0 1 min 1 μήνα
Το Ισραήλ άρπαξε οριστικά το Γκολάν – Μπήκε στη Συρία και δημιουργεί «νεκρή ζώνη» εντός της χώρας
Το Ισραήλ με ένα σφυροκόπημα ισοπέδωσε βάσεις, πλοία, αεροπάνα και αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως η άλλοτε ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν, στην οποία πάτησε για πρώτη φορά ο ισραηλινός μετά από πενήντα χρόνια και τη συμφωνία του 1974, θα παραμείνει πλέον υπό τον έλεγχο του Ισραήλ  «στην αιωνιότητα». Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στα υψίπεδα του Γκολάν, την περιοχή μεταξύ των συνόρων του Ισραήλ και της Συρίας, εκμεταλλευόμενος την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τους αντάρτες.

Επιπλέον θέλοντας να διασφαλίσει πως η Συρία δεν θα αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή, με ένα σφυροκόπημα ισοπέδωσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες οπλισμών, αντιαεροπορικά συστήματα, πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ στόχευσε και κέντρα που φέρονται να σχετίζονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Όπως τόνισαν ισραηλινοί αξιωματούχοι στόχος είναι αυτά τα εξαιρετικά φονικά όπλα «να μην πέσουν σε χέρια εξτρεμιστών».  

{https://twitter.com/ah_bilalmustafa/status/1865801763531395085}

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς επιβεβαίωσε ότι ισραηλινά πυραυλοφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον του καθηλωμένου συριακού στόλου. «Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις στη Συρία για να πλήξει και να καταστρέψει στρατηγικές δυνατότητες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ. Το Ναυτικό εκτέλεσε επιχείρηση χθες βράδυ για να καταστρέψει τον συριακό στόλο με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Χάιφα.

{https://twitter.com/mamashami/status/1866455061406068938}

{https://twitter.com/DD_Geopolitics/status/1866472350595592311}

Ο υπουργός προειδοποίησε παράλληλα τους νέους ηγέτες της Συρίας να μην ακολουθήσουν «τον δρόμο του Άσαντ». Ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει στο σύνολο «βαριά στρατηγικά όπλα» – συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας, πρόσθεσε.

Δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν διαλυθεί καθώς πλήγματα έχουν σημειωθεί και στην αεροπορική βάση Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, στη βάση Χιμ Σίνσαρ στην επαρχία Χομς και στο αεροδρόμιο Άκραμπα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού. Τα Ισραηλινά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν και τον στόλο της Συρίας το λιμάνι της Λατάκεια. Ενδεικτικό του καθολικού σχεδίου του Ισραήλ ήταν πως χτύπησε ακόμη και τις εγκαταστάσεις κέντρου για ηλεκτρονικό πόλεμο, κοντά στο προάστιο Σαγίντα Ζέιναμπ της συριακής πρωτεύουσας.

Ισραηλινό το Γκολάν… «στην αιωνιότητα»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα», την επομένη της πτώσης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ.

Το Γκολάν, το οποίο επιβλέπει τους λόφους της Γαλιλαίας και τη λίμνη της Τιβεριάδας στο βόρειο Ισραήλ, «θα παραμείνει μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα», διατράνωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης. «Ο έλεγχός μας στο υψίπεδο του Γκολάν εγγυάται την ασφάλειά μας, εγγυάται την εθνική κυριαρχία μας», επέμεινε ο κ. Νετανιάχου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

golan_b57bd.jpg

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον εκλεγμένο πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Γκολάν το 2019», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην απόφαση που είχε λάβει ο κ. Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021). Η απόφαση αυτή αντίκειται προς σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ, κατά τον οποίο η περιοχή αυτή παραμένει κατεχόμενη και η προσάρτησή της στο Ισραήλ παράνομη, δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως διέταξε τον στρατό του να «πάρει τον έλεγχο» ουδέτερης ζώνης στα όρια του τμήματος του κατεχόμενου και προσαρτημένου στο Ισραήλ τμήματος του Γκολάν.  Η προέλαση των ισραηλινών στρατευμάτων στη ζώνη αυτή αποτελεί «παραβίαση» της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, επισήμανε χθες εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ φτιάχνει «νεκρή ζώνη» μέσα στη Συρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσαν εντολή στο στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα στη νότια Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Μαζί με τον πρωθυπουργό, ζήτησα από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα και τρομοκρατικές απειλές, στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία», δήλωσε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στην πόλη της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί αυτή η ζώνη αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να «εμποδιστεί η οργάνωση της τρομοκρατίας στη Συρία».

golan_II_f24a6.jpg

Έφτασαν 25 χλμ νότια της Δαμασκού

Νωρίτερα, συριακές πηγές ανέφεραν πως η ισραηλινή εισβολή έφτασε σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε στο Reuters, τα ισραηλινά στρατεύματα έφθασαν στην Κατάνα, η οποία βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος ανατολικά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ στη συνέχεια διέψευσε τις πληροφορίες. Ωστόσο η εντολή για δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στη νότια Συρία φαίνεται να συμβαδίζει με αυτές τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία καταδίκασαν την ισραηλινή εισβολή. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «θα καταστρέψει τις πιθανότητες της Συρίας να αποκαταστήσει την ασφάλεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.