Με δύο διαφορετικές γραμμές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με τους Σωκράτη Φάμελλο και Παύλο Πολάκη να «πρωταγωνιστούν».
Χθες, (12.12.2024) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προχώρησε σε μια παρέμβαση κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια διατυπώνοντας την πρόταση της ενεργητική συμμετοχής του δημοσίου δια της μετοχικής σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τις χρεώσεις και τα επιτόκια.
Υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι κρατικοποιήση της Εθνικής Τράπεζας- το κατέστησε σαφές λίγο αργότερα συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η πρόταση του δεν είναι αυτή που έχει εκφράσει, ο Παύλος Πολάκης και μάλιστα ότι αυτή την πρόταση Πολάκη δεν την έχουμε μελετήσει…
Ο Παύλος Πολάκης, όμως έδειξε ότι επιμένει στην δική του πρόταση περί κρατικοποίηση της Εθνικής και μάλιστα το κατέστησε απολύτως σαφές αυτό από το βήμα της Ολομέλειας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι πρέπει να περιέλθει ξανά στο Δημόσιο η τράπεζα», μάλιστα έδειξε και τον δρόμο λέγοντας στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πως «έχετε ήδη καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δις ευρώ τουλάχιστον μόνο από την Εθνική Τράπεζα. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω;» προτείνοντας την διάθεση μέρους των πλεονασμάτων για την εξαγορά του 50% της Εθνικής Τράπεζας.
Δείτε live:
Χθες πάντως, στην πρόταση Φάμελλου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλίας απάντησε ότι: «δεν επιτρέπεται Κράτος να παρέμβει στις αποφάσεις επιτοκίων τράπεζας. Αυτό απαγορεύεται από του κανόνες της ΚτΕ, εάν συμβεί κάτι τέτοιο πολύ απλά θα πάρουν την άδεια της Τράπεζας».
Για δε, το colpo crosso που σκέφτηκαν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ – και θύμισε πολύ το 2015 με τον Γιάνη με ένα ν- δηλαδή το Κράτος να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας συστημικής τράπεζας για να καθορίζει εκείνο τα επιτόκια, του απάντησε πως «σήμερα το Κράτος είχε και έχει μετοχές σε τράπεζες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέτοχος είτε είναι δημόσιο είτε ιδιώτης επενδυτής να αποφασίζει επί των επιτοκίων που χρεώνει.
Στην περίπτωση που αυτό το αντιληφθεί η ΕκΤ και το εποπτικό της όργανο ότι ο μέτοχος παρεμβαίνει στις αποφάσεις καθορισμού των επιτοκίων η Τράπεζα θα χάσει την άδειά της.
Υπάρχει για τον καθορισμό των επιτοκίων εποπτικός μηχανισμός και το ΔΣ που είναι υποχρεωμένο να αποφασίζει προς το συμφέρον των υπόλοιπων μετόχων και σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό, άρα μην μπερδεύετε την έννοια του μετόχου με την έννοια του ΔΣ και ποιος αποφασίζει για τα επιτόκια.
Το Κράτος μπορεί να έχει τραπεζικές μετοχές αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει όμως ο μέτοχος για το ύψος των επιτοκίων» και προέτρεψε τον κ. Φάμελλο και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο προσεκτικότεροι στις λεπτομέρειες και να κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις.
To άρθρο Πολάκης και Φάμελλος σε αντίθετη τροχιά για την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .