Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μετράει αντίστροφα για την απόκτηση και την ενσωμάτωση των πανίσχυρων πυραύλων τύπου Rampage που κατασκευάζει το Ισραήλ.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αντιπρόσωποι από το Ισραήλ θα έρθουν στην Ελλάδα και θα προχωρήσουν στην πιστοποίηση των πυραύλων τύπου Rampage, προκειμένου να εξοπλίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper που διαθέτει και παραλαμβάνει ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι Ισραηλινοί ουσιαστικά θα προχωρήσουν σε έλεγχο – αυτοψία των μαχητικών στα οποία πρόκειται να τοποθετηθεί το απαραίτητο λογισμικό, προκειμένου να χρησιμοποιούν τους πανίσχυρους πυραύλους.
Tα F-16 Viper είναι τα αεροσκάφη τα οποία πρόκειται να αποτελέσουν τις πλατφόρμες που θα εκτοξεύουν τους Rampage, κατά συνέπεια οι εργασίες τοποθέτησης του συγκεκριμένου λογισμικού θα πραγματοποιηθούν στις Πολεμικές Μοίρες, με πιθανότερο πρώτο σταθμό των Ισραηλινών την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, η οποία ήδη διαθέτει δύο Μοίρες αναβαθμισμένων Viper.
Το επόμενο στάδιο είναι η δοκιμή των πυραύλων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση όταν οι Rampage φτάσουν στην Ελλάδα, όπως υπολογίζεται ακόμα και εντός του 2025.
Ήδη, η Πολεμική Αεροπορία έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, ως χώρα κατασκευής των F-16 Viper για πιστοποίηση και χρήση των ισραηλινών πυραύλων από τα αμερικανικά μαχητικά. Όπως έχει ήδη αναφέρει το OnAlert.gr, από το περασμένο καλοκαίρι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν εγγράφως τους Ισραηλινούς κατασκευαστές ότι εγκρίνουν την πώληση των Rampage στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη πιστοποίηση του όπλου για χρήση από τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η έγκριση από τις ΗΠΑ της χρήσης των Rampage αποτέλεσε και το τελευταίο βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το περασμένο φθινόπωρο.
Πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο με πολλαπλές δυνατότητες το οποίο χρησιμοποιεί συνεχώς το Ισραήλ. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιοποίησε και σχετικές φωτογραφίες μαχητικών F-16 Sufa, αεροσκάφη με ανάλογες των Viper δυνατότητες, φορτωμένα με τέσσερις πυραύλους Rampage σε διαμόρφωση οπλισμού air to ground. Ήδη, οι Rampage έχουν πωληθεί από το Ισραήλ στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας και έχουν πιστοποιηθεί για χρήση.
Ισραηλινό F-16 με τέσσερις πυραύλους Rampage/ IDF
Oι Rampage ή MARS (Multi-Purpose Air-Launched Rocket System) για αρκετά χρόνια αποτελούσαν διακαή πόθο της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ πέρασε από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής το 2021, ωστόσο έφτασε στο ΚΥΣΕΑ και εγκρίθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο μαζί με το πρόγραμμα συλλογών SPICE.
Οι πύραυλοι Rampage χωρίς αμφιβολία αποτελούν έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος, καθώς πρόκειται για όπλο κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά «stand off» όπλου παρά το χαμηλό του κόστος.
Το βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα, η δυνατότητα «χειρουργικών» χτυπημάτων βαθιά πίσω από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για όπλο το οποίο δύσκολα εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από την εχθρική αεράμυνα, το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Ιδανικό όπλο έναντι των τουρκικών S-400
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά F-16, τα οποία κάνουν άφεση των πυραύλων από πολύ μεγάλα ύψη και αποστάσεις εκτός εμβέλειας των εχθρικών αντιαεροπορικών όπλων έναντι «high value» στόχων, όπως αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, ναύσταθμοι, σταθμοί ραντάρ και κάθε είδους κέντρα διοίκησης.
Οι Rampage χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως βλήματα πυροβολικού για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε φονικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Εξοπλίστηκαν με σύστημα GPS το οποίο κατευθύνει τον πύραυλο, επιπλέον ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε παρεμβολή και αντίμετρο, ενώ οι Rampage έχουν τη δυνατότητα να φέρουν διαφορετικές κεφαλές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του στόχου.
