Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έχει ηττηθεί στη Συρία μετά την ανατροπή του συμμάχου της, Μπασάρ αλ Άσαντ. Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του επί του θέματος την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει συναντήσει ακόμη τον πρώην Σύρο ηγέτη που πήρε άσυλο στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά ότι «θα του μιλήσει σίγουρα» και ότι σχεδιάζει να τον συναντήσει στη Μόσχα.
Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία παρενέβη στη Συρία για να «αποτρέψει τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού θύλακα εκεί» και ότι «δεν είναι άσχετο που σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δημιουργήσουν σχέσεις μαζί τους [με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας]».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το Ισραήλ είναι ο «κύριος ωφελούμενος» από την πτώση του Άσαντ, αναφερόμενος στην ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στη νότια Συρία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τελικά αυτές τις δυνάμεις. Στη συνέχεια δήλωσε πως η Ρωσία βοήθηκε 4.000 Ιρανούς στρατιώτες να φύγουν από τη Συρία από την αεροπορική της βάση Hemeimeem προς την Τεχεράνη.
Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία το 2022 έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ της Ρωσίας και ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, «θα πίστευε ότι μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα» και η Ρωσία θα έπρεπε «να είχε προετοιμαστεί για αυτό εκ των προτέρων και πιο διεξοδικά».
«Η Ρωσία έχει γίνει πολύ ισχυρότερη τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια επειδή έχει γίνει μια πραγματικά κυρίαρχη χώρα», είπε και προσέθεσε πως «μένουμε σταθεροί όσον αφορά την οικονομία, ενισχύουμε το αμυντικό μας δυναμικό και η στρατιωτική μας ικανότητα τώρα είναι η ισχυρότερη στον κόσμο».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε πιθανές συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού… Πάντα λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι τόσο για συνομιλίες όσο και για συμβιβασμούς» προσέθεσε, τονίζοντας, ωστόσο, πως πρέπει = οι συνομιλίες να βασίζονται στην «επιτόπια κατάσταση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στην Ουκρανία, ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων δυτικών εμπειρογνωμόνων ότι θα μπορούσε να αναχαιτιστεί από την αεράμυνα του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, είπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ειδοποιήσει εκ των προτέρων ένα χτύπημα στο Κίεβο με τον πύραυλο Oreshnik και να δει αν η Δύση θα μπορούσε να τον αναχαιτίσει. «Αφήστε τους να επιλέξουν έναν στόχο, ενδεχομένως στο Κίεβο, να βάλουν τα μέσα αεράμυνας εκεί και θα τον χτυπήσουμε με το Oreshnik», είπε.