Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μόνο που ισχύουν αυτά ακριβώς που ίσχυαν το 2008-2009 που χρεοκοπήσαμε.
Είμαστε μία μεγάλη ευκαιρία για τα αρπακτικά
Το παραγωγικό μοντέλο σήμερα θυμίζει όλο και περισσότερο το υπόδειγμα πριν την κρίση. Επενδύσεις που η μεγάλη πλειοψηφία τους κατευθύνονται στο Real Estate, στον Τουρισμό, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλές αμοιβές εργασίας.
Το Οικονομικό Επιτελείο πανηγυρίζει για μια μεγέθυνση της οικονομίας,της τάξης του 2% (2,5% του ΑΕΠ στο γ´ τρίμηνο του 2024),ωστόσο αυτή οφείλεται κυρίως στην υψηλή φορολογία,στη φθηνή εργασία και στις κερδοσκοπικές επενδύσεις. Με απλά λόγια αυξάνεται η «πίτα» αλλά όχι ο τρόπος που μοιράζεται. Ο τρόπος δε που αυξάνεται δεν μπορεί να συνεχίσει, διότι δεν θα είμαστε πάντα ευκαιρία για τα αρπακτικά.
Άλλο πράγμα η μεγέθυνση και άλλο πως κατανέμεται η ”πίτα”
Μία οικονομική μεγέθυνση,που δεν συνάδει με την περιφερειακή ανάπτυξη,την κοινωνική ,την ατομική, δεν είναι οικονομική ανάπτυξη.Η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας ποιοτικός δείκτης που αφορά τις ατομικές και κοινωνικές ανάγκες,αφορά την ευημερία.
Παρά τους ‘’θετικούς’’ ρυθμούς ανάπτυξης , η Ελλάδα έχει καταφέρει να καλύψει μόλις μία μονάδα απόστασης από το μέσον όρο της ΕΕ: από το 66% το 2018 στο 67% το 2023. Αντίθετα, η Βουλγαρία κάλυψε δεκατρείς μονάδες, από το 51% στο 64% – οπότε σύντομα θα μας ξεπεράσει, όπως το 2019 μας ξεπέρασε η Κροατία.
Η Ελλάδα ήταν τρίτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (13,5%), με πρώτη τη Βουλγαρία (18,0%) και δεύτερη τη Ρουμανία (19,8%).
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου είναι μεγαλύτερο του 2009
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε 11,5% έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, όταν το 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν 6,3% του ΑΕΠ.
Το 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 11,2% . Το 2022 αντίστοιχα το έλλειμμα ήταν -9,7%!!! Το 2023 βρίσκεται στο 6,3%.
Παρά την έπαρση ων Κυβερνώντων για αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες.
- To 1/3 περίπου των εξαγωγών αποτελείται από προϊόντα πετρελαίου των οποίων η προστιθέμενη αξία είναι ελάχιστη.
- Το 1/5 αποτελείται από τρόφιμα, ποτά και καπνό.
- Το 47% των εισαγόμενων προϊόντων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων. Το 28,0% αποτελείται από διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα.
Οι τωρινές επενδύσεις δεν είναι ποσοτικά αυτές που θέλει η Κυβέρνηση. Η αύξηση τους το 2023 δεν ξεπέρασε το 4% όταν ο στόχος ήταν 15%.
Οι φτωχοί εργαζόμενοι αυξάνονται.
Ένας στους τέσσερις στην χώρα μας αμείβεται με λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα,ένας στους οκτώ αμείβεται με λιγότερα και από 500 και ένας στους δύο κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.
Πώς πρέπει να αλλάξει η ελληνική οικονομία;
Το πρώτο μέλημα μιας αριστερής Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
Η διερεύνηση των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας ,δηλαδή αυτών που ήδη υπάρχουν, βιομηχανικός τομέας,πρωτογενής τομέας,τουρισμός και πως μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι με εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και δεύτερον με την παραγωγή νέων προϊόντων,μέσων και υπηρεσιών που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των ήδη παραγομένων.
Χάνεται η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης
Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την παραγωγική βάση που έχουμε και εκεί έπρεπε να διοχετευθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη συγκέντρωση του πλούτου, της παραγωγής και της οικονομίας σε συμφέροντα λίγων και ισχυρών με τους οποίους συνδιαλέγεται και εκπροσωπεί.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε αυτούς κατευθύνονται και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους πολλούς. Η χώρα χάνει μία μεγάλη ευκαιρία διότι οι πόροι αυτοί δεν αξιοποιούνται για μία δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, αλλά χρησιμοποιούνται ως ένα ισχυρό οικονομικό εργαλείο που ενισχύει καρτέλ και φιλικά προσκείμενα συμφέροντα που φέρνουν ακρίβεια, διαφθορά, ανισότητες και φτωχοποιούν την κοινωνία.
Ποιες είναι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν;
Για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο που εξασφαλίζει θησαυρούς σε λίγους ισχυρούς και φτωχοποίηση και αποκλεισμό στους πολλούς,απαιτείται μια πιο δίκαιη ρύθμιση της οικονομίας και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Η λειτουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα
Η πολιτεία πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για να χρηματοδοτεί το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία και να προστατευτεί η κοινωνία
Πρωτογενής παραγωγή το παράδειγμα της Ολλανδίας δείχνει το δρόμο.
Η Ολλανδία, χώρα μικρότερη από την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει τεράστια εξαγωγική δυναμική, καθώς επένδυσε στον πρωτογενή τομέα και τώρα είναι σε απόλυτα νούμερα 10 φορές πιο παραγωγική από τη χώρα μας.
Κυκλική Οικονομία
Αυτό το μοντέλο αποφέρει σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας στην καινοτομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας βασίζεται στο μοντέλο “παίρνω-φτιάχνω-καταναλώνω-πετώ”
Στην Κυκλική Οικονομία όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του διατηρούνται μέσα στην οικονομία για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Ένα μοντέλο ανάπτυξης προσανατολισμένο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας,με την αναδημιουργία του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα.Το ζητούμενο είναι μία πολιτεία που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δημόσιες πολιτικές προς όφελος της ευημερίας των πολιτών, της ελληνικής οικονομίας, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις.
Ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα για μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατική συμμετοχή.
Είναι αναγκαίο, είναι εφικτό και θα το εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όταν πάρει την εντολή.
- Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια
Διαβάστε επίσης:
Με τον Χάρη Δούκα θα συναντηθεί την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης