Στην ακύρωση της προγραμματισμένης προβολής της ταινίας «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», έπειτα από έντονες αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων, προχώρησε η Γαλλική Κινηματοθήκη (Cinematheque Francaise).
Όπως διευκρινίστηκε σε σχετική ανακοίνωση, η προβολή που επρόκειτο να γίνει την Κυριακή (15/12) ακυρώθηκε «για να κατευναστούν οι εντάσεις και για λόγους ασφαλείας».
«Είμαστε ένας κινηματογράφος, όχι ένα φρούριο. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του προσωπικού και του κοινού μας», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της Γαλλικής Κινηματοθήκης, Φρεντερίκ Μπονό. «Βίαιοι άνθρωποι άρχισαν να στέλνουν απειλές, και η διεξαγωγή της προβολής και της σχετικής συζήτησης δημιουργούσε έναν εντελώς δυσανάλογο κίνδυνο. Έτσι, αναγκαστήκαμε να την ακυρώσουμε», πρόσθεσε.
Η ταινία «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», που σκηνοθέτησε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι το 1972, ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί στο πλαίσιο αφιερώματος στον Μάρλον Μπράντο. Ωστόσο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως λόγω των αμφιλεγόμενων συνθηκών με τις οποίες έγιναν τα γυρίσματα.
Η ταινία εξερευνά τη σχέση μεταξύ ενός χήρου Αμερικανού στο Παρίσι και μιας πολύ νεότερης γυναίκας, που κορυφώνεται με μια αμφιλεγόμενη σκηνή βιασμού. Πρωταγωνιστές της ήταν οι Μάρλον Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ.
Η Σνάιντερ δεν είχε ενημερωθεί για το τι επρόκειτο να συμβεί από τον Μπράντο και τον Μπερτολούτσι, οι οποίοι αργότερα προτάθηκαν για Όσκαρ. Η ηθοποιός δήλωσε αργότερα ότι έκλαιγε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της δεν την παρηγόρησε.
Ξέσπασμα από το κίνημα #MeToo στη Γαλλία
Οι κατηγορίες της Σνάιντερ, που έγιναν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όπως αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ «Maria».
Η ηθοποιός Ζουντίθ Γκοντρές, κεντρική φιγούρα του κινήματος #MeToo στη Γαλλία, κατηγόρησε την Κινηματοθήκη της χώρας για ασέβεια στη μνήμη της Σνάιντερ, η οποία πέθανε το 2011.
«Ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις, αγαπητή Cinématheque, και να αποκαταστήσεις την ανθρώπινη αξιοπρέπεια 19χρονων ηθοποιών (η ηλικία της Σνάιντερ κατά τα γυρίσματα) συμπεριφέροντας ανθρώπινα», έγραψε η Γκοντρές στο Instagram.
Η οργάνωση «Collectif 50/50» που προωθεί την ισότητα των φύλων στον κινηματογράφο, είχε επίσης καλέσει τη Γαλλική Κινηματοθήκη να παρέχει έναν «στοχαστικό και με σεβασμό» χώρο για τη μαρτυρία και την εμπειρία της Σνάιντερ παράλληλα με την προβολή της ταινίας.
Η Γαλλική Κινηματοθήκη υποσχέθηκε την Παρασκευή (13/12) να πραγματοποιήσει μια «συζήτηση με το κοινό» για να θίξει τα ζητήματα που εγείρει η ταινία.
Ο Μπονό, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η ταινία είχε προβληθεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, το 2017, χωρίς αντιδράσεις. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση που έφερε το κίνημα #MeToo, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στον κινηματογράφο.