0 1 min 1 μήνα

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Πάνος Χαρίτος ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια εκπομπή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Πάνος Χαρίτος ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν μια εκπομπή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα κυρίως σε όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

*Αναδημοσίευση από το Jacobin.gr

Αυτή δεν ήταν μια ακόμα εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο. Ήταν μια στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου, την οποία συνόδεψαν με τις φωνές τους δυο εκ των καλύτερων δημοσιογράφων που εργάζονται στη χώρα. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και ο Πάνος Χαρίτος ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν μια εκπομπή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα κυρίως σε όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο δημοσιογράφοι έχουν ζήσει από κοντά την κατάσταση της περιοχής, καθώς έχουν καλύψει το παρελθόν δημοσιογραφικά τα γεγονότα και αυτό το βίωμα τους επιτρέπει, όπως φάνηκε, και στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 98,4 να φιλτράρουν και να την καθημερινή ειδησεογραφία από την περιοχή με μια βαθύτερη ματιά στα αίτια όσων συμβαίνουν.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε η συνέντευξη του Motasem Dalloul, ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, ο οποίος έχασε από βομβαρδισμούς του Ισραηλινού στρατού τη σύζυγό του και δύο από τα παιδιά του. Περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τη δολοφονία του ενός παιδιού του μπροστά στα μάτια του και τη συνδέει με το δράμα που ζουν οι άνθρωποι που έκαναν το «έγκλημα» να γεννηθούν στην Παλαιστίνη. «Κάθε δευτερόλεπτο που περνά σκέφτομαι πώς να προστατέψω τα παιδιά μου. Δεν έχουμε χρόνο για δάκρυα γιατί η Ισραηλινή δολοφονική μηχανή δεν σταματά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή μίλησε και ο διεθνώς βραβευμένος δημοσιογράφος της Haaretz, ο Ισραηλινός Γκιντεόν Λεβί και άσκησε σκληρή κριτική στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων, για τα περισσότερα από 17.000 νεκρά παιδιά. την εθνοκάθαρση και την απανθρωποποίηση των Παλαιστίνιων απ’την πλευρά του Ισραήλ.

Με βάση το κλίμα που επικρατεί «κάθε ένας από τα νεογέννητα μέχρι τους ηλικιωμένους πρέπει να τιμωρηθεί για την 7η Οκτωβρίου και τα ΜΜΕ το υποδαυλίζουν αυτό» δηλώνει ο γνωστός δημοσιογράφος. Ενώ συνεχίζει αναφέροντας ότι «δεν είναι πόλεμος. Είναι δολοφονία των Παλαιστινίων. Κανείς δεν πολεμά στη Γάζα. Υπάρχουν μόνο δολοφονίες Παλαιστινίων.»

Ο Πάνος Χαρίτος καταθέτει κάποια συγκλονιστικά στοιχεία όπως το ότι η Γάζα βιώνει την 2η μεγαλύτερη πολιορκία που υπάρχει στην Ιστορία της ανθρωπότητας μετά το Λένινγκραντ και ότι έχουν πέσει περισσότεροι τόνοι εκρηκτικών από ότι είχαν χρησιμοποιηθεί στο Βιετνάμ. Αναφέρεται επίσης ότι οι άνθρωποι εκτός από τις βόμβες, χάνουν τη ζωή τους και από την έλλειψη φαγητού. Αυτό συμβαίνει και διότι ένοπλες ομάδες κλέβουν την ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή το φαγητό και τα φάρμακα σε σημεία που είναι υπό τον έλεγχο του Ισραηλινού στρατού. «Δηλαδή με τις ευλογίες του Ισραήλ» σχολιάζει ο Πάνος Χαρίτος.

Εντωμεταξύ όλο και περισσότεροι οργανισμοί κινούνται στην κατεύθυνση να αναγνωρίσουν αυτό που κάνει το Ισραήλ ως Γενοκτονία. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης ο διευθυντής του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας μιλάει στην εκπομπή «Αντίδοτο» και περιγράφει τα χαρακτηριστικά της φρίκης.

Ανάμεσα σε άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία, ο Πάνος Χαρίτος σημειώνει ότι στρατιώτες του Ισραήλ μίλησαν σε συνεντεύξεις στη Haaretz για τα εγκλήματα πολέμου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν περιοχές στις οποίες είχαν οδηγίες να πυροβολούν οτιδήποτε κινείται. Μάλιστα, οι στρατιώτες μίλησαν για 200 εγκλήματα πολέμου.

Μετά από μια τέτοια εκπομπή δεν μένουν πολλές λέξεις που αξίζει να ειπωθούν. Ίσως μόνο αυτές οι πέντε λέξεις τις οποίες έβαλε στη σειρά ο Γιώργος Αυγερόπουλος για το κλείσιμο:

«Μην ξεχνάτε τη Γάζα. Μιλήστε»

 

ΥΓ Η εκπομπή «Αντίδοτο» του Γιώργου Αυγερόπουλου μεταδίδεται κάθε Παρασκευή 12:00-13:00 από τον Αθήνα 9,84. Μπορείτε να ακούσετε την θεματική εκπομπή του Jacobin για την Παλαιστίνη με καλεσμένο τον Γιώργο Χαρίτο εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.