0 1 min 1 μήνα

F-16 Viper: Γιατί οι νέες «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας πάνε στην Σούδα προτού αναπτυχθούν στην Λάρισα

Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται ακόμα περισσότερο χάρη στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην έκδοση «Viper», με τις «οχιές» να προσφέρουν νέες δυνατότητες στις ελληνικές αεροπορικέ δυνάμεις.

H Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσε ακόμα ένα αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper στην Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα θα είναι το πρώτο που θα ενταχθεί στην 337 Πολεμική Μοίρα «Φάντασμα».

Όμως το αεροπορικό επιτελείο αποφάσισε ορθολογιστικά να μην το στείλει απευθείας στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα αλλά σε πρώτη φάση να προσγειωθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, εκεί όπου εδώ και περίπου δύο χρόνια πετούν οι πρώτες αναβαθμισμένες «οχιές» της Πολεμικής μας Αεροπορίας αρχικά στην 343 Μοίρα «Αστέρι» και στη συνέχεια στην 340 Μοίρα «Αλεπού».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα επόμενα τουλάχιστον τρία F-16 Viper τα οποία προορίζονται για την Λάρισα σε πρώτη φάση θα προσγειωθούν στη Σούδα και θα παραμείνουν εκεί για λίγες εβδομάδες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Το πλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης αναμένεται να μεταβούν ιπτάμενοι από τη Λάρισα προκειμένου να αρχίσει η εκπαίδευση τους πάνω στα αναβαθμισμένα μαχητικά. Εκπαιδευτές τους θα είναι οι «Κρητικοί» ιπτάμενοι οι οποίοι ήδη έχουν μυηθεί στα μυστικά των Viper και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν συμπληρώσει αρκετές εκατοντάδες ώρες πτήσης.

Στόχος είναι οι πιλότοι της 337 Μοίρας να εξοικειωθούν γρήγορα με τις «οχιές» και στη συνέχεια να μεταβούν με την πρώτη τετράδα μαχητικών στη Λάρισα για να προχωρήσει η εκπαίδευση στο σύνολο των ιπτάμενων της Μοίρας, όσο στην 110 Πτέρυγα Μάχης θα προσγειώνονται και τα υπόλοιπα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του 2026 να έχει ολοκληρωθεί από την ΕΑΒ η παράδοση του συνόλου των F-16 Viper.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ήδη τρεις Πολεμικές Μοίρες με αναβαθμισμένα F-16 Viper και θα απομένει η αναβάθμιση των μαχητικών που προορίζονται για τις 335 και 336 Πολεμικές Μοίρες «Τίγρης» και «Όλυμπος» στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

«Ανεβάζει ρυθμούς» η ΕΑΒ

Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στα υπόστεγα της ΕΑΒ για επιτάχυνση των εργασιών ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για να μπει το πρόγραμμα και πάλι στις «ράγες», φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς το 2024 κλείνει με τουλάχιστον 30 μαχητικά F-16 Viper στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Έξι αναβαθμισμένα F-16 Viper παραδόθηκαν το 3ο τρίμηνο του έτους στην 340 Πολεμική Μοίρα «Αλεπού» και ακόμη έξι το 4ο τρίμηνο με τη διαδικασία να συνεχίζεται. Η υπερωριακή εργασία των εργαζόμενων σε συνδυασμό με τον περιορισμό των αποχωρήσεων και την αύξηση των προσλήψεων λειτούργησαν με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των εργασιών στη γραμμή παραγωγής. Πλέον το κλίμα δείχνει να έχει αντιστραφεί και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα θα εξελιχθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα ή έστω με πολύ μικρή απόκλιση.

Τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών

Την ίδια ώρα, στη Σούδα όσο τα αναβαθμισμένα Viper «φορτώνουν» ώρες πτήσης τόσο οι ιπτάμενοι κατανοούν και εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των μαχητικών και κυρίως όσα τους δίνει το πανίσχυρο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, το οποίο αποτελεί και την μεγαλύτερη ποιοτική αλλαγή στις «οχιές», ενώ σε συνδυασμό με το σύστημα σύζευξης δεδομένων τύπου Link 16 αλλάζει τα δεδομένα και στον δικτυοκεντρικό πόλεμο.

Από ένα ισχυρό μαχητικό 4ης γενιάς, η διαμόρφωση Viper μετατρέπει τα αεροσκάφη σε ιπτάμενες πλατφόρμες και εκτινάσσει τις δυνατότητες τους να επιχειρούν συνδυαστικά όχι μόνο σε επίπεδο αεροπορίας αλλά με το σύνολο των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που διαθέτουν δικτυοκεντρικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

To άρθρο F-16 Viper: Γιατί οι νέες «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας πάνε στην Σούδα προτού αναπτυχθούν στην Λάρισα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.