0 1 min 1 μήνα

Νέα έκκληση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να απευθύνει η Γενικη Συνέλευση του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα εκφραστεί σήμερα για σχέδιο απόφασης που ζητεί άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έκκληση με απλά και μόνο συμβολική αξία, μετά το αμερικανικό βέτο όταν τέθηκε παρόμοιο κείμενο σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ άσκησαν για ακόμη μια φορά βέτο για να προστατεύσουν το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ επιμένουν να συνδέουν οποιαδήποτε ανακωχή με την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς, αλλά χωρίς αναφορά στους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, εμπόδισαν την έγκριση από το ΣΑ σχεδίου απόφασης που απαιτούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το κείμενο που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση ζητεί «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων». Ακόμη, απαιτεί ασφαλή και «απρόσκοπτη» πρόσβαση σε άφθονη ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του «πολιορκημένου» βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, και καταγγέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια να «λιμοκτονήσουν οι Παλαιστίνιοι».

«Σήμερα, η Γάζα είναι η αιμορραγούσα καρδιά της Παλαιστίνης και ανοιχτή πληγή για την ανθρωπότητα», είπε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ, την πρώτη ημέρα συζήτησης στη ΓΣ, την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εικόνες των παιδιών μας σε σκηνές που πυρπολήθηκαν, με την κοιλιά άδεια, χωρίς ελπίδα ούτε ορίζοντα, αφού υπομένουμε εδώ και πάνω από έναν χρόνο δεινά κ απώλειες, θα έπρεπε να στοιχειώνουν τη συνείδηση του κόσμου και να τον ωθούν να αναλάβει δράση για να τερματιστεί αυτός ο εφιάλτης», συνέχισε, ζητώντας ταυτόχρονα να τερματιστεί «η ατιμωρησία».

Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται ακόμη στο ζήτημα των «ευθυνών» και ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ετοιμάσει και να παρουσιάσει «προτάσεις» για να υποστηριχθεί η «τήρηση» της αρχής αυτής, είτε χάρη σε προϋπάρχοντες μηχανισμούς, είτε με τη δημιουργία νέων.

Η αρχική εκδοχή του κειμένου, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, προέβλεπε τη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού που θα βοηθούσε να διενεργηθεί έρευνα και να ασκηθούν διώξεις σε βάρος προσώπων που βαρύνουν ευθύνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2014.

Η ΓΣ έχει δημιουργήσει ήδη τέτοιους μηχανισμούς, για παράδειγμα για να προσφερθεί βοήθεια στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα διαπραχθέντα στη Συρία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα αυτή το 2011.

Δεύτερο κείμενο που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι σήμερα αφορά την τύχη της υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, η δραστηριότητα της οποίας στα παλαιστινιακά εδάφη απειλείται εξαιτίας πρόσφατου νόμου που θα τη θέσει εκτός νόμου στο Ισραήλ.

Το κείμενο, τονίζοντας πως η UNRWA είναι «αναντικατάστατη», καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί την εντολή της και να της επιτρέψει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της «χωρίς προσκόμματα ή περιορισμούς» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ κατήγγειλε εκ των προτέρων τα δύο κείμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.