Το τέλός της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνίε – πιο σύντομο κι από αυτό της Λιζ Τρας – μετά την υπερψήφιση στην Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση στην πολιτική κρίση που σοβεί στη Γαλλία εδώ και χρόνια.
Τα γαλλικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν την αναμενόμενη πτώση Μπαρνιέ με διάφορους τρόπους: η Liberation στο πρωτοσέλιδό της «παίζει» με την φράση που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα (Veni, vidi, vici, Ήλθον, είδον, ενίκησα) κάνοντάς την «Veni, vidi, vire», δηλαδή, «Ήλθον, είδον, απολύθηκα», η Figaro κάνει λόγο για «ιστορική μομφή, πολιτική κρίση», η Monde αναφέρεται στο «διπλό παιχνίδι της Μαρίν Λε Πεν», η Les Echos μιλά για τη «συμμαχία των άκρων», η Humanite έχει για τίτλο «Το φιάσκο», με φωτογραφία του Μπαρνιέ και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η Parisien μιλά για «Μαθητευόμενους μάγους» έχοντας φωτογραφία την Μαρίν Λε Πεν και τον ηγέτη του αριστερού κόμματος La France Insoumise, Ζαν Λικ Μελανσόν.
Αν και ο Μπαρνιέ, ο οποίος είδε τη φήμη που είχε αποκτήσει ως βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit να εξαϋλώνεται μέσα σε λίγους μήνες, είναι το βασικό «θύμα» της πρότασης μομφής, η αντιπολίτευση πλέον στοχεύει ευθέως τον Μακρόν, ο οποίος το βράδυ αναμένεται να κάνει διάγγελμα στο οποίο και θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Η Λε Πεν κάλεσε τον Μακρόν να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ανοιχτά την παραίτηση του. Πιο ευθύς ο Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».
Ο Μακρόν από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και καλείται να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ανάμεσα από διάφορους συνεργάτες του ή εν πάση περιπτώσει πρόσωπα κοντά στις πολιτικές του. Μάλιστα, κάποια από τα πρόσωπα που ακούγονται ως αντικαταστάτες του Μπαρνίε είναι τα εξής:
- Μπερνάρ Καζνέβ, 61 ετών: Πρώην Γάλλος πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών υπό τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
- Σεβαστιάν Λεκορνί, 38 ετών: Ένας ικανός πολιτικός που το 2022 έγινε ο νεότερος υπουργός Άμυνας από τη Γαλλική Επανάσταση. Είναι πιστός του Μακρόν.
- Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών: Ο βετεράνος κεντρώος ηγείται του κόμματος MoDem, βασικός σύμμαχος του Μακρόν στο κοινοβούλιο.
- Ζαν Καστέξ, 59 ετών: Πρώην πρωθυπουργός υπό τον Μακρόν, γνωστός για τη νότια γαλλική προφορά και τις διοικητικές του ικανότητες. Σήμερα είναι επικεφαλής της RATP, της κρατικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το μετρό του Παρισιού.
Όποιος κι αν επιλεγεί, πάντως, θα έχει να ανεβεί… βουνό, καθώς η Κομισιόν έχει θέσει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η – όποια – κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει προϋπολογισμό λιγότητας. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι ο νέος πρωθυπουργός να αποδεχθεί τα αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού – του κόμματος της Λε Πεν – για πιο… ελαφριά λιτότητα, ωστόσο, οικονομικά και πολιτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται δύσκολο για τον κεντρώο Μακρόν.
Διαβάστε επίσης
Συρία: Το – κατά Politico – παιχνίδι υψηλού ρίσκου του Ερντογάν