0 1 min 1 μήνα
Στα σκαριά mega deal στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία - «Ψήνεται» συγχώνευση Honda και Nissan
Από κοντά και η Mitsubishi. Η διάσωση της Nissan και το πλάνο ενδεχόμενου «γάμου» με τη Honda.

Τεκτονικές αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η Honda και η Nissan βρίσκονται σε συνομιλίες για την «εμβάθυνση των δεσμών» -όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reutersσυμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής συγχώνευσης.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πρόκειται για το πιο σαφές σημάδι για το πώς η κάποτε φαινομενικά ανίκητη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας αναδιαμορφώνεται από τις προκλήσεις της Tesla και των κινεζικών αντιπάλων.

Ένας πιθανός «γάμος» της Honda και της Nissan θα δημιουργούσε μια εταιρεία 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ετήσια παραγωγή 7,4 εκατομμυρίων οχημάτων, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο βάσει πωλήσεων οχημάτων, μετά την Toyota και τη Volkswagen.

Οι δύο εταιρείες είχαν ήδη σφυρηλατήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση από τον Μάρτιο για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η εμβάθυνση των οικονομικών και στρατηγικών προβλημάτων της Nissan τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια Honda.

Η Nissan ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο εξοικονόμησης κόστους ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας και το 20% της παγκόσμιας παραγωγικής της δυναμικότητας, καθώς η πτώση των πωλήσεων στην Κίνα και τις ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση των κερδών του δεύτερου τριμήνου κατά 85%.

«Αυτή η συμφωνία φαίνεται να αφορά περισσότερο τη διάσωση της Nissan»

«Αυτή η συμφωνία φαίνεται να αφορά περισσότερο τη διάσωση της Nissan, αλλά η ίδια η Honda δεν επαναπαύεται στις δάφνες της», δήλωσε ο Sanshiro Fukao, εκτελεστικός συνεργάτης στο Itochu Research Institute. «Οι ταμειακές ροές της Honda πρόκειται να επιδεινωθούν το επόμενο έτος και τα EVs της δεν πάνε τόσο καλά».

Οι μετοχές της Nissan, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωσαν άνοδο άνω του 22% στις συναλλαγές στο Τόκιο την Τετάρτη, ενώ οι μετοχές της Honda, της δεύτερης μεγαλύτερης, υποχώρησαν κατά 2,3%. Οι μετοχές της Mitsubishi σημείωσαν άνοδο 13%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, ιδίως στην Κίνα, όπου η BYD και άλλοι έχουν ξεφύγει μπροστά.

Τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών – Στο βάθος η Mitsubishi

Οι συνομιλίες μεταξύ της Honda και της Nissan, τις οποίες ανέφερε για πρώτη φορά η εφημερίδα Nikkei, θα επιτρέψουν στις εταιρείες να συνεργαστούν περισσότερο στην τεχνολογία και θα τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν έναν πιο τρομερό εγχώριο αντίπαλο της Toyota.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας και περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εταιρείας συμμετοχών, δήλωσαν οι δύο πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Οι εταιρείες συζητούν επίσης το ενδεχόμενο πλήρους συγχώνευσης, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που μίλησαν στο πρακτορείο, καθώς και την εξέταση τρόπων συνεργασίας με τη Mitsubishi Motors, στην οποία η Nissan είναι ο κορυφαίος μέτοχος με ποσοστό 24%.

Η Honda, η Nissan και η Mitsubishi δήλωσαν ότι δεν έχει ανακοινωθεί καμία συμφωνία από καμία από τις εταιρείες, αν και η Nissan σημείωσε ότι οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι εξετάζουν ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, βασικός μέτοχος της Nissan, δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κεφαλαιοποίηση της Honda είναι περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Nissan είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την άνοδο των τιμών την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι μια πλήρης συγχώνευση θα ήταν μεγαλύτερη από τη γιγαντιαία συμφωνία 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Fiat Chrysler και της PSA το 2021 για τη δημιουργία της Stellantis.

Η Foxconn της Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει τα iPhones της Apple και επιδιώκει να επεκτείνει την εκκολαπτόμενη επιχείρηση εργολαβικής κατασκευής EV, έχει προσεγγίσει τη Nissan για να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.

Η Foxconn δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ εκπρόσωπος της Nissan αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά για τη Foxconn.

Ο «πόλεμος» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ένας πόλεμος τιμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ξεκίνησε από την Tesla και την BYD έχει εντείνει την πίεση σε κάθε αυτοκινητοβιομηχανία που χάνει χρήματα από τα οχήματα επόμενης γενιάς. Αυτό έχει ασκήσει πίεση σε εταιρείες όπως η Honda και η Nissan να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν το κόστος και να επιταχύνουν την ανάπτυξη οχημάτων, και οι συγχωνεύσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μεσομακροπρόθεσμα, αυτό είναι καλό για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς δημιουργεί έναν δεύτερο άξονα έναντι της Toyota», δήλωσε ο Seiji Sugiura, ανώτερος αναλυτής στο Tokai Tokyo Intelligence Laboratory.

«Η εποικοδομητική αντιπαλότητα με την Toyota είναι θετική για τη μάλλον στάσιμη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, όταν πρέπει να ανταγωνιστεί τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, την Tesla και άλλες».

Οποιαδήποτε συγχώνευση θα αντιμετωπίσει σημαντικό έλεγχο από τις ΗΠΑ και ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή για τα εισαγόμενα οχήματα, απειλώντας μεταξύ άλλων με δασμούς 25% στα οχήματα που αποστέλλονται από τον Καναδά και το Μεξικό. Θα μπορούσε να ζητήσει παραχωρήσεις από τη Honda και τη Nissan για να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία, δήλωσαν αξιωματούχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Honda και η Nissan παράγουν αυτοκίνητα στο Μεξικό για εξαγωγή στις ΗΠΑ.

Η Honda και η Nissan θα πρέπει επίσης να βρουν τρόπο να ενσωματώσουν τις διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες τους εάν προχωρήσουν σε συγχώνευση, δήλωσαν αναλυτές.

«Η Honda έχει μια μοναδική, τεχνοκεντρική κουλτούρα με πλεονεκτήματα στα συστήματα μετάδοσης κίνησης, οπότε θα πρέπει να υπάρξει κάποια εσωτερική αντίσταση στη συγχώνευση με τη Nissan, έναν ανταγωνιστή με διαφορετική κουλτούρα που τώρα παραπαίει», δήλωσε ο Tang Jin, ανώτερος ερευνητής της Mizuho Bank.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.