Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας τάχθηκαν 225 βουλευτές, ενώ 57 καταψήφισαν κι ένας δήλωσε «παρών». ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά καταψήφισαν, ενώ κατά συνείδηση ήταν η «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ.
«Στοχοποιούμαι με άρση της ασυλίας μου για την κοινωνική μου δράση, την κοινωνική δικηγορία που ασκώ και για την ακτιβιστική μου δράση στην πλευρά των κοινωνικών κινημάτων και του δικαίου, απέναντι στην αδυσώπητη εξουσία», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο «πολιτική δίωξη σε βάρος της και απόπειρα τρομοκράτησης και ανάσχεσής της από τα δικηγορικά της καθήκοντα». Πάντως, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του προνομίου της βουλευτικής ασυλίας.
Την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική στοχοποίηση και ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία της, γιατί ό,τι έπραξε, το έπραξε ως δικηγόρος, διατύπωσε ο Θάνος Πλεύρης από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να λέγεται ότι η Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι υποχείριο του Δημάρχου Βόλου.
Η υπόθεση αφορά στην επεισοδιακή δίκη, στο Βόλο, την περασμένη άνοιξη, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου, ως συνήγορος υπεράσπισης ακτιβιστών για το περιβάλλον, φέρεται να αφαίρεσε το μικρόφωνο από την έδρα, με συνέπεια να κατηγορηθεί «για διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων κατ´ εξακολούθηση και αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς».
Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε ακόμη με 282, ψήφους υπέρ και μία (1) κατά, αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Γιάννη Καλλιάνου μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει εναντίον του οι γιατροί του Αττικού νοσοκομείου, που παρακολουθούσαν τον πατέρα του λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Υπέρ της άρσης της ασυλίας τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ λέγοντας ότι το οφείλει στη μνήμη του πατέρα του.
Διαβάστε επίσης:
Γεραπετρίτης από Σύνοδο ΟΑΣΕ: Κίνηση υψηλού συμβολισμού η κοινή υποψηφιότητας Ελλάδας – Τουρκίας