Στο εξωτερικό καταλήγει έως το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αρκετές ώρες κάθε ημέρας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο υπουργός ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Συγκεκριμένα, από μια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης των 6 GW, τα 2,1 GW αγοράζονταν από τις γειτονικές χώρες χθες (10.12.2024). Πρόκειται για μεγάλες, ασφαλώς, ποσότητες που φανερώνουν την έντονη επίδραση που έχει η ενεργειακή απομόνωση της ΝΑ Ευρώπης σε σχέση με την υπόλοιπη ήπειρο. Ως γνωστόν, φέτος η περιοχή μας αντιμετωπίζει προβλήματα διότι καλείται να συνδράμει την Ουκρανία και μάλιστα με περιορισμένους πόρους. Συγκεκριμένα, η χώρα αυτή απορροφά γύρω στα 2 GW, όσα δηλαδή περίπου εξάγει η Ελλάδα.
Όλα αυτά ενώ τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της περιοχής υπολειτουργούν λόγω της ξηρασίας, ενώ κατά περιόδους η παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών υποχωρεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Αυτό είναι μεν φυσιολογικό και αναμενόμενο, όμως συχνά δυσκολεύει τα πράγματα. Υπάρχουν, πάντως και θετικές εξελίξεις, όπως η πλήρης επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία.
Μια ματιά στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του υπουργού: Για παράδειγμα, στις 9 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ η Ελλάδα εξήγαγε 159 MW στην Αλβανία, 533 MW στη Β. Μακεδονία, 496 MW στη Βουλγαρία, 39 MW στην Τουρκία και 510 MW στην Ιταλία. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται αρκετές ημέρες πλέον.
Επόμενο είναι οι υψηλές εξαγωγές να αυξάνουν την τιμή χονδρικής στην ελληνική αγορά, πράγμα που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι με βάση την παραπάνω εικόνα, ελήφθη η απόφαση για δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα ώστε η κυβέρνηση να πάρει χρήματα από τους παραγωγούς και να τα δώσει στους καταναλωτές με τη μορφή της επιδότησης.
Μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών που φτάνει το 1,5 λεπτό/KWh, ενώ αναμένεται εντός των ημερών η αντίστοιχη για τις επιχειρήσεις.
To άρθρο Σκυλακάκης: Η Ελλάδα εξάγει πλέον το 1/3 του ηλεκτρισμού της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .