0 1 min 1 μήνα
Έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Σπανίως τα καλά νέα αποτελούν «είδηση» για το φάρμακo και τις ανάγκες των ασθενών- Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.    

«Θέμα χρόνου είναι η υλοποίηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation» με παρουσία και εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε αναλυτικά: «Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο».

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στα απογευματινά χειρουργεία που, όπως τόνισε, δεν συναγωνίζονται τα πρωινά. «Τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2025 στόχος είναι να εξασφαλιστούν 34 χειρουργεία. Κλεισμένες και προγραμματισμένες, όπως ανέφερε είναι 2 χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου».

Αναφορά έγινε και στο clawback που ήταν το 2023 εκτός ελέγχου… Η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση. Πρόοδος καταγράφεται στα διαγνωστικά ενώ η μείωση στα clawback το 2024 είναι ανεπανάληπτη και θα πέσει σε ετήσια βάση 15 μονάδες.

Ο κ. Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΕ και General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma ανέφερε ότι «χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα και ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση
πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Σημείωσε εξάλλου ότι παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Τόνισε δε ότι το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα, λέγοντας ότι στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

Ο γενικός γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και γενικός διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Δημήτρης Νίκας, ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία, λέγοντας ότι όλες οι εταιρείες έχουν τα αναγκαία εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD, Αντώνης Καρόκης, αναφέρθηκε στις διαδικασίες ανάπτυξης νέων φαρμάκων, λέγοντας ότι δύο φάρμακα από computer και τεχνητή νοημοσύνη πήραν ήδη έγκριση. Νέες τεχνολογίες, νέες γενετικές θεραπείες και η ιατρική ακριβείας είναι πλέον πραγματικότητα!

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Βίβιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, ανακοίνωσε τη λειτουργία ψηφιακού προγράμματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, στο οποίο θα συγκεντρώνεται το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου. Όπως είπε, σε 12 νοσοκομεία θα εγκατασταθεί ογκολογικό -αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα, που θα εστιάζει στη διαχείριση των αντινεοπλασματικών θεραπειών, όπως χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες και ψηφιακές εφαρμογές για την άμεση υποστήριξη των ασθενών.

Σημαντική ήταν εξάλλου η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΦ και αντιπροέδρου της ELPEN, Θεόδωρου Τρύφων που αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον χώρο του Φαρμάκου είπε πως θα υπάρξουν σε διαφορετικές βάσεις.

«Πηγαίνουμε σε νέες κατηγορίες φαρμάκων. Έχουμε πολλά να δούμε από επενδυτικής πλευράς. Όλες οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ προσπαθούνε να είναι ανταγωνιστικές», τόνισε.

Πρόγραμμα SOLACE και καρκίνος πνεύμονα- πλήρης θεραπεία σε πρώιμα στάδια

Ευτυχώς στη χώρα δεν περιστρέφονται όλα γύρω από το clawback καθώς το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού μας δυναμικού ανοίγει πόρτες που αλλιώς θα έμεναν …κλειστές. Για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα SOLACE, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων υψηλού κινδύνου σε κέντρα πρόληψης και υλοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μίλησε στον Αθήνα 9,84, η πρώην αναπληρώτρια
υπουργός Υγείας, διευθύντρια 1ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, Δρ Μίνα Γκάγκα.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, απευθύνεται σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές, 50-80 ετών και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν ενδεχομένως δυσκολία πρόσβασης σε
υπηρεσίες υγείας. «Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ συχνός και ο πιο θανατηφόρος από όλους τους καρκίνους. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη μετά τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά. Στη χώρα μας, έχουμε γύρω στα 8.5 κρούσματα ετησίως και εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 θα αγγίξουμε τα 10.000.Πρώτη αιτία εμφάνισής του είναι το κάπνισμα».

Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι «σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ιαθεί και μάλιστα σε ποσοστό 80%. Αν η διάγνωση γίνει σε αρχικό και εντελώς διαχειρίσιμο στάδιο, μπορεί να επιτευχθεί ριζική
ίαση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ιδίως στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τους παράγοντες κινδύνου και κυρίως το κάπνισμα. Φυσικά, εξίσου επιβλαβές είναι και το παθητικό κάπνισμα, επομένως, ο καπνιστής δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του». Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης σε ότι κάνουμε, στη διατροφή, στην άσκηση, στις συνήθειες της ζωής μας αλλά και απέναντι στα εμβόλια καθώς πολλές φορές, οι καρκίνοι συνδέονται με λοιμώδεις παράγοντες».

Ανοσοθεραπεία, ο μεγαλύτερος εχθρός των δύσκολων καρκίνων όπως ο τριπλά αρνητικός του μαστού

Η ανοσοθεραπεία καταδεικνύεται σε ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο στη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, ειδικά σε πρώιμα στάδια της νόσου. Η ανοσοθεραπεία βοηθά ασθενείς με συγκεκριμένες γονιδιακές αλλοιώσεις. Τα στοιχεία προκύπτουν από τη KEYNOTE-522 μελέτη φάσης 3, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή όπως εξηγούν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος – ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).

Η μελέτη αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του pembrolizumab όταν συνδυάζεται με χημειοθεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με πρώιμο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν Pembrolizumab ή εικονικό φάρμακο σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (πακλιταξέλη και καρβοπλατίνη, ακολουθούμενη από ανθρακυκλίνη και κυκλοφωσφαμίδη).

Στη συνεχεία έλαβαν το Pembrolizumab ή εικονικό φάρμακο για έως 9 κύκλους μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική βελτίωση στην παθολογική πλήρη ανταπόκριση και στο διάστημα ελεύθερο νόσου με την προσθήκη pembrolizumab σε χημειοθεραπεία που περιέχει πλατίνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine..

Οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες βελτιώνουν σημαντικά τις προοπτικές για ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού που αποτελεί έναν επιθετικό υπότυπο καρκίνου του μαστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την απουσία έκφρασης τριών υποδοχέων. Αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζει τη θεραπευτική προσέγγιση, καθώς οι στοχευμένες θεραπείες που βασίζονται σε αυτούς τους υποδοχείς δεν είναι αποτελεσματικές για τον συγκεκριμένο υπότυπο. Ο εντοπισμός βιοδεικτών και η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση είναικρίσιμα βήματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.