0 1 min 1 μήνα

Φαίνεται ότι το restart του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκινήσει και με τους καλύτερους οιωνούς. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της OPINION POLL ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καθηλωμένος στο 5.2% στην Πρόθεση ψήφου , επίδοση που οδηγεί σε 6.6% στην εκτίμηση ψήφου (ακριβώς ίδιες επιδόσεις εμφάνιζε και πριν ένα μήνα), την ίδια ώρα που η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ τον πλησιάζει με 5.8% και το νεοϊδρυόμενο κόμμα Κασσελάκη, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εμφανίζεται με το διόλου ευκαταφρόνητο 5.1%.

Η εικόνα της συσπείρωσής του είναι εικόνα αποσύνθεσης αφού η συσπείρωση με βάση τους ψηφοφόρους των Ευρωεκλογών βρίσκεται μόλις στο 25%, χάνοντας προς το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ το 21% των ψηφοφόρων του, προς το ΠΑΣΟΚ το 16%, προς Κ.Κ.Ε και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (!) από 5%, 3% προς άλλο κόμμα με την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ πιο κερδισμένη και με το 185 να δηλώνουν λευκό, άκυρο, αναποφάσιστοι. Η κατάσταση αυτή συμπληρώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται στο 3.1% στο ερώτημα « ποιο κόμμα εκπέμπει μεγαλύτερη αξιοπιστία», στο 3.1% επίσης στο ερώτημα « ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στις ιδέες σας». Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως αντικειμενικά αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα, πρόβλημα αξιοπιστίας, ενώ φαίνεται μόνο από την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ «να εισπράττει» μόνο, ενώ χάνει « προς παντού», με την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ να τον απειλεί και το 36.8% των ψηφοφόρων του να δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να ψηφίσει ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Δεν είναι και η καλύτερη δυνατή εικόνα αυτή ασφαλώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει εξηγήσεις. Ας σταθούμε σε τρεις βασικές:

  • ΠΡΩΤΟ: Τα όσα έγιναν ενόψει Συνεδρίου για να εκδιωχθεί πάση θυσία ο Σ. Κασσελάκης έχουν προκαλέσει μεγάλο πολιτικό και δημοκρατικό  πλήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και μια μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν λάθος την καθαίρεση κατ΄αρχήν του Σ. Κασσελάκη και στην συνέχεια το κόψιμο της υποψηφιότητάς του. Η εικόνα εκατοντάδων εκλεγμένων Συνέδρων να μένουν έξω από τον Συνεδριακό χώρο, με πολλούς από αυτούς να κόβονται, εμπέδωσαν μια εικόνα πολιτικής αδυναμίας των σημερινών κρατούντων να αντιμετωπίσουν τον Σ. Κασσελάκη ο οποίος προηγούταν με τεράστια διαφορά στην ερώτηση ποιον προτιμούν για Πρόεδρο , αλλά και αντιδημοκρατικής αντίληψης. Ποτέ σε Συνέδριο κόμματος στην χώρα δεν συνέβησαν τέτοια γεγονότα, δεν επιλέχτηκαν τέτοιες μεθοδεύσεις. Λογικό είναι επομένως σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ , ακόμα και ανθρώπων που δεν θα ψηφίσουν το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, να μην θέλουν « να ακούσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ». Η αίσθηση δε της διάλυσης ενισχύει αντικειμενικά φυγόκεντρες δυνάμεις προς διάφορες κατευθύνσεις.
  • ΔΕΥΤΕΡΟ: Υπάρχουν ανοικτά θέματα, προβλήματα  που ποτέ δεν συζητήθηκαν και πολύ περισσότερο δεν τροφοδότησαν αναγκαίες αλλαγές στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2023 συνέβη κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε Κόμμα Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πάνω από το 40% των δυνάμεών του και από το 32% του 2019 έφτασε το 17%, βοηθώντας τον Κ. Μητσοτάκη να φτάσει το 41%-42%. Πρώτη φορά κόμμα αντιπολίτευσης και μάλιστα αξιωματικής αντιπολίτευσης υφίστατο τέτοια καταστροφή και αυτή είχε την υπογραφή του Α. Τσίπρα και όλης της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είτε συνεχίσουν κάποια στελέχη να είναι σ΄ αυτόν, είτε επέλεξαν την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Κανένας δεν πήρε ουσιαστική ευθύνη, κανένας δεν εμφάνισε μια ολοκληρωμένη εξήγηση. Προφανώς το εκλογικό αποτέλεσμα πέρυσι δεν ήρθε ανεξήγητα. Η δυσκολία σωστής ανάγνωσης της νέας κατάστασης που διαμορφωνόταν, η αδυναμία πολιτικών, προγραμματικών, φυσιογνωμικών αλλαγών και αναπροσαρμογών επέδρασαν καταλυτικά. Ωστόσο το ερώτημα για πολλούς αριστερούς πολίτες παραμένει: Τι έφταιξε; Πως θα ανεβάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που προκάλεσαν άλλη μια διάσπαση και είναι υπεύθυνοι για την καθοδική πορεία από το 2019 στο 2023; Είναι φανερό, ότι όσο δεν δίνονται απαντήσεις σ΄αυτά τα ερωτήματα , το σπυράλ καθόδου θα συνεχίζεται.
  • ΤΡΙΤΟ: Ο Κασσελάκης έφυγε ή μάλλον εκδιώχθηκε μαζί με εκατοντάδες, χιλιάδες μέλη και στελέχη, ωστόσο υπάρχουν νέα προβλήματα. Η μάχη Φάμελλου με τον Π. Πολάκη έχει αρχίσει να  γίνεται αισθητή και θα δούμε την συνέχειά της. Τα στελέχη της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν φαίνονται και πολύ πρόθυμα να συνενωθούν με τους παλιούς συντρόφους τους. Υπάρχει όμως και κάτι που προκαλεί σημαντική ζημιά. Η συνεχής συζήτηση ότι μπορεί να επιστρέψει ο Α. Τσίπρας για να πάρει νέες «μαγικές πρωτοβουλίες ανόδου» διαμορφώνει μια εικόνα για τον Σ. Φάμελλο μεταβατικού, υπηρεσιακού Προέδρου και αυτό είναι ακόμα παραπέρα καταστροφικό. Ωστόσο είναι και εκδήλωση ψευδαίσθησης ροπής προς ένα τρομακτικό και αδιέξοδο Μεσσιανισμό. Πως θα σώσει την παρτίδα ο Α. Τσίπρας ακόμα και αν επέστρεφε; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στα τάρταρα. Ο ίδιος ήταν ο Πρόεδρος που ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε συντριπτικά σε κάθε εκλογική μάχη που τον πέτυχε (τρεις Βουλευτικές εκλογές, μια φορά σε Ευρωεκλογές , μια φορά σε Αυτοδιοικητικές εκλογές). Πως από looser θα μεταβληθεί σε winner; Σημαντικά τμήματα κομμάτων της Αριστεράς που προέκυψαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχέση μίσους μαζί του αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για όσα έχουν συμβεί ( ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΜΕΡΑ 25). Δεν μιλάμε βέβαια για τις ευθύνες που του καταλογίζουν όσοι έφυγαν πρόσφατα. Πως λοιπόν θα «ενώσει δυνάμεις»; Επιπλέον τώρα υπάρχει και ένα πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ , με τριπλάσιο σχεδόν ποσοστό, που προφανώς δεν θα ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά εμπλεκόμενο σε συζητήσεις άνευ περιεχομένου.

Αυτή είναι η κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάσταση δύσκολη, αδιέξοδη, προβληματική. Καλή η αισιοδοξία , αλλά στην Πολιτική πρέπει να υπάρχει και ρεαλισμός. Εκτός και αν τα στελέχη του πιστεύουν ότι ο Α. Τσίπρας είναι κάτι σαν τον Χριστό που θα επαναλάβει το θαύμα του γάμου της Κανά, αυτή την φορά όχι με ψωμιά που αυξάνονται , αλλά με ψήφους.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών – Πολιτικός  Αναλυτής

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για εξαγγελίες Μητσοτάκη: Αφήνει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των Τραπεζών (Video)

Προϋπολογισμός – Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σήμερα μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη»

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός – Απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.