Αν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο μοιάζει να επιτεύχθηκε… συναίνεση μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αυτό είναι ότι δεν έγινε συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι δεν θα συζητήσει το θέμα, καθώς δεν είναι έτοιμος. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπήρξε ακροθιγώς αναφορά, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για συναίνεση σε ορισμένα θέματα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση τις επιταγές του Συντάγματος, η ΝΔ μπορεί να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, λένε οι πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο και θα επιδιώξει ο νέος κορυφαίος πολιτειακός άρχοντας να τύχει ευρύτερης στήριξης από τη Βουλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στους σχεδιασμούς του Μαξίμου υπάρχουν δύο νούμερα: το 180 και το 151. Το πρώτο αφορά στον ελάχιστο αριθμό των βουλευτών που είναι επιθυμητό να στηρίξουν το πρόσωπο που θα προταθεί από τη ΝΔ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και το δεύτερο στον ελάχιστο αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που θα στηρίξουν την επιλογή αυτή.

Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι από την εποχή του Κώστα Σημίτη και εντεύθεν είναι παράδοση το κυβερνών κόμμα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που προέρχεται από την αντίθετη παράταξη: ο Κ. Σημίτης είχε προτείνει τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο Κώστας Καραμανλής τον Κάρολο Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως υπερκομματική.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ πιέζει – όχι ασφυκτικά, είναι αλήθεια – για πρόσωπο προερχόμενο από την παράταξη, κάτι που ήδη προκάλεσε πρόβλημα στον πρωθυπουργό, καθώς φαίνεται ότι βγάζει από το πλάνο την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ήδη έχουν ακουστεί τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τασούλα, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό. Επίσης, στο κενό έπεσαν και προτάσεις για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένα όνομα που έχει «πέσει» ως ιδέα στο Μαξίμου είναι αυτό του πρώην υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εκτιμάται ότι καλύπτει την παράδοση της πρότασης προσώπου από την «άλλη πλευρά», αυτή της κεντροαριστεράς. Επίσης, θεωρείται ότι θα μπορούσε να έχει γκελ και στο σύνολο της Κ.Ο. της ΝΔ, λόγω της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Εντούτοις, όλα αυτά βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο των εικασιών, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζυγίσει όλα τα ενδεχόμενα και να καταλήξει στις αποφάσεις του μετά την περίοδο των γιορτών, οπότε και θα αρχίσει κανονικά η συζήτηση για τον ή την επόμενο/η Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητική πηγή: Καμία συγγενική ή άλλη σχέση του αστυνομικού της Βουλής με στέλεχος της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό

«Όχι» και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρόταση για Ράμμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.