0 1 min 4 εβδομάδες

Οι συζητήσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου είναι «σε προχωρημένο στάδιο», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ακόμη κι αν αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι η πολιτιστική διαμάχη θα είναι χαμηλά στην ημερήσια διάταξη όταν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του την Τρίτη.

Η μοίρα των κλασικών αριστουργημάτων, που προκάλεσαν καυγά πέρυσι μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα τεθεί ενεργά από καμία πλευρά όταν οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους συζητήσεις στην Downing Street. Ο εκπρόσωπος του Starmer δήλωσε τη Δευτέρα: «Η θέση μας για τα μάρμαρα Elgin δεν έχει αλλάξει».

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, προχωρούν προς μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.

«Η διάθεση της μουσικής έχει αλλάξει εντελώς», είπε μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Προβλέπεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα στηρίζεται σε μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται επί του παρόντος στις γκαλερί του Παρθενώνα του Μουσείου της Ακρόπολης – σε αντάλλαγμα για έργα τέχνης υπερπαραγωγής που θα λάβουν κεντρική σκηνή σε κυλιόμενες εκθέσεις στο Λονδίνο.

Τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είπε στον Guardian ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία ήταν «σχετικά κοντά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησαν το 2021.

Χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές», ο Γεραπετρίτης είπε: «Υπάρχει κοινή κατανόηση για το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και νομίζω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία να συνάψουμε ουσιαστικά τη συμφωνία γιατί δεν θα εναντιώνονται σε μια συμφωνία που επιτυγχάνεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης».

Με τα περιγράμματα μιας συμφωνίας να έχουν ήδη σκιαγραφηθεί, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται πλέον σε πρακτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοφανούς βήματος μεταφοράς τέτοιων ανεκτίμητων θησαυρών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, ανέφεραν πηγές.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει εκθέσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την απόκτησή τους από τον Λόρδο Έλγιν το 1816.

Ως πρεσβευτής της Αγγλίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ο Έλγιν είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους από την Ακρόπολη υπό συνθήκες που μέχρι σήμερα παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Σκαλισμένες από τον Φειδία, τον κορυφαίο γλύπτη του Περικλή, οι αρχαιότητες κοσμούσαν τη μνημειακή ζωφόρο του Παρθενώνα από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ο αριστοκράτης ισχυρίστηκε ότι του είχε χορηγηθεί άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να ζητήσει από συνεργεία εργατών να τους απομακρύνουν από το ναό – ένα έγγραφο του οποίου η ύπαρξη νωρίτερα φέτος αμφισβητήθηκε από την Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης έχει θέσει τον επαναπατρισμό των έργων τέχνης προτεραιότητα της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσε αναφορές ότι ο ηγέτης είχε προσωπικά τις τελευταίες εβδομάδες συμμετάσχει στις συνομιλίες με το μουσείο ή ότι η Αθήνα ήταν πρόθυμη να δεχτεί μια συμφωνία που αναγνώριζε ότι βρετανική ιδιοκτησία των αντικειμένων – το σημείο κολλήματος μιας συμφωνίας δανείου ημερομηνία.

«Δεν υπήρξε καμία κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες που να σχετίζεται με τα γλυπτά όπως έχει αναφερθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ενώ η επιστροφή των θησαυρών παρέμενε «ένα μόνιμο αίτημα… το οποίο συνεχίζουμε να προωθούμε ως έθνος, κράτος και ελληνική κυβέρνηση», η διαδικασία [διαπραγμάτευσης] ανήκει τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, είπε στους δημοσιογράφους.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Στάρμερ είπε ότι τα μάρμαρα «δεν θα ήταν στην ατζέντα του πρωθυπουργού» όταν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη την Τρίτη.

«Η εστίασή του θα είναι στη στήριξη της Ουκρανίας και στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η θέση μας για τα ελγινικά μάρμαρα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει θέμα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των γλυπτών του Παρθενώνα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πέρυσι, σε αυτό που περιγράφηκε ως «ψυχρότατο» που προκάλεσε ο Μητσοτάκης συγκρίνοντας την κατακερματισμένη γλυπτική ζωφόρο με τη Μόνα Λίζα που «κόβεται στη μέση», ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ακύρωσε ξαφνικά τις συνομιλίες της Downing Street με τον Έλληνα ομόλογό του στο Λονδίνο. . Κανονίστηκε μια εσπευσμένη συνάντηση με τον Στάρμερ, αντ’ αυτού, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, εάν οι Εργατικοί ψηφίζονταν για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η διπλωματική «γκάφα» του Σουνάκ χαιρετίστηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα ως ένα άνευ προηγουμένου ευεργέτημα για μια εκστρατεία που, εν μία νυκτί, έλαβε περισσότερη παγκόσμια δημοσιότητα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Διαβάστε επίσης:

Μελόνι για τις εντάσεις στην ιταλική κυβέρνηση: «Το πρωί τσακωνόμαστε και το βράδυ πίνουμε μαζί ένα ποτήρι κρασί»

Τραγωδία σε κηδεία στην Κένυα – Πέντε νεκροί από κατάρρευση τοίχους εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στέλνει ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι – Τι περιλαμβάνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.