Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει. Στα συρτάρια υπάρχουν όμως έτοιμα σενάρια για παν ενδεχόμενο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit.gr. Πολλές είναι και οι σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από υπουργούς και στελέχη της ΝΔ. Υπάρχουν πέντε αγκάθια που άλλα δυσχεραίνουν μια απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και άλλα που την καθιστούν σχεδόν μονόδρομο.
Άλλο το 2027!
Το 2027 δεν είναι το 2023. Θα μπουν 9-10 κόμματα στη Βουλή και αυτό ανεβάζει το ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα πάνω από το 38,5%. Το 41% είναι παρελθόν για την ΝΔ και κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να φτάσει σε τόσο υψηλό ποσοστό με τον κατακερματισμό που υπάρχει και στα δεξιά της ΝΔ και στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι μια οποιαδήποτε αλλαγή του bonus των εδρών για το πρώτο κόμμα να μην προκαλέσει επανάσταση από τους μικρούς.
3% ή 5%;
Δύο είναι οι σχολές σκέψης στη ΝΔ για το όριο εισόδου στη Βουλή. Η μία επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί το 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκεφτόταν να το καταργήσει αλλά πείστηκε ότι για λόγους εθνικούς δεν πρέπει να το κάνει. Για να μην βρεθεί, δηλαδή, κάποιο κόμμα μειονοτικό με φωνή στη βουλή (πχ Θράκη). Οι υπέρμαχοι του 5% έχουν το βλέμμα στραμμένο κυρίως στα δεξιά της ΝΔ. Υπάρχει η Ελληνική Λύση που δεν απειλείται. Όλα τα άλλα κόμματα (ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες, κλπ), με εξαίρεση τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, δύσκολα θα μπορέσουν να το φτάσουν όπως εκτιμάται, οπότε θα αυξηθεί το ποσοστό αυτών που θα μείνουν εκτός βουλής και θα πέσει το ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα 36-37%). Άλλοι, όμως, πιστεύουν ότι θα συμβεί το αντίθετο, με το 5%, θα ενισχυθούν τα κόμματα που έχουν δυναμική εισόδου στη βουλή και μπορεί να ξεπεταχτούν ισχυρά σχήματα όπως συνέβη στη Γερμανία με το ακροδεξιό AFD κλπ. που είναι πολύ πιο επικίνδυνα.
Τα δύο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι θέλει να έχει γέφυρες με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει ένα υπαρκτό πρόβλημα με το οποίο αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος. Στην ουσία είναι δύο τα ΠΑΣΟΚ. Δύο κομματικοί μηχανισμοί μοιράζονται την κρατική επιχορήγηση αν και πηγαίνει στο ίδιο ταμείο: Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Αν όμως κερδίσει τις εκλογές δεν μπορεί να πάρει το bonus των εδρών διότι δεν το δικαιούνται συνασπισμοί κομμάτων. Ούτε είναι ίδια περίπτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων, τάσεων κλπ αλλά ενοποιήθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ έχει δύο ΑΦΜ! Για λόγους δανείων δεν μπορεί να ισχύσει ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ που χρωστούσε ελάχιστα. Άρα θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να δοθεί το πράσινο φως για να παίρνουν το bonus και οι συνασπισμοί κομμάτων.
Τα υπόλοιπα και οι έδρες
Ένα άλλο θέμα είναι πως θα μπει φρένο σε βουλευτές που δύσκολα θα ξαναβγούν πχ με την ΝΔ και φλερτάρουν με μικρά κόμματα με τα οποία θα χρειαστούν λιγότερες ψήφους. «Θα μπορούσε να γίνει μια πιο ορθολογική κατανομή των υπολοίπων των μικρών κομμάτων» δήλωσε υπουργός στο NEWSIT. Δεν μπορεί σε μια εκλογική περιφέρεια οι βουλευτές των μεγαλύτερων κομμάτων να παίρνουν έδρες με δεκάδες χιλιάδες ψήφους και ο βουλευτής του μικρού κόμματος με ελάχιστες λόγω της κατανομής των υπολοίπων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Δεν θα αλλάξει ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγει το κάθε κόμμα αλλά θα αλλάζουν οι εκλογικές περιφέρειες όπου θα εκλέγονται οι βουλευτές που δεν πιάνουν το μέτρο.
Ολίγον γερμανικό;
Εάν ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής εκλογικού νόμου μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να εξετάσει και το γερμανικό μοντέλο με περισσότερους βουλευτές Επικρατείας; αναρωτήθηκε υπουργός σε συζήτηση που είχαμε.
Δύσκολο σταυρόλεξο
To σταυρόλεξο του εκλογικού νόμου θέλει δεινούς λύτες. «Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσω μια εκλογή ακόμα, θα πειραματιστώ με αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον «Άλφα». Θα φανεί στην πράξη εάν επιμείνει στην ίδια άποψη μέχρι το τέλος γιατί το μείζον είναι η πολιτική σταθερότητα και η μεγάλη σημασία της αναγνωρίζεται ακόμη περισσότερο τώρα με την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία μέσα σε τρεις μήνες, την Γερμανία που βρίσκεται προ των εκλογικών πυλών, η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς, τους πολέμους που μας κυκλώνουν.
Φεύγει
Είναι θέμα 24ωρων η επιβεβαίωση της είδησης που σας δώσαμε πρώτοι με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο LIVE NEWS στο MEGA, την Πέμπτη (5/12) για την ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης φαίνεται να καταστάλαξε στην απόφαση της μετά το τριήμερο των εγκαινίων του Μετρό όπου συνάντησε ψηφοφόρους της και φορείς της πόλης που την στήριξαν και την παρότρυναν. να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στο συνέδριο και την ακραία απόφαση των οργάνων να αποκλείσουν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να ξαναδιεκδικήσει την ηγεσία στις εσωκομματικές κάλπες. «Τελείωσε για μένα ο ΣΥΡΙΖΑ» τους απαντούσε βαθειά απογοητευμένη.
Συντροφικό πρέσινγκ
Στη συνάντηση που της ζήτησε ο νέος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος με μισή καρδιά του είπε ότι θα του δώσει λίγο χρόνο. Άρχισε το πρέσινγκ της Κουμουνδούρου για να μείνουν οι δυσαρεστημένοι. Είναι σε εξέλιξη ένα παρασκήνιο. Αναβλήθηκαν δύο- τρεις φορές οι ανακοινώσεις για τους τομεάρχες Στην Ράνια Θρασκιά ο Φάμελλος πρότεινε τον τομέα της Παιδείας. Αρνήθηκε. Φαίνεται ότι ήδη είχε πάρει τις αποφάσεις της.
Θα μείνουν οι μισοί
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 47, μετά την αποχώρηση των «11» της Νέας Αριστεράς, την διαγραφή της Αθήνας Λινού που είναι πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ και τους 8 που ανεξαρτητοποιήθηκαν εξαιτίας του πολέμου κατά του Κασσελάκη, μειώθηκαν στους 27. Οι τελευταίοι 8 είναι οι Αλέκος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Σαρακιώτης και Ευάγγελος Αποστολάκης. Με την αποχώρηση της Ράνιας Θρασκιά θα μειωθούν στους 26. Και αν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Γαβρήλος, οι ανεξάρτητοι θα φτάσουν τους 11. Δεν θα πάνε όλοι αμέσως στο Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη. Θα μείνουν αρκετό χρόνο ανεξάρτητοι, και ένας ή δύο μπορεί να πάνε και στο ΠΑΣΟΚ.
Απών ο Γεραπετρίτης
Σε εκδήλωση για την 80η Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου, στην Παλαιά Βουλή, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χθες Κυριακή. Από την Κάρπαθο κατάγεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις 6/10, ανήμερα της ιστορικής επετείου, παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Δημοτική Κοινότητα Μενετών, στην Κάρπαθο, τις οποίες τίμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Καραμανλής σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμάρα δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός. «Θεωρώ όμως χρήσιμες τις επισημάνσεις που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής, ειδικά όταν προέρχονται από όσους έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά από θέσεις ευθύνης» τόνισε. Έκανε μια σειρά επισημάνσεων, κάποιες με αυστηρό ύφος. Προέταξε και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας το οποίο όμως ούτε η δική του κυβέρνηση είχε ασκήσει. Η Παλαιά Βουλή είναι πολύ πιο κοντά από την Κάρπαθο. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως προφανώς επέλεξε να απουσιάσει…
Ζήλεψα!!
Θα κλείσω τη σημερινή στήλη με μία προσωπική μαρτυρία. Πήγα στο Λουξεμβούργο για δύο εικοσιτετράωρα γιατί εκεί ζει με την οικογένεια του ο ανιψιός μου. Με τα τρία παιδάκια τους πήγαμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο την Κυριακή το μεσημέρι. Μετά αφήσαμε εκεί το αυτοκίνητο και πήραμε το τραμ. Τέσσερις στάσεις πιο κάτω είναι στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που έχει ένα ωραίο καφέ. Ξαφνικά χτύπησε ο συναγερμός και η ασφάλεια μας έβγαλε όλους έξω, αφήνοντας μέσα τσάντες μπουφάν τα πάντα. Τελικά δεν ήταν κάτι σοβαρό πήραμε τα πράγματα μας και φύγαμε με προορισμό πλέον το αεροδρόμιο.
Πανικός άνευ λόγου
Στο τραμ όμως ξέχασα την μια τσάντα μου! Πανικός! Όλα μέσα, διαβατήριο, κινητό, κλειδιά, κάρτες, χρήματα. «Μην ανησυχείς, εδώ δεν κλέβουν» με καθησύχασε ο ανιψιός μου. Καλούμε το κινητό μου και το σηκώνει η οδηγός του τραμ. Την τσάντα την βρήκε επιβάτης – καθόμασταν πίσω – και της την παρέδωσε. Πήγαμε στον τερματικό σταθμό και σε 15 λεπτά η τσάντα ήρθε με άλλο τραμ. Άθικτη! Λατρεύω την Ελλάδα όσο τίποτα. Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε καμιά άλλη χώρα. Είναι όμως μερικές φορές που ζηλεύω άλλες για τον πολιτισμό τους, την οργάνωση τους, τις αρχές τους. Ξέχασα και το καλύτερο. Στο Λουξεμβούργο εδώ και καιρό όλα τα μέσα μεταφοράς είναι δωρεάν για τους πάντες!!
To άρθρο Τα 5 αγκάθια του εκλογικού νόμου ^ η απουσία Γεραπετρίτη από την ομιλία Καραμανλή ^ θέμα 24ωρων η ανεξαρτητοποίηση της Θρασκιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .