Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα διάρθρωσης και κατανομής αμοιβών για το 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρεία, το μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα καλά κρατεί, με τις γυναίκες να λαμβάνουν 26,4% χαμηλότερες μεικτές αποδοχές από εκείνες των ανδρών, κατά το έτος μελέτης.
Η αυξημένη μισθολογική αδικία μεταξύ ανδρών και γυναικών προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη διάρθρωση και κατανομή των αμοιβών στην Ελλάδα για το 2022.
Βάσει των στοιχείων οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές των γυναικών κυμάνθηκαν στις 17.361 ευρώ, 26,4% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών που ήταν στις 21.947 ευρώ.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, σχεδόν σε όλους του επαγγελματικούς τομείς σημειώνεται μισθολογικό χάσμα με την ζυγαριά να γέρνει σε βάρος των γυναικών.
Μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές ανά φύλο και οικονομική δραστηριότητα εργοδότη (επιχείρησης) 2022
Οι μεγαλύτερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών δραστηριοτήτων με 40.086 ευρώ για τους άνδρες και στον κλάδο των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων με 32.249 ευρώ για τις γυναίκες, ωστόσο πάλι καταγράφονται χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες που κατά μέσο όρο είναι στις 38.867 ευρώ τον χρόνο.
Οι χαμηλότερες μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές καταγράφονται στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας, με 12.525 ευρώ για τους άνδρες και 10.699 ευρώ για τις γυναίκες. Ακολουθούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης με 12.670 ευρώ στους άνδρες και 11.395 ευρώ για τις γυναίκες.
Μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές ανά φύλο και απόκλιση αποδοχών Ανδρών-Γυναικών, 2022
Σημειώνεται ότι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου σπουδών απασχολούνται στον κλάδο της Εκπαίδευσης.
Για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου/ΙΕΚ οι υψηλότερες αποδοχές καταβάλλονται στον κλάδο Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, ενώ οι χαμηλότερες αποδοχές στον κλάδο των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας.