0 1 min 1 μήνα
Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ τα αιτήματα ασύλου των Σύρων.

Πέντε ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 13/12 στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι το μεταναστευτικό, με την Αθήνα να εξετάζει τι μέλλει γενέσθαι με τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου Σύρων πολιτών, αλλά και με τη γενικότερη διαχείριση του ζητήματος μετά τις εξελίξεις στη Συριία.

Όσον αφορά τα εκκρεμή αιτήματα, σύμφωνα με τις έως στιγμής πληροφορίες αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η αναστολή εξέτασης των αιτημάτων. Ενδεχομένως όμως να εξεταστεί το ενδεχόμενο της καθυστέρησης εξέτασης των αιτημάτων έως ότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας.

Για την ΕΕ, δεν είναι «εφικτή» η απέλαση πολιτών της Συρίας σε αυτό το στάδιο

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, ο Eυρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Μάγκνους Μπρούνερ κάλεσε χθες Πέμπτη να διευκολυνθούν οι οικειοθελείς επαναπατρισμοί Σύρων, αλλά έκρινε πως δεν είναι «εφικτή» σε αυτό το στάδιο η απέλαση Σύρων παρά τη θέλησή τους.

Μετά την ανατροπή του σύρου προέδρου, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως αναστέλλουν προσωρινά την εξέταση αιτήσεων ασύλων που υπέβαλαν Σύροι. Η αυστριακή κυβέρνηση πήγε πιο μακριά, ανακοινώνοντας πως ετοιμάζει «πρόγραμμα απελάσεων», καθώς «η πολιτική κατάσταση άλλαξε θεμελιωδώς» στην αραβική χώρα.

Μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών χθες, ο ευρωπαίος επίτροπος Μπρούνερ —ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας (2021-2024)— κάλεσε να ενθαρρυνθούν «οι οικειοθελείς επιστροφές» Σύρων στην πατρίδα τους με οικονομικά κίνητρα. Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις χαράς της συριακής διασποράς στην Ευρώπη μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, που οι αντίπαλοί του και δυτικές χώρες χαρακτήριζαν δικτάτορα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι απελάσεις Σύρων τον βρίσκουν αντίθετο σε αυτό το στάδιο. «Προς το παρόν, θα έλεγα ότι οι εξαναγκαστικές επιστροφές δεν είναι εφικτές», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας πόσο ρευστή είναι η «κατάσταση» στη Συρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.