«Όχι» λέει το ΚΚΕ στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η άρνηση συνδέεται ουσιαστικά με τον θεσμό, καθώς το ΚΚΕ διαχρονικά έχει την άποψη ότι πρόκειται για έναν θεσμό που υποχρεωτικά επικυρώνει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου του προσώπου που τον υπηρετεί.
Στο θέμα, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Αναρωτήθηκε «πόσο αριστερή μπορεί να είναι η άποψη ότι αυτός που υπηρετεί τον θεσμό της Προεδρίας θα προστατεύσει, αλλά και θα δώσει εγγυήσεις. Γιατί είναι ένας θεσμός που ανεξάρτητα επιλογής προσώπων, επικυρώνει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Και μάλιστα αυτό το κάνανε και πρόεδροι που εκλέχθηκαν και με τις δικές σας ψήφους». Τόνισε δε πως «η στάση του ΚΚΕ είναι πεντακάθαρη. Θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έρθει, γιατί θεωρούμε ότι ο θεσμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι κατ’ εξοχήν αντιλαϊκός θεσμός».
Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ενστάσεις και για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος θύμισε την υπόθεση συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού από το 2016 και μετά, για τις οποίες το ΚΚΕ είχε ζητήσει διερεύνηση, σημειώνοντας πως ο Χρ. Ράμμος κράτησε συγκεκριμένη στάση όσον αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ, «θεωρώντας τες ανύπαρκτες».
Στο μεταξύ κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό.
«Έκτρωμα» το νομοσχέδιο για τον κατώτατο
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα», καθώς, μεταξύ άλλων, θεωρεί πως από τον νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού προκύπτει ένας «μισθός πείνας», που κρατάει τον κατώτατο μισθό μόλις ελάχιστα πάνω από το όριο της εξαθλίωσης, δηλαδή στο εισόδημα του 20% των φτωχότερων εργαζομένων. Απορρίπτει δε τους ισχυρισμούς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ περί κακής εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας. Αντιθέτως, κατά το ΚΚΕ η ευρωπαϊκή οδηγία που χαρακτηρίζει «επαρκή» τον μισθό που θα προκύπτει, ουσιαστικά επικυρώνει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στα κράτη μέλη.
Τις προηγούμενες ημέρες το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή και σχετική τροπολογία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βασίστηκε σε πρόταση που επεξεργάστηκαν και συνυπογράφουν – μαζί με τους 21 βουλευτές – 627 συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Πρόταση Νόμου προβλέπει κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, πλήρως ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και Συλλογικές Συμβάσεις, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζομένους, του 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους κ.ά.
Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως αποτελούν «ψέμα οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού δεν θα μπορούν να μειωθούν οι μισθοί. Οι βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μισθούς, την ασφάλιση, τις συντάξεις και τα εργασιακά έχουν γίνει νόμοι από τα χρόνια της κρίσης και παραμένουν σε ισχύ. Αυτοί οι νόμοι, που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, τη ζωή μας ολάκερη, δεν γίνεται να λειτουργήσουν διαφορετικά σήμερα. Δεν γίνεται τα μέτρα που προωθούνται, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και αντλούνται από το ίδιο αντεργατικό πεδίο, να παράξουν διαφορετικό αποτέλεσμα».
Διαβάστε επίσης:
Σταύρος Παπασταύρου: Συνάντηση με τον γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη στην Ουάσινγκτον
«Ο κούκος αηδόνι» στοιχίζει η ελληνική πρεσβεία στην Κινσάσα