0 1 min 1 μήνα

Με συγκρατημένο προβληματισμό και προφανή αμηχανία υποδέχθηκε η Αθήνα την απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να στείλει ως πρέσβειρα της χώρας του στην Ελλάδα τη νομικό και πρώην δημοσιογράφο, Κιμ Γκιλφόιλ, η οποία και – εκτός απροόπτου – θα αντικαταστήσει τον Τζορτζ Τσούνης στο γνωστό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να αγνοήσει διάφορα «πιπεράτα» ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ για την προσωπική ζωή της Κίμπερλι Γκιλφόιλ (ρεπορτάζ που περιλαμβάνουν και την απόλυσή της από το Fox News για σεξουαλική παρενόχληση υφιστάμενής της, αλλά και που αφορούν στην κρίση που φαίνεται ότι διέρχεται η σχέση της με τον μεγάλο γιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κάνοντας τον γνωστό κωμικό, Τζίμι Κίμελ, να περιγράψει τον διορισμό της στην Ελλάδα ως… εξορία), τα όσα «βαριά» είναι πει για την Ελλάδα το 2015, όταν ακόμα εργαζόταν στο κανάλι (είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες «χαραμοφάηδες», μεταξύ άλλων…) δημιουργούν ένα όχι και πολύ ευνοϊκό κλίμα.

Η αμηχανία της κυβέρνησης φάνηκε από τον τρόπο που σχολίασε τις επίμαχες δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκη, ο οποίος περιορίστηκε να σημειώσει ότι «θεωρώ ότι αδικεί ένα πρόσωπο η αποσπασματική παρουσίαση ενός βιογραφικού και η απαξιωτική παρουσίαση κάποιων, ας πούμε, επαγγελματικών, ενός μέρους τέλος πάντων της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάποιου. Έχει και άλλα πράγματα και πολύ σημαντικά καθήκοντα, όπως σχετικά με την δικαιοσύνη, αναλάβει, η νέα πρέσβης των ΗΠΑ. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι και με την νέα πρέσβη, όπως και με τους προκατόχους της, θα κρατήσουμε την υψηλότατη σχέση που έχουμε», και προσθέτοντας ότι η Γκιλφόιλ έρχεται στην Ελλάδα του 2025 και όχι του 2015, εννοώντας ότι η χώρα έχει κάνει πρόοδο από τότε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την επιλογή του Τραμπ, ειδικά αν κανείς λάβει υπόψη ότι προ Γκιλφόιλ το όνομα που «έπαιζε» ως επικρατέστερο για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν αυτό του έμπειρου μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκας Μπιλιράκης. Ο προβληματισμός αυτός επικεντρώνεται σε τρία βασικά σημεία:

· Το πρώτο είναι ότι η Γκιλφόιλ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη εμπειρία με τα της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα με τη διπλωματία, όπερ σημαίνει ότι μάλλον θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να «εγκλιματιστεί» στη χώρα.

· Δεύτερον, η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει γνώσεις σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, π.χ. τα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό.

· Και τρίτον, δείχνει να έχει και κάποια… ζητηματάκια με την ιστορία, καθώς το γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο από ομιλία της, στην οποία αναφέρει ότι «οι ήρωες που πολέμησαν στη Νορμανδία και αντιμετώπισαν τον κομμουνισμό (!) δυστυχώς λένε ότι πλέον δεν αναγνωρίζουν τη χώρα μας».

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να… ποιήσει την ανάγκη φιλοτιμία και να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η Γκιλφόιλ είναι στενή συνεργάτιδα του Τραμπ (είχε αναλάβει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του) και από τους ανθρώπους που έχουν την άνεση να συνομιλούν με τον «πλανητάρχη». Με δεδομένες τις πολύ καλές σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον, εκτιμάται ότι η Ελλάδα, μέσω της Γκιλφόιλ ίσως καταφέρει να προωθήσει κάποια ζητήματα που την ενδιαφέρουν.

Ούτως ή άλλως, το «βάρος» πέφτει στον ίδιο τον Τραμπ και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει έναντι της Ευρώπης γενικότερα, και ειδικότερα αν θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών και αν θα συνεχίσει να παραμένει δεσμευμένος έναντι του ΝΑΤΟ. Όμως όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν την 20η Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Άννα Διαμαντοπούλου: Ο κ. Σαμαράς ερμήνευσε την εξωτερική πολιτική της Μεταπολίτευσης με κομματικά γυαλιά

Διαβεβαιώσεις Λιβάνιου: Εκλογές το 2027 με τον ίδιο εκλογικό νόμο

Μητσοτάκης: Με ομιλία του στα εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.