0 1 min 4 εβδομάδες

Από τον Ριζοσπάστη

Το ευρωατλαντικό πλυντήριο των τζιχαντιστών στη Συρία δουλεύει εδώ και καιρό