0 1 min 1 μήνα

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Γενοκτονικές οι πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα – «Τους στερούν σκόπιμα την πρόσβαση στο νερό»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα κατηγορεί το Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν σκόπιμα συνθήκες ζωής με σκοπό την εξόντωση του πληθυσμού της Γάζας, στερώντας σκόπιμα από τους Παλαιστίνιους την πρόσβασή τους σε νερό, με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους. Όπως αναφέρεται, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής βοήθειας, της επανεξέτασης των διμερών συμφωνιών και των διπλωματικών σχέσεων και της υποστήριξης του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων προσπαθειών προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση 179 σελίδων, «Εξόντωση και Πράξεις Γενοκτονίας: Το Ισραήλ Στέρει Σκόπιμα το νερό από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν σκόπιμα στερήσει από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα την πρόσβαση σε καθαρό νερό, τόσο πόσιμο όσο και για αποχέτευση που απαιτείται για τη βασική ανθρώπινη επιβίωση. Οι ισραηλινές αρχές και δυνάμεις διέκοψαν και αργότερα περιόρισαν τη διοχέτευση του νερού στη Γάζα. Κατέστησαν άχρηστο το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας, μειώνοντας την ηλεκτρική ενέργεια και περιορίζοντας τα καύσιμα, ενώ εμπόδισε την είσοδο κρίσιμων αποθεμάτων νερού.

«Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή, ωστόσο για περισσότερο από ένα χρόνο η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται σκόπιμα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα το ελάχιστο που χρειάζονται για να επιβιώσουν», δήλωσε ο Tirana Hassan, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights Watch. «Δεν πρόκειται απλώς για αμέλεια, είναι μια υπολογισμένη πολιτική στέρησης που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων από αφυδάτωση και ασθένειες και δεν προκύπτει τίποτα λιγότερο από το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης, ενώ αποτελεί πράξη γενοκτονίας».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνεντεύξεις από 66 Παλαιστίνιους από τη Γάζα, 4 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ύδρευσης των Παράκτιων Δήμων της Γάζας (CMWU), 31 επαγγελματίες υγείας και 15 άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμούς βοήθειας στη Γάζα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέλυσε επίσης δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν μεταξύ της έναρξης των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς και δεδομένα που συνέλεξαν και εκτιμήσεις από γιατρούς, επιδημιολόγους, οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδικούς σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν σκόπιμα δημιουργήσει συνθήκες ζωής που υπολογίζονται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή των Παλαιστινίων στη Γάζα εν όλω ή εν μέρει. Αυτή η πολιτική, που ασκήθηκε ως μέρος ενός σχεδίου μιας μαζικής δολοφονίας Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, σημαίνει ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν διαπράξει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτή η πολιτική ισοδυναμεί επίσης με μία από τις πέντε «πράξεις γενοκτονίας» σύμφωνα με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948. Η γενοκτονική πρόθεση μπορεί επίσης να συναχθεί από αυτήν την πολιτική, σε συνδυασμό με δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιθυμούσαν να καταστρέψουν ολοσχερώς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το HRW θυμίζει ότι στις 9 Οκτωβρίου, ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανακοίνωσε μια «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, δηλώνοντας: «Δεν θα υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν θα υπάρχει φαγητό, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα, όλα θα είναι κλειστά».

Infographic on water access in Gaza

Την ίδια μέρα, και για εβδομάδες μετά, οι ισραηλινές αρχές διέκοψαν κάθε πρόσβαση σε νερό και εμπόδισαν την είσοδο καυσίμων, τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κάτι το οποίο συνεχίζουν ως σήμερα, ακόμη και μετά την έκδοση προσωρινών μέτρων από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) διατάσσοντας τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τη γενοκτονία και, με τον τρόπο αυτό, να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρινίζοντας τον Μάρτιο ότι αυτό περιλαμβάνει νερό, τρόφιμα, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν επίσης σχεδόν κάθε βοήθεια που σχετίζεται με το νερό να εισέλθει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων φιλτραρίσματος νερού, δεξαμενών νερού και υλικών που απαιτούνται για την επισκευή υποδομών νερού.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, η Υπηρεσία Ύδρευσης των Παράκτιων Δήμων της Γάζας, ο ΟΗΕ και άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είχαν πρόσβαση στην ελάχιστη ποσότητα νερού που απαιτείται για επιβίωση σε μακροχρόνιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στη βόρεια Γάζα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περισσότερους από πέντε μήνες, μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024. Παρόλο που μια μελέτη για την πρόσβαση στο νερό τον Αύγουστο έδειξε ότι η πρόσβαση των ανθρώπων στο νερό είχε αυξηθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν έχουν αρκετό νερό που απαιτείται για πόσιμο και μαγείρεμα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εσκεμμένα επιτεθεί και έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή καταστρέψει ολοσχερώς πολλές μεγάλες εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH). Σε αρκετές περιπτώσεις, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε στοιχεία ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις είχαν τον έλεγχο των περιοχών εκείνη την εποχή, γεγονός που δείχνει ότι η καταστροφή ήταν σκόπιμη.

Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, μαρτυρά με βεβαιότητα ότι πολλοί θάνατοι συνδέονται με ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό, αλλά και με την αφυδάτωση και την πείνα. Με βάση τις συνεντεύξεις με επαγγελματίες υγείας και επιδημιολόγους, είναι πιθανό ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών των ισραηλινών αρχών. Οι θάνατοι προστίθενται στους περισσότερους από 44.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν άμεσα στις εχθροπραξίες, όπως καταγράφηκε από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης προσβληθεί από ασθένειες και καταστάσεις υγείας στις οποίες πιθανώς έχει προκαλέσει ή συνέβαλε η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές και επαρκές νερό, όπως διάρροια, ηπατίτιδα Α, δερματικές παθήσεις και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η στέρηση νερού είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα βρέφη, τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες.

Το έγκλημα της γενοκτονίας απαιτεί τη διάπραξη πράξεων γενοκτονίας με πρόθεση γενοκτονίας. Το ICJ είπε ότι για να συναχθεί μια τέτοια πρόθεση από ένα πρότυπο συμπεριφοράς του κράτους, πρέπει να είναι «το μόνο εύλογο συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί» από τις εν λόγω πράξεις. Τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που υποδηλώνουν ότι ήθελαν να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, μπορεί να υποδηλώνουν τέτοια πρόθεση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες δηλώσεις ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων που ζητούσαν μείωση του νερού, των καυσίμων και της βοήθειας, παράλληλα με τις ενέργειές τους, ισοδυναμούσαν με άμεση και δημόσια υποκίνηση για γενοκτονία.

Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και το κλείσιμο της λωρίδας για περισσότερα από 17 χρόνια, ισοδυναμεί επίσης με συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού και συνιστά έγκλημα πολέμου. Ο αποκλεισμός αποτελεί επίσης μέρος των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και της δίωξης που διαπράττουν οι ισραηλινές αρχές κατά των Παλαιστινίων.

Όπως σημειώνει κλείνοντας το HRW, αρκετές κυβερνήσεις έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες για να λογοδοτήσει το Ισραήλ και συνεχίζουν να παρέχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση όπλα παρά τον σαφή κίνδυνο συνενοχής σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να συμβάλλουν στα σοβαρά εγκλήματα που διαπράττουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των γενοκτονικών πράξεων, και θα πρέπει να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές», είπε ο Χασάν. «Οι κυβερνήσεις που εξοπλίζουν το Ισραήλ θα πρέπει να τερματίσουν τον κίνδυνο συνενοχής σε εγκλήματα θηριωδίας στη Γάζα και να λάβουν άμεση δράση για να προστατεύσουν τους αμάχους με εμπάργκο όπλων, στοχευμένες κυρώσεις και υποστήριξη για τη δικαιοσύνη».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.