0 1 min 1 μήνα

Διεθνής Αμνηστία: «Καλούμε τις Eλληνικές αρχές να διεξάγουν άμεσες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 6ης Δεκεμβρίου»

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «πιστεύει ότι οι προσαγωγές των διαδηλωτών/τριων στο αστυνομικό τμήμα αποσκοπούσαν κυρίως στην παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας».

Αναλυτικά:

«Στις 6 Δεκεμβρίου, η Άννυ Παπαρρούσου, μία διακεκριμένη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων πριν από μια διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Η Παπαρρούσου δήλωσε ότι κλήθηκε από μια ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών/τριων για να παράσχει νομική υποστήριξη επειδή τους σταμάτησε η αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και τους έκανε εξακρίβωση στοιχείων πριν τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση εκείνο το βράδυ.

Σύμφωνα με την Παπαρρούσου, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα επέδειξε τη δικηγορική της ταυτότητα και δήλωσε στην αστυνομία ότι η προσαγωγή των διαδηλωτών/τριών στο αστυνομικό τμήμα ήταν παράνομη, οι εκκλήσεις της αγνοήθηκαν και η ίδια μαζί με τους/τις διαδηλωτές/τριες μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Πέτρου Ράλλη.

Βιντεοληπτικό υλικό δείχνει την αστυνομία να αρπάζει βίαια αρκετούς από τους/τις ειρηνικούς/ες διαδηλωτές/τριες και να τους/τις οδηγεί στο αστυνομικό λεωφορείο. Οι διαδηλωτές/τριες αναφέρουν ότι σε εκείνο το σημείο ένας από αυτούς δέχτηκε γροθιά στο μάτι και ότι μια γυναίκα διαδηλώτρια δέχτηκε γροθιά στο στήθος, παρά το γεγονός ότι ενημέρωσε την αστυνομία ότι είχε σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Βιντεοληπτικό υλικό δείχνει επίσης την Άννυ Παπαρρούσου, η οποία με την ιδιότητά της ως δικηγόρος αμφισβητούσε τις προσαγωγές, να σπρώχνεται ξαφνικά και να πιάνεται από την αστυνομία και στη συνέχεια να σπρώχνεται μέσα στο λεωφορείο της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές/τριες και η Παπαρρούσου ζήτησαν να κληθεί το ΕΚΑΒ και παρόλο που αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού πληροφόρησαν την αστυνομία ότι άτομο από το προσωπικό του ΕΚΑΒ είχε φτάσει, το λεωφορείο της αστυνομίας έφυγε και οι διαδηλωτές/τριες αναφέρουν ότι σαν αποτέλεσμα όσοι/ες χρειάζονταν ιατρική φροντίδα δεν πήραν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεκάδες διαδηλωτές/τριες προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα για έλεγχο στοιχείων στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 2024.

Η Παπαρρούσου αφέθηκε ελεύθερη αμέσως μετά την άφιξη στο αστυνομικό τμήμα. Η ομάδα των διαδηλωτών/τριων έπρεπε να περιμένει για αρκετές ώρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στοιχείων και για να αφεθούν ελεύθεροι/ες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές/τριες ισχυρίζονται ότι η αστυνομία τους έσπρωξε και τους επιτέθηκε με τα χέρια και πιθανώς και με τον εξοπλισμό τους όταν βρίσκονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Η προσαγωγή της Άννυς Παπαρρούσου και των διαδηλωτών/τριων στο αστυνομικό τμήμα για έλεγχο στοιχείων εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία και φαίνεται να ήταν παράνομη, δεδομένου ότι δεν υπήρχε εύλογη υποψία εγκληματικής δραστηριότητας και οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν ταυτότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι προσαγωγές των διαδηλωτών/τριων στο αστυνομικό τμήμα αποσκοπούσαν κυρίως στην παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης των διαδηλωτών/τριων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου στοιχείων, πρέπει να είναι νόμιμος, αναγκαίος και αναλογικός. Ελλείψει νόμιμων λόγων, οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να ισοδυναμούν με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας.

Δικηγόροι δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν υπήρχε λόγος να προσαχθούν οι διαδηλωτές/τριες στο αστυνομικό τμήμα, καθώς κανείς δεν παραβίασε την προϋπόθεση να φέρει και να επιδείξει την ταυτότητά του/της και δεν υπήρχε εύλογη υποψία για εγκληματική δραστηριότητα.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προστατεύουν και να διευκολύνουν την άσκηση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης. Οι προληπτικοί περιορισμοί ειρηνικών διαδηλωτών/τριων πριν από μια συνάθροιση συνιστούν αυθαίρετη και παράνομη παρέμβαση στα δικαιώματά τους.

Οι υπερασπιστές/τριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα άτομα που εμπλέκονται στην παρακολούθηση συναθροίσεων ή στην ενημέρωση σχετικά με αυτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ενέργειες των μελών των σωμάτων ασφαλείας και να μην αντιμετωπίζουν αντίποινα ή άλλες μορφές παρενόχλησης.

Η Παπαρρούσου αναφέρει ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα με απειλή βασανιστηρίων από άγνωστο άτομο τις πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου.

Καλούμε τις Eλληνικές αρχές να διεξάγουν άμεσες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 6ης Δεκεμβρίου και να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία της Άννυς Παπαρρούσου από τυχόν απειλές και εκφοβισμούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.