Για τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός 2025 που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες μίλησε το πρωί της Παρασκευής (20/12) ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς προσπαθούμε να κρατάμε καλό νοικοκυριό πάντα».
«Δεν δίνουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε. Βεβαίως, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να τα δίνουμε στον χρόνο που νομίζουμε και ήταν δικαίωμα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί σε κάποια αιτήματα δικαιολογημένα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο MEGA και πρόσθεσε:
«Το ένα ήταν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που πήραν σύνταξη μετά το ’20 και που δυνητικά θα ήταν δικαιούχοι ΕΚΑΣ, να πάρουν και αυτοί δωρεάν φάρμακα. Το δεύτερο ήταν ένα αίτημα δεκαετιών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για επίδομα επικινδυνότητας. Το μετρήσαμε, είδαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε 100 ευρώ για ολόκληρο το 2025 γιατί έχουμε φτάσει στις δαπάνες στα όρια, γι’ αυτό είπαμε στο δεύτερο 6μηνο 100 ευρώ τον μήνα. Από το 2026 και πέρα θα δίνονται κανονικά κάθε χρόνο», σημείωσε.
Γιατί δεν φορολόγησαν τις τράπεζες
Αναφερόμενος στα μέτρα για τις τράπεζες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ, έστελνε ένα λάθος μήνυμα. Μόλις είχαμε ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση των τραπεζών, με την έκτακτη φορολόγηση δεν θα στέλναμε μόνο λάθος μήνυμα σε αυτούς που ήρθαν και έβαλαν τα λεφτά τους, επενδυτικά, στις τράπεζες, θα στέλναμε και ένα μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι και βάζει έκτακτη φορολόγηση. Ναι μεν έγιναν αυτά που έγιναν στις εταιρίες τις ηλεκτρικές και στα διυλιστήρια, αλλά αυτά έγιναν σε όλη την Ευρώπη με αφορμή την ενεργειακή κρίση. Εδώ θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί».
Όπως σημειώνει ο υπουργός, «κάναμε κάτι το οποίο ναι, έρχεται να απαντάει σε ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα και σε μια συμπεριφορά των τραπεζών που είναι εκνευριστική για τους πολίτες, για τις προμήθειες, χωρίς να αποσταθεροποιεί τις τράπεζες. Και αυτό φάνηκε και στη συνέχεια. Ήταν ζυγισμένη παρέμβαση, πιο ουσιαστική. Μετά από συζητήσεις με τις τράπεζες καταλήξαμε στο ότι θα δώσουν επιπλέον των προμηθειών 100.000.000 για το πρόγραμμα ‘Μαριέττα Γιαννάκου’ για την ανακαίνιση των σχολείων και άλλα 100.000.000 για να ξεκινήσει ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων για τους ευάλωτους συμπολίτες μας».
«Δώσαμε όλο όσα μπορούσε να αντέξει ο προϋπολογισμός. Κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να μην δίνει, αν έχει. Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες. Έχουμε στον προϋπολογισμό 34 περίπου δισ. δαπάνες για τις συντάξεις. Τα 17 περίπου δεν προέρχονται από εισφορές αλλά από τη φορολογία. (…) Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνεισφορά του προϋπολογισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα», συμπληρώνει. «Τα λεφτά πάνε στην κοινωνία και πάνε σε σημαντικές ανάγκες».
Τι είπε για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και τους ελεύθερους επαγγελματίες
Αναφερόμενος στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, σημείωσε: «Είναι κάτι το οποίο το μελετούμε. Δεν είναι κάτι απλό που μπορεί να αποφασιστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Θα κοιτάξουμε να βρούμε μια δίκαιη λύση».
Σχετικά με την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, τόνισε: «Ο νόμος πέρασε πέρσι, τώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο έγιναν διορθώσεις και παρεμβάσεις. Με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει ελάχιστα παραπάνω φόρο από τον μέσο μισθωτό. Δεν νομίζω ότι είναι άδικο. Το σύστημά μας εκσυγχρονίζεται συνέχεια το φορολογικό».
Μιλώντας για τα κλειστά σπίτια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «στις τράπεζες διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ, οι τράπεζες έχουν 20.000 κάτι ακίνητα. Πιέζουμε με τον διπλάσιο ΕΝΦΙΑ τις τράπεζες και τους servicers να τα ρίξουν στην αγορά. Αυξάνεται η προσφορά. Περάσαμε τα κίνητρα για κλειστά σπίτια τα τρία τελευταία χρόνια, να μην πληρώνει φόρο ο ιδιοκτήτης αν τα νοικιάσει, και αυτό μπορεί σε κάποιον βαθμό να συμβάλει».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Υπάρχουν αυτήν την ώρα τρία θέματα τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να μας απασχολούν. Οι τράπεζες, τα ενοίκια και η ακρίβεια. (…) Έχουμε προβλήματα αλλά η χώρα ανεβαίνει».