0 1 min 1 μήνα

Η έναρξη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025 γίνεται σε περιβάλλον… συννεφιασμένο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται, εκτός από την κριτική της αντιπολίτευσης, που λίγο-πολύ είναι αναμενόμενη, να αντιμετωπίσει και τη «δεξιά» πτέρυγα της ΝΔ η οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνει και πληθαίνει τις πρωτοβουλίες της που φέρνουν σε άβολη θέση διάφορους υπουργούς.

Για παράδειγμα, χθες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στη Βουλή, ο Γιώργος Βλάχος επανήλθε στην κόντρα του με τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το ζήτημα του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Και επανήλθε με στοιχεία σχετικά με το πώς η κυβέρνηση Καραμανλή αντιμετώπισε το 2009 τον αυξημένο πληθωρισμό, ουσιαστικά «σηκώνοντας το γάντι» που ο υπουργός είχε πετάξει την προηγούμενη ημέρα.

Ο Γ. Βλάχος, λοιπόν, σε έντονο ύφος και απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης, είπε ότι «εκτιμώντας ότι πρόκειται για παροδικό κενό μνήμης, του υπενθυμίζω ότι το 2009, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τότε και προτείνω ξανά σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,6%, δηλαδή στο μισό του σημερινού».

Προσέθεσε, δε, ότι «ήταν μια δύσκολη μάχη αλλά με την εφαρμογή των μέτρων αγορανομικού χαρακτήρα (transfer pricing, έλεγχοι υπερβολικής κερδοφορίας, κ.λπ.) πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καταφέραμε να μειώσουμε σταδιακά το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων από τον Δεκέμβριο 2008 σταθερά σε μεγέθη κάτω του 4% και τον παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο 2009 σε ποσοστό 1,6%».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος απάντησε εκ νέου λέγοντας ότι  ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 0,6%, «ο μικρότερος στην ΕΕ», και συμπλήρωσε ότι ελέγχους για τα καρτέλ στην αγορά κάνει μόνον η ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και όχι η ΓΓ Εμπορίου, προσθέτοντας δηκτικά ότι «ας μην χρησιμοποιούν διάφοροι εκφωνητές ότι είναι κακά τα πρόστιμα ή ότι είναι επικοινωνιακό μέτρο».

Όπως ήδη έγραψε το topontiki.gr, η «δεξιά» πτέρυγα της ΝΔ πλέον δεν κρύβει τη δυσφορία της για διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Βέβαια, οι βουλευτές που «ανήκουν» στην πτέρυγα αυτή τονίζουν ότι φυσικά και θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι παρεμβάσεις τους έχουν ως στόχο να γίνει καλύτερη η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Ωστόσο, το συντριπτικό 90% των πολιτών που δηλώνει στη δημοσκόπηση της ALCO δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού. Αντιθέτως, ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία της ομάδας των, ας πούμε, «ανταρτών» που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος δρόμο, όσον αφορά στην διαχείριση ενός προβλήματος που προκαλεί τεράστια φθορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στα μέτρα που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό για τη μείωση των προμηθειών των τραπεζών, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ένταση με την αντιπολίτευση, αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές (πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε διαφωνία του παραιτηθέντος οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, για τους κυβερνητικούς χειρισμούς).

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου δεν διαφεύγει το έτερο εύρημα της δημοσκόπησης, ότι, δηλαδή, το 53% των πολιτών θεωρεί ότι το 2025 θα είναι το ίδιο κακό ή και χειρότερο από το 2024, επιτείνοντας την αίσθηση της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται να επιλυθεί ένας δυσεπίλυτος γρίφος σχετικά με το πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η εικόνα, καθώς ο χρόνος τρέχει και τα πράγματα δυσκολεύουν διαρκώς.

Διαβάστε επίσης:

Το χάος στο 424 που «ξήλωσε» κατόπιν εορτής όλη την ηγεσία του υγειονομικού των ΕΔ – Τα καρφιά Γεωργιάδη σε Δένδια και οι αποκαλύψεις

Εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση Θεοδωρικάκου – Βελόπουλου 

ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για τις τραπεζικές χρεώσεις και τα επιτόκια των δανείων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.