0 1 min 1 μήνα
Το κρυφό παζάρι κυβέρνησης - τραπεζών για τα σπίτια των πλειστηριασμών και τις προμήθειες
Οι τραπεζίτες θέλουν να πουλήσουν χωρίς πολεοδομική τακτοποίηση τα ακίνητα που έχουν αποκτήσει σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα παρεμβάσεις για τις τραπεζικές προμήθειες, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά επιτόκια δανείων, σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να καλύψει τις εντυπώσεις από την υπαναχώρηση που έκανε στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Οι τραπεζίτες έχουν επιδοθεί σε ένα παρασκηνιακό μαραθώνιο πιέσεων ο οποίος μέχρι τώρα απέδωσε την απόρριψη του έκτακτου φόρου, αλλά τώρα στρέφονται σε ένα άλλο θέμα που μπορεί να αποδώσει μεγάλα κέρδη και το έχουν βάλει στη βεντάλια των θεμάτων που συζητούνται παρασκηνιακά.

Έτσι, δεν αποκλείεται τα όποια κυβερνητικά μέτρα για τις προμήθειες και τα επιτόκια να συνοδευτούν από παραχωρήσεις σε θέματα για τα οποία πιέζουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, όπως το δικαίωμα να πουλήσουν χωρίς πολεοδομική τακτοποίηση τα ακίνητα που έχουν αποκτήσει για ίδιο λογαριασμό, απευθείας ή μέσω θυγατρικών, από πλειστηριασμούς που έγιναν σε βάρος δανειοληπτών.

Οι τράπεζες έχουν ήδη θέσει στην κυβέρνηση σχετικό αίτημα και βρίσκουν ευκαιρία να πιέσουν διπλά τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει τις προμήθειες.

Θέλουν, δηλαδή να πουλήσουν τα σπίτια εξαιρούμενες από τις διαδικασίες που ισχύουν για… τους κοινούς θνητούς, οι οποίοι πρέπει να τρέξουν σε μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν πολεοδομικά τα ακίνητά τους προκειμένου να κάνουν μεταβιβάσεις.

Το επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι η παράκαμψη των υποχρεώσεων θα τους επιτρέψει να τα διαθέσουν στην αγορά εύκολα και γρήγορα, οδηγώντας τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω, κάτι που συμπίπτει με τους κυβερνητικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον τελικά το αίτημα των τραπεζιτών περάσει, οι ανακοινώσεις για τις προμήθειες, τα επιτόκια και τα δάνεια ίσως να αποδειχθούν προπέτασμα καπνού, για να δικαιολογηθεί η προκλητική και ενδεχομένως σκανδαλωδώς εξαίρεση των τραπεζών από το νόμο η οποία θα περάσει «πακέτο» με τα όποια μέτρα για προμήθειες και τα συναφή.

Οι τράπεζες έχουν αποκτήσει ακίνητα από πλειστηριασμούς και άμεσα από πλειστηριασμούς που έκαναν οι ίδιες στο παρελθόν αλλά και έμμεσα μέσω των funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια «κοψοχρονιά» τα τελευταία χρόνια.

Διπλή πρόκληση

Και μόνο το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει σπίτια σε πλειστηριασμούς δανειοληπτών είναι διπλά προκλητικό γιατί οι τράπεζες επιδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα 40 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν και να αποφύγουν την πτώχευση και στη συνέχεια με κρατικές εγγυήσεις περίπου 30 δισ. ευρώ από το σχήμα «Ηρακλής» για να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια κοψοχρονιά σε funds και να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους.

Η πρώτη πρόκληση είναι ότι το όλο σχήμα Ηρακλής και οι κρατικές εγγυήσεις δόθηκαν για να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Αλλά το μόνο που δεν κάνουν οι τράπεζες είναι… να χρηματοδοτήσουν την αγορά, αφού από τη μια δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο και με τα τρίτα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, ενώ από την άλλη μαζεύουν τα χρήματα των αποταμιευτών με σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και τα «γυρίζουν» σε υψηλότοκες καταθέσεις στην ΕΚΤ για να γράφουν κέρδη.

Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι ο Ηρακλής, τα funds και οι υποτίθεται ανεξάρτητοι servicers δημιουργήθηκαν για να αποσυνδεθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, αλλά στην πραγματικότητα οι τράπεζες βρίσκονται τελικά πίσω και από τα funds και από τους servicers με ποσοστά που κράτησαν στα εταιρικά σχήματα. Στους servicers μετέχουν και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις, αλλά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ οι τελευταίες έχουν ποσοστά και στα funds που συγκροτούνται για κάθε «πακέτο» δανείων.

Τα δε «fund» αυτά είναι στην ουσία εταιρείες-σφραγίδες έχουν έδρα στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιρλανδία και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες καλύπτονται από έναν δαίδαλο εταιρειών και θυγατρικών που συγκροτούνται υπό καθεστώς μεγάλης αδιαφάνειας για το οποίο ούτε οι τράπεζες, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει στοιχεία.

Το όλο οικοσύστημα γύρω από τα κόκκινα δάνεια που πληγώνει τους δανειολήπτες και την κοινωνία συνολικά λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο και εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη σε αποδέκτες που παραμένουν αθέατοι πίσω από πολύπλοκα εταιρικά σχήματα.

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα υποκύψει στις -νέες- πιέσεις των τραπεζών και των εμφανών ή αφανών μετόχων που κρύβονται πίσω από τα funds δίνοντας το πράσινο φως για μεταβιβάσεις χωρίς τις τακτοποιήσεις των ακινήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.