0 1 min 1 μήνα
Η «εγκεφαλική σήψη» από το διαδίκτυο έγινε η λέξη για το 2024
Παρά την έντονη συσχέτισή της με την κουλτούρα του διαδικτύου, η λέξη «εγκεφαλική σήψη» υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 170 χρόνια.

Η λέξη «εγκεφαλική σήψη» («brain rot» στα Αγγλικά) ανακηρύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως η λέξη της χρονιάς για το 2024, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (2/12), και αφορά «στην υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου, ειδικά θεωρούμενη ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υλικού – ιδιαίτερα διαδικτυακού περιεχομένου – που θεωρείται ασήμαντο ή μη προκλητικό».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, η λέξη «εγκεφαλική σήψη» περιγράφει το συναίσθημα της περιήγησης σε ανούσια βίντεο και memes για ώρες ολόκληρες μέχρι το μυαλό να μοιάζει να βουίζει από μια παράξενη αίσθηση. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση φαινομενικά ανούσιας γλώσσας.

Ως εκ τούτου, η «εγκεφαλική σήψη» επιλέχθηκε ως η λέξη της Οξφόρδης για το 2024 μέσα από μια δημόσια ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 37.000 άτομα. Η ψήφος τους φαίνεται να συμβαδίζει με την ευρύτερη ιδιοσυγκρασία της εποχής μας, καθώς η χρήση του όρου αυξήθηκε κατά 230% μεταξύ 2023 και 2024.

«Ο όρος “εγκεφαλική σήψη” υιοθετήθηκε από Gen Z και Gen Alpha»

Από την πλευρά του, ο Κάσπερ Γκράτβολ, πρόεδρος του Oxford Languages, δήλωσε: «Θεωρώ συναρπαστικό το γεγονός ότι ο όρος “brain rot” υιοθετήθηκε από την Gen Z και την Gen Alpha, τις κοινότητες εκείνες που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη χρήση και τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου στο οποίο αναφέρεται ο όρος. Αυτές οι κοινότητες έχουν ενισχύσει την έκφραση μέσω των καναλιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ίδιο μέρος που λέγεται ότι προκαλεί “εγκεφαλική σήψη”. Καταδεικνύει μια κάπως θρασύτατη αυτογνωσία των νεότερων γενεών σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κληρονόμησαν».

Επίσης, στη σχετική δήλωσή του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Κοιτάζοντας τις λέξεις της χρονιάς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μπορείτε να δείτε την αυξανόμενη ενασχόληση της κοινωνίας με το πώς εξελίσσεται η εικονική μας ζωή, τον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα του διαδικτύου διαπερνά τόσο πολύ το ποιοι είμαστε και για το τι μιλάμε. Η περσινή λέξη, “rizz”, ήταν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γλώσσα διαμορφώνεται και μοιράζεται όλο και περισσότερο μέσα σε διαδικτυακές κοινότητες. Το “brain rot” αναφέρεται σε έναν από τους θεωρούμενους κινδύνους της εικονικής ζωής και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Μοιάζει, λοιπόν, σαν ένα σωστό επόμενο κεφάλαιο στην πολιτιστική συζήτηση για την ανθρωπότητα και την τεχνολογία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ψηφοφόροι αγκάλιασαν τον όρο, υποστηρίζοντάς τον ως την επιλογή μας φέτος».

Aπό τον 19ο στον αιώνα του διαδικτύου

Παρά την έντονη συσχέτισή της με την κουλτούρα του διαδικτύου, η λέξη «εγκεφαλική σήψη» υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 170 χρόνια.

Ειδικότερα, η πρώτη δημοσιευμένη αναφορά της λέξης «εγκεφαλική σήψη» χρονολογείται από το 1854 στο βιβλίο με τίτλο «Walden ή Η ζωή στο δάσος» του φιλοσόφου, Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία τείνει να υποτιμά τις πολύπλοκες ιδέες. Ο συγγραφέας σημείωσε το εξής: «Ενώ η Αγγλία προσπαθεί να θεραπεύσει τη σήψη της πατάτας, δεν θα προσπαθήσει κανείς να θεραπεύσει τη σήψη του εγκεφάλου, που επικρατεί τόσο πολύ ευρύτερα και μοιραία;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.