0 1 min 1 μήνα
Μπασάρ Αλ Άσαντ: Τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του στην Ελβετία προκαλούν... ζαλάδα 
Η περιουσία της οικογένειας Άσαντ είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία για σχεδόν 25 χρόνια, ενώ η οικογένειά του βρισκόταν στην εξουσία της χώρας για σχεδόν έξι δεκαετίες (περισσότερα από 50 χρόνια), μέχρι τη στιγμή που τον «εκθρόνισε» η ομάδα με επικεφαλής τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι.

Η Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 ήταν μια ιστορική ημέρα για τη Συρία, αφού η ηγεμονία της οικογένειας Άσαντ τελείωσε απότομα, έπειτα από την αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε στις 27 Νοεμβρίου και ολοκλήρωσε σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων η τζιχαντιστική, ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).

Η κατάληψη της Δαμασκού είχε ως αποτέλεσμα ο 59χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας, μαζί με την οικογένειά του, να καταφύγουν στη Μόσχα, όπου τους χορηγήθηκε άσυλο από τη ρωσική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεσκόνισε τα οικονομικά της οικογένειας που κυριάρχησε στη Συρία για πάνω από μισό αιώνα, δηλαδή του Μπασάρ αλ Άσαντ, της συζύγου του Άσμα Αχράς αλ Άσαντ και του αδελφό του, Μαχέρ αλ Άσαντ. Στο «μικροσκόπιο» βρέθηκαν οι κινήσεις των μελών της ισχυρής οικογένειας με τα ευρήματα να αφήνουν αρκετό κόσμο με… ανοικτό στόμα.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η περιουσία της οικογένειας Άσαντ κυμαίνονταν μεταξύ 1 και 2 δισ. δολαρίων το 2022. Ωστόσο, πρόκειται για μία προσέγγιση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβής και η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνει πλήρως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως διάφορα «καλούδια» είναι κρυμμένα σε λογαριασμούς, χαρτοφυλάκια ακινήτων, offshore εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται εκτός Συρίας και δεν έχουν κατασχεθεί ή έχουν «παγώσει», είναι πιθανό να έχουν καταχωρηθεί με ψεύτικα ονόματα ή από άλλα άτομα, για να αποκρύψουν την πραγματική ιδιοκτησία που ανήκει στα μέλη της ευρύτερης οικογένειας Άσαντ, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν οικονομικές κυρώσεις.

Σχεδόν 99 εκατ. ελβετικά φράγκα τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Ενδεικτικό είναι πως το ύψος των συριακών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στην Ελβετία ανέρχεται σε 99 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (106 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι πρόκειται για ποσά που έχουν «παγώσει» βάσει των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν το 2011.

Η Ελβετία είχε ευθυγραμμιστεί τότε με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν είναι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον πρώην ηγέτη που ανετράπη την Κυριακή (8/12), αλλά για υπάρχοντα που συνδέονται με πρόσωπα και οντότητες, τα οποία πάγωσαν μετά την υιοθέτηση των κυρώσεων αυτών το 2011, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Η γερμανόφωνη εφημερίδα διερωτάται εάν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να βρεθούν στην Ελβετία. Καθώς όταν «δικτάτορες πέφτουν, η Ελβετία και η οικονομική της θέση επανέρχονται σαν αντανακλαστικό στο προσκήνιο», όπως τονίζεται σχετικά.

Ωστόσο, «ένα κυνήγι για τα εκατομμύρια του Άσαντ» δεν φαίνεται να διαγράφεται, καθώς «οι οικονομικές σχέσεις της Ελβετίας με τη Συρία έχουν ουσιαστικά παγώσει από το 2011», γράφει η NZZ.

Επί του παρόντος, 318 άνθρωποι και 87 οντότητες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων αυτών.

Οι κυρώσεις στοχοθετούν πρόσωπα ή οντότητες που «έχουν κοινή ευθύνη για τη βίαιη καταστολή που άσκησε το συριακό καθεστώς κατά του άμαχου πληθυσμού, που υποστήριξαν το συριακό καθεστώς και τον στρατό του ή που επωφελήθηκαν από τα προνόμια του συριακού καθεστώτος», σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.