Σε κοινή διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας προχώρησαν γονείς και εκπαιδευτικοί προκειμένου να αναδείξουν την κακή κατάσταση των σχολικών κτηρίων της περιοχής.
Η κατάσταση στα σχολεία της πόλης είναι δραματική καθώς ταβάνια που στάζουν, μούχλα και υγρασία, τεράστιες φθορές και ακατάλληλες υποδομές στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγγέλλονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν σε λυόμενες αίθουσες που είχαν τοποθετηθεί μετά τον σεισμό του 1986. Παράλληλα, οι ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως απορρυπαντικά, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα στα σχολεία, ενώ σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν ακάλυπτα.
Οι γονείς και οι δάσκαλοι τονίζουν ότι η υποχρηματοδότηση και η υποτίμηση της εκπαίδευσης είναι οι κύριες αιτίες της υποβάθμισης των σχολικών υποδομών. Η υπομονή τους, όπως δηλώνουν, έχει εξαντληθεί. Η Ένωση Γονέων Καλαμάτας καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση. Ζητούν να υπάρξει απόφαση για τη διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία και τονίζουν ότι τα παιδιά της πόλης αξίζουν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.
Η επιστολή του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας
«Σχολεία που στάζουν τα ταβάνια. Σχολεία με μούχλες, υγρασίες και τεράστιες φθορές. Σχολεία ειδικής αγωγής που είναι εντελώς ακατάλληλα για τους μαθητές. Σχολεία σε λυόμενα από τον σεισμό του 1986. Σχολεία που οι δάσκαλοι μετράνε μέχρι και το απορρυπαντικό, ιδίως τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά. Σχολεία με τεράστια κενά ακόμα και σήμερα. Σχολεία που τα παιδιά μας στοιβάζονται ανά 25 μαθητές.
Η αιτία είναι μια: ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και πλήρης ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ της εκπαίδευσης! Η υπομονή μας εξαντλήθηκε! Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση και μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων να προχωρήσουμε σε δυναμική διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για τις σχολικές μονάδες! Τα παιδιά μας αξίζουν να έχουν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Διαπιστώνουμε επανειλημμένα ότι τα προβλήματα των σχολείων τόσο σε επίπεδο συντήρησης κτηρίων όσο και λειτουργίας είναι πάρα πολλά, δυσχεραίνουν το καθημερινό εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό μας έργο και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και των συναδέλφων μας.
Ταυτόχρονα, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και ο νέος τρόπος λειτουργίας έχει επιδεινώσει μία ήδη οριακή κατάσταση. Οι δυσκολίες και οι δεσμεύσεις στα οικονομικά των σχολείων που απορρέουν από το καθεστώς της παγίας δόσης αλλά και η ανυπαρξία μιας καλά στελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας του δήμου επιδεινώνουν την καθημερινότητά μας στα σχολεία».