0 1 min 4 εβδομάδες

Greenpeace: Aδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Παγκόσμια Συνθήκη πλαστικών

Η πέμπτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, INC5, τελείωσε χθες, Κυριακή, χωρίς συμφωνία. Παρόλο που ήταν ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τελικά το μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν ήταν να βρεθούν ξανά για έναν τελικό γύρο διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Η οργάνωση αναφέρει πως, δυστυχώς, οι λομπίστες των πετροχημικών εταιρειών και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, που ήταν περισσότεροι από 200, αλλά και οι χώρες – παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, κατάφεραν να βάλουν φρένο σε μια ισχυρή Συνθήκη, που θα περιορίζει δραστικά την παραγωγή πλαστικού μίας χρήσης.

Ο Graham Forbes, επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στις διαπραγματεύσεις για μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, δήλωσε:

«Κάθε μέρα που οι κυβερνήσεις επιτρέπουν στους ρυπαντές να συνεχίσουν να κατακλύζουν τον κόσμο με πλαστικό, πληρώνουμε όλοι το τίμημα. Αυτή η καθυστέρηση έχει τρομερές συνέπειες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, ενώ θυσιάζονται εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης. Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή την εβδομάδα πάνω από 100 κράτη-μέλη, που εκπροσωπούν δισεκατομμύρια ανθρώπους, απέρριψαν μια συμφωνία χωρίς ουσία που δεν θα είχε πετύχει τίποτα, και επέμειναν στη δέσμευση για μια φιλόδοξη Συνθήκη.

Στην επόμενη συνάντηση, η αποστολή για τα κράτη μέλη είναι σαφής: πρέπει να ξεπεραστεί η επιρροή των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και τα εμπόδια κάποιων λίγων ώστε να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία με δεσμευτικούς παγκόσμιους στόχους και μέτρα για τη μείωση της παραγωγής πλαστικού. Πρέπει να περιέχει την προστασία από επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία πλαστικού, την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, τους στόχους επαναχρησιμοποίησης και ένα δίκαιο σχέδιο χρηματοδότησης. Οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη, δίνοντας πρόσβαση στις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την πλαστική ρύπανση.

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η ευκαιρία να εξασφαλίσουμε μια αποτελεσματική συνθήκη για τα πλαστικά που θα προστατεύει την υγεία μας, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα παραμένει εφικτή. Κάποιοι καθιστούν αυτό το εγχείρημα πιο δύσκολο, αλλά το μάθημα είναι σαφές: οι φιλόδοξες χώρες δεν πρέπει να επιτρέψουν στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών, που υποστηρίζονται από μια μικρή μειοψηφία χωρών, να εμποδίσουν τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας. Μια ισχυρή συμφωνία που προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη είναι η μόνη μας επιλογή».

Η Greenpeace έστειλε δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη άμεσης συμφωνίας για μια ισχυρή Συνθήκη μέσω μιας ειρηνικής δράσης, που διήρκεσε τουλάχιστον 12 ώρες, ενάντια σε ένα φορτίο πετροχημικών το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Το σκάφος μήκους 96 μέτρων Buena Alba ήταν προγραμματισμένο να φορτώσει προπυλένιο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, βασικό συστατικό για την παραγωγή πλαστικού, από το διυλιστήριο Hyundai Daesan, το οποίο βρίσκεται στο πετροχημικό συγκρότημα Daesan της Νότιας Κορέας.

Η οργάνωση προσθέτει πως ακτιβιστές, εξοπλισμένοι με προστατευτικό εξοπλισμό ασφαλείας, επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο και εγκαταστάθηκαν στον ιστό του, ενώ ζωγράφισαν τις λέξεις «Το πλαστικό σκοτώνει« σε μια πλαϊνή πλευρά του δεξαμενόπλοιου με υδατοδιαλυτή μπογιά. Οι ακτιβιστές απαίτησαν από τους διαπραγματευτές στην INC5 στο Μπουσάν να μην υποκύψουν στις πιέσεις των ορυκτών καυσίμων και της πετροχημικής βιομηχανίας και να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη που θα μειώνει σαφώς την παραγωγή πλαστικού. Τελικά, 4 ακτιβιστές κρατούνται από την αστυνομία της Νότιας Κορέας.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace στηρίζει την προσπάθεια για ουσιαστική μείωση του πλαστικού μίας χρήσης μέσα από το πρόγραμμα «Ραντεβού στις Βρύσες», μέσω του οποίου ζητά από όλους τους δήμους της χώρας την εγκατάσταση δημοσίων βρυσών και τη βελτίωση και ανάπτυξη του δικτύου, ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό παντού, κάτι που αποτελεί και αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα, μειώνοντας έτσι τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.