Η απόφαση της Ελλάδας ήταν να απέχει από τη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό. «Για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση απογοήτευσε τον λαό της, αποτυγχάνοντας να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού δικαίου» κατακρίνει έντονα η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος.
Το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού Αλγερία, Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αίγυπτος, Γουιάνα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Μαλαισία, Ναμίμπια, Νορβηγία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Υεμένη και το κράτος της Παλαιστίνης και τελικά η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να στηρίξει ανθρωπιστικά τη Γάζα.
Το εν λόγω αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε από πολλά κράτη-μέλη του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 19/12/2024, καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το ψήφισμα βασίζεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2024, η οποία έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εποικιστικών δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί».
Το ψήφισμα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Νορβηγίας πέρασε με 137 υπέρ, 12 κατά και 22 αποχές. Μάλιστα, υπέρ ψήφισαν και κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν ταχθεί επανειλλημένα υπέρ της πολιτικής Νετανιάχου.
Η απόφαση της Ελλάδας να απέχει προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, όσο και από την αντιπολίτευση, που την χαρακτήρισε «ντροπιαστική».
Στη διαδικασία επεξήγησης ψήφου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Ελλάδα, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε.
Ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εισερχόμενο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».
Η ανάρτηση της Παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδος:
«Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την απόφαση που κατέθεσε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Νορβηγία, σχετικά με το αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Δικαστήριο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα!
Δεν μας εξέπληξε η απόφαση του εκπροσώπου της ακραίας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εργάζεται σκληρά για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση της ισραηλινής κατοχής.
Για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση απογοήτευσε τον λαό της, αποτυγχάνοντας να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού δικαίου, επιβεβαιώνοντας την ανθρωπιστική όψη του ελληνικού λαού!
Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή; Μέχρι πότε η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργεί ενάντια στις επιθυμίες του ελληνικού λαού;»
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από τη ψηφοφορία της νορβηγικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με το αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία υπερψήφισαν η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Μητσοτάκης, με την ενέργεια αυτή, δεν αποδεικνύει απλά ότι θα συνεχίσει την στάση της μονόπλευρης υποστήριξης του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό περιφρονώντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις εκκλήσεις του ΓΓ ΟΗΕ, κ. Guterres. Επιβεβαιώνει παράλληλα, ότι και μετά την ανάληψη της θέσης του μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση του δόγματος του δεδομένου συμμάχου, ακυρώνοντας τη θέση της χώρας ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυος με τον χειμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, απέναντι στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, η οποία κινείται εις βάρος του, όπως και των εθνικών συμφερόντων της χώρας».
Χαρίτσης – Αναγνωστοπούλου: Θλιβερή η αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ, ως κατοχικής δύναμης σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και η βουλεύτρια του κόμματος, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αφορά τις υποχρεώσεις του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από 137 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό της κατοχής, τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την αποκατάσταση ζημιών.
Ο Αλέξης Χαρίτσης και η Σία Αναγνωστοπούλου ζητούν εξηγήσεις για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία του ψηφίσματος που αποσκοπεί στον τερματισμό της κατοχής και στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.
Η ερώτηση περιλαμβάνει τρία βασικά ζητήματα:
- Τους λόγους που οδήγησαν στην αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία.
- Τα συγκεκριμένα σημεία του ψηφίσματος με τα οποία διαφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.
- Την αναγνώριση ή μη από την ελληνική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως επιβεβαιώθηκε από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 19 Ιουλίου 2024.