Για την Πολεμική Αεροπορία και τα μαχητικά F-16, τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιο της, οι Rampage αποτελούν το ιδανικό όπλο ακόμα και έναντι των τουρκικών S-400, αλλά και κάθε είδους στόχων σε μεγάλο βάθος. Κάθε μαχητικό F-16 μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις Rampage με δυνατότητα να τους εξαπολύει είτε έναντι ενός είτε διαφορετικών στόχων κάθε φορά.
H Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει ήδη χρησιμοποιήσει Rampage με μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές έναντι ρωσικών S-300, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί στη Συρία αλλά και με στόχο σημαντικές στρατιωτικές υποδομές.
Oι Rampage χρησιμοποιήθηκαν από τους Ισραηλινούς για πρώτη φορά στη Συρία το 2019. Έχουν βάρος 570 κιλά και μήκος 4.7 μέτρα ενώ η κεφαλή τους ζυγίζει έως και 150 κιλά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα 3000 έως και τα 40000 πόδια και αναπτύσσουν ταχύτητα που αγγίζει ακόμα και το 1.6 Mach. .
Οι συλλογές SPICE
Ταυτόχρονα με την έγκριση των Rampage, οι Αμερικανοί ενέκριναν την πιστοποίηση και χρήση από τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας των ισραηλινής κατασκευής «έξυπνων» συλλογών SPICE. Πρόκειται για τα kit που μετατρέπουν τις απλές βόμβες γενικής χρήσης σε κατευθυνόμενα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πολύ υψηλής ακρίβειας.
Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τόσο τις συλλογές SPICE 1000, οι οποίες κατευθύνουν βόμβες ΜΚ-83 βάρους 1014 lbs (460kg) με γόμωση 445 lbs (202 kg) αλλά και τις SPICE 2000, οι οποίες προορίζονται για τις βόμβες MK-84 βάρους 2039 lbs (925 kg) με γόμωση 945 lbs (429 kg).
Οι συλλογές SPICE χρησιμοποιούν ένα kit καθοδήγησης με συνδυασμό ηλεκτροοπτικού αισθητήρα και GPS, το οποίο κατευθύνει τις βόμβες με ακρίβεια τριών μέτρων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Με τη βοήθεια ειδικών πτερυγίων, τα οποία αναπτύσσονται έπειτα από την άφεση της βόμβας ανάλογα των JSOW, οι κατευθυνόμενες μέσω SPICE βόμβες αγγίζουν σε εμβέλεια ακόμα και τα 120 χλμ.
Έτσι, τα μαχητικά τα οποία τις μεταφέρουν μπορούν να τις απελευθερώσουν από τέτοιες αποστάσεις ώστε να βρίσκονται εκτός εμβέλειας τόσο των αντιαεροπορικών όπλων εδάφους όσο και των εχθρικών αεροσκαφών, χωρίς να κινδυνεύουν να καταρριφθούν όσο προσεγγίζουν προς τον στόχο.
Το λογισμικό που διαθέτουν οι συλλογές Spice δίνει τη δυνατότητα επιλογής έως και 100 στόχων, με τον ιπτάμενο να μπορεί κατά τη διάρκεια της πτήσης να αποφασίσει τελικά σε ποιους θα κατευθύνει τις βόμβες είτε με γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω GPS, είτε με φωτογραφίες με τη βοήθεια του ηλεκτροοπτικού συστήματος.
Η ένταξη των συλλογών SPICE 1000 και SPICE 2000 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα δώσει εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες στον ελληνικό στόλο μαχητικών, ενισχύοντας κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι της τουρκικής απειλής, καθώς τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να πλήξουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια στόχους σε μεγάλο βάθος τόσο στο έδαφος όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας.
Οι συλλογές SPICE μπορούν να πιστοποιηθούν για όλες τις εκδόσεις F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ ήδη η ινδική Πολεμική Αεροπορία τις έχει πιστοποιήσει και χρησιμοποιεί και σε γαλλικά μαχητικά Mirage 2000-5. Συλλογές SPICE χρησιμοποιούν τα ισραηλινά μαχητικά από το 2003, ενώ το έξυπνο οπλικό σύστημα έχει ήδη πουληθεί σε Βραζιλία, Κολομβία, Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο Η Πολεμική Αεροπορία θα εξοπλίσει τα F-16 Viper με τους πανίσχυρους πυραύλους Rampage του Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .