «Γέμισε το σπίτι όλο, το νερό έφτασε στα δύο μέτρα, χρειάστηκαν πέντε ώρες με 4 μοτέρ για να αντλήσουμε τα νερά. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, το νερό αναποδογύρισε μέχρι και δεξαμενή με 2 τόνους πετρελαίου μέσα».
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε Λήμνου, από τα ξημερώματα του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας, έχουν πέσει περίπου 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Το τελευταίο σύστημα έπληξε τη Λήμνο το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής με χαλάζι – όχι μόνο στα ορεινά του νησιού – έντονη βροχόπτωση και κεραυνική δραστηριότητα.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού, η κατάσταση φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σταθεροποίηση καθώς ο έλεγχος έδειξε ότι στο φράγμα του Κοντιά χθές, το ύψος του νερού βρίσκονταν 20 περίπου εκατοστά κάτω από το όριο υπερχείλισης.
Ρεπόρτερ ξέσπασε σε κλάματα
Σε απευθείας σύνδεση με την εκπομπή «Buongiorno», η ρεπόρτερ Νατάσα Ταραράκη ξέσπασε στον τηλεοπτικό αέρα, μη μπορώντας να συγκρατήσει την οργή και τον θυμό της για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
«Η Λήμνος μπορεί να είναι τουριστικό μέρος αλλά όχι τουριστικό νησί, από την αγροκτηνοτροφία ζούμε. Έχουν καταστραφεί τα πάντα! Δεν υπάρχει χωράφι για χωράφι! Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το τελευταίο διάστημα είχαν την ευλογιά. Τώρα έχουν χάσει την περιουσία τους. Αυτή τη στιγμή έρχονται κλιμάκια των κομμάτων. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα έρθουν, θα δουν και θα φύγουνε ή θα έχουμε αποτελέσματα; Συγγνώμη που βγαίνω έτσι αλλά η αγανάκτηση έχει φτάσει στον Θεό. Βλέπω εικόνες καθημερινά από τους συνανθρώπους μου που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, φοβούνται για τα παιδιά τους. Ο άνθρωπος που πέθανε είχε ένα 5χρονο παιδί, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;» είπε, εμφανώς αναστατωμένη, και πρόσθεσε:
«Πρέπει να μας ακούσει η Πολιτεία. Μας λένε ότι είμαστε ακριτικό νησί, ότι είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Τι κάνουν όλοι αυτοί; Πείτε μου! Εδώ και 48 ώρες ανά τρία λεπτά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ο κόσμος δεν μπορεί να συντονιστεί. Η κατάσταση είναι φρίκη! Η Πολιτεία πρέπει να μας βοηθήσει με πράξεις, φτάνει με τα λόγια! Να ενωθούν όλοι οι άνθρωποι από τα κλιμάκια των κομμάτων και να μας βοηθήσουν, όχι μόνο για τις ψήφους!», επισημαίνει η Νατάσα Ταραράκη συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της. Βγαίνω πρώτη φορά δημοσιογραφικά και λέω τέτοια πράγματα αλλά έχω αγανακτήσει! Από την ώρα που είμαι στο MEGA βγαίνω μόνο για κακό. Επιτέλους δείτε μας!».
Κεντρική Μακεδονία
Ζημιές προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora από τη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου, στο νότιο τμήμα της, πλημμύρησαν σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και καταλήφθηκαν από λάσπες και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να καταστούν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς.
Τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μήνυμα από το 112, το οποίο απαγόρευε τις μετακινήσεις μεταξύ Πόρτο Κουφού και Νέου Μαρμαρά, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και βλαβών στο οδικό δίκτυο.
Το κύμα κακοκαιρίας έδωσε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεγάλα ύψη βροχής στους νομούς Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ το σκηνικό συνέθεταν οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούσαν τοπικά τα 8 – 9 μποφόρ.
Στην Κεντρική Μακεδονία, η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά το διήμερο 1.660 κλήσεις και σύμφωνα με ανακοίνωσης της Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν 1.039 κοπές δέντρων, 50 αφαιρέσεις αντικειμένων, 45 αντλήσεις υδάτων και οκτώ μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Από τις πτώσεις δέντρων βυθίστηκαν αρκετές περιοχές στο «σκοτάδι» με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές της Θέρμης Θεσσαλονίκης, όπου πολλά νοικοκυριά συμπλήρωσαν 24 ώρες χωρίς ρεύμα.
Η Bora κράτησε κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά και Καλαμαριάς, ενώ στη Χαλκιδική ανεστάλη η λειτουργία των σχολικών μονάδων στους δήμους Κασσάνδρας, Αριστοτέλη, Ν. Προποντίδας και Πολυγύρου.
Στο μεταξύ, με 16 εθελοντές και 4 οχήματα η Κοινωνική Οργάνωση Αντικρίση, βρίσκεται από χθες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να προσφέρει βοήθεια σε οποιονδήποτε το έχει ανάγκη, άστεγο άνθρωπο ή αδέσποτο ζώο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, μέχρι στιγμής αρκετά ζώα βοηθήθηκαν ώστε να βρεθούν σε ασφαλής συνθήκες και 11 άστεγοι μεταφέρθηκαν με οχήματα της Κοινωνικής Οργάνωσης σε δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μην κινδυνεύουν από το κρύο.
Η Αντίκριση παρακαλεί όσους εντοπίσουν κάποιον άστεγο ή ζώο που κινδυνεύει από τις καιρικές συνθήκες να επικοινωνήσουν άμεσα με την κοινωνική οργάνωση στο τηλέφωνο 6975892671.
Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι δέχθηκε συνολικά 3.024 κλήσεις από το πρωί του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2024 έως και σήμερα στις 06:00 λόγω της κακοκαιρίας Bora.
Συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει στην Κεντρική Μακεδονία 1.660 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 1.039 κοπές δέντρων
- 50 αφαιρέσεις αντικειμένων
- 45 αντλήσεις υδάτων και
- 8 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
Στο νησί της Λήμνου 115 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 60 αντλήσεις υδάτων και
- 36 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
Σημειώνεται ότι προχθές, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, ανασύρθηκε από κοίτη χειμάρρου η σορός ενός άνδρα. Επιπλέον τονίζεται ότι αεροπορικώς έχουν μεταβεί στο νησί της Λήμνου 25 πυροσβέστες από Αθήνα.
Στο νησί της Χίου 31 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 2 κοπές δέντρων
- 14 αντλήσεις υδάτων και
- 1 μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο
Στο νησί της Ρόδου 1.200 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 8 κοπές δέντρων
Ακόμη έχουν πραγματοποιηθεί 450 έλεγχοι για αντλήσεις υδάτων όπου ενέργειες έγιναν σε 60 περιπτώσεις και 80 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Σημειώνεται ότι στη Ρόδο έχουν μεταβεί αεροπορικώς 35 πυροσβέστες από Αθήνα με αντλητικά μηχανήματα και δυο διασωστικές λέμβους. Επιπλέον, ακτοπλοϊκώς έχουν μεταβεί από Πειραιά 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 14 κοπές δέντρων και
- 4 αντλήσεις υδάτων
Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι βροχές και καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι και αύριο. Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι το απόγευμα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο 100% για Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Έχει επανέλθει η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Bora, ωστόσο προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σε περιορισμένα τμήματα του δικτύου στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ειδικότερα, στην περιοχή του Πανοράματος Θεσσαλονίκης εκκρεμεί η επανηλεκτροδότηση περίπου 300 παροχών, ενώ αυτήν την ώρα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρούν όλο το Δίκτυο της ευρύτερης περιοχής και συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ηλεκτροδότησή τους, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Μεμονωμένα προβλήματα παρουσιάζονται και στο Δίκτυο της Χαλκιδικής.
Συνεργεία του Διαχειριστή, ενισχυμένα από χθες με τεχνικό προσωπικό από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, καθώς επίσης και από συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης.
Θεσσαλία
Ο μηχανισμός της περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζει να επιχειρεί σε όλα τα μέτωπα της κακοκαιρίας και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο των δήμων Αγιάς -Τεμπών, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα.
Στο παραλιακό μέτωπο τα μηχανήματα της περιφέρειας προχωρούν σε καθαρισμό του δικτύου από τα φερτά υλικά που δημιουργήθηκαν από τα μεγάλα κύματα της θάλασσας, τα οποία έφτασαν στους δρόμους, αλλά και στον καθαρισμό του δικτύου στον ορεινό Κίσσαβο.
Στον δήμο Τεμπών πραγματοποιούνται εργασίες διάνοιξης σε τρία σημεία του Δέλτα Πηνειού (Καστρί-Καράβια-Μεσάγγαλα) για την ομαλή απορροή των ομβρύων υδάτων, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών, επίσης από τα φερτά υλικά που προέκυψαν από την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με ενημέρωση της περιφέρειας Θεσσαλίας, στον νομό Τρικάλων τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας συνεχίζουν τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου, κυρίως στα ορεινά του Περτουλίου.
Στον νομό Μαγνησίας τα συνεργεία καθαρίζουν κυρίως στο Πήλιο, τις τριγωνικές τάφρους για τη γρηγορότερη απορροή των νερών της βροχής, ενώ στον νομό Καρδίτσας τα μηχανήματα καθαρίζουν το οδικό δίκτυο, με έμφαση τις γέφυρες και τα ρέματα, απομακρύνοντας φερτά υλικά και μπάζα που δημιουργήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εργασίες αποχιονισμού στο ορεινό δίκτυο της Αργιθέας.
Διαβάστε επίσης:
Διαφθορά στην ΕΛΑΣ: Οργισμένη αντίδραση από τους συνδικαλιστές – «Είναι γάγγραινα, κόψτε το σάπιο»
Πρόστιμα σε ακόμα τέσσερις εταιρείες για παραπλανητικές εκπτώσεις