Η HELLENiQ ENERGY προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της, μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ Renewables, φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 110 MW στο Νομό Κοζάνης, υλοποιώντας ταχύτατα το στρατηγικό της πλάνο μετασχηματισμού «Vision 2025».
Πρόκειται για μία συστάδα έξι φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι χρησιμοποιούν πλαίσια διπλής όψεως και τελευταίας γενιάς συστήματα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής.
Αυτοί συνδέονται με το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κοζάνης και λειτουργούν ως ενιαίο έργο. Οι σταθμοί έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία από τον Μάιο του 2024 και διαθέτουν μακροπρόθεσμα εταιρικά PPAs για την παροχή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας σε κορυφαία διεθνή εταιρεία. Η ετήσια παραγωγή τους εκτιμάται σε 175 GWh, καλύπτοντας τις ανάγκες άνω των 41.000 νοικοκυριών, ενώ η μείωση εκπομπών CO2 φτάνει τους 98.000 τόνους ετησίως.
Η απόκτηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας με την Lightsource bp. Το έργο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της HELLENiQ ENERGY στην Ελλάδα, και σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον πάρκο ισχύος 204,3 MW στην Κοζάνη, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη επένδυση σε φωτοβολταϊκά στην περιοχή, με συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 314 MW.
Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η συνολική παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου φτάνει τα 500 MW, με ετήσια παραγωγή 1 TWh, προχωρώντας στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της HELLENiQ ENERGY, ο οποίος προβλέπει την επίτευξη 1 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ.
«Οι επενδύσεις σε νέες ΑΠΕ στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον Όμιλο έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας», επισημαίνει η HELLENiQ ENERGY. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πλειονότητα αυτών των έργων αφορά νέες μονάδες και όχι εξαγορές υφιστάμενων, εντάσσοντας τα στο παραγωγικό μοντέλο του Ομίλου. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων προήλθε από την αξιοποίηση της εξαγωγικής κερδοφορίας και των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Vision 2025». Πέρα από την επιχειρηματική απόδοση, οι συγκεκριμένες επενδύσεις συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 560.000 τόνους και παρέχουν στο ελληνικό σύστημα και στους καταναλωτές ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στο 2% της συνολικής ετήσιας ζήτησης στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.
«Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας για να εδραιώσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της HELLENiQ ENERGY στη νέα εποχή της Ενέργειας. Ανάπτυσσουμε δυναμικά τον δεύτερο μεγάλο πυλώνα του Ομίλου μας, που διαφοροποιείται, απανθρακοποιείται και εκσυγχρονίζεται. Η θυγατρική μας, HELLENiQ Renewables, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ΑΠΕ στην Ευρώπη, με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 5 GW σε τρεις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Σήμερα, διαθέτουμε εγκατεστημένη ισχύ 0,5 GW, η οποία σύντομα θα ξεπεράσει το 1 GW, όταν πριν από 3,5 χρόνια τα λειτουργούντα έργα μας περιορίζονταν στα 28 MW. Επενδύοντας σε έργα όπως το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110 MW, στηρίζουμε έμπρακτα τους φιλόδοξους εθνικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση και ενισχύουμε την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος.
Επιπλέον, το υφιστάμενο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204,3 MW στην Κοζάνη, από την έναρξη λειτουργίας του τον Απρίλιο του 2022, έχει ήδη παράγει πάνω από 800 GWh και έχει την ικανότητα να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από 75.000 νοικοκυριά. Παράλληλα, η HELLENiQ ENERGY, πέρα από τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, έχει επενδύσει πάνω από 3 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Κοζάνης τα τελευταία τρία χρόνια, σε έργα αναδασώσεων, βελτίωσης δασικών οδών και συντήρησης κτηρίων δασαρχείου, ενώ στηρίζει άνω των 245 αριστούχων μαθητών και φοιτητών μέσω του προγράμματος υποτροφιών της νέας γενιάς.
Διαβάστε επίσης:
Νέα εποχή συνεργειών για την εξαγωγική Ελλάδα από την ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Όμιλος ΟΤΕ: Πάνω από 90% η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2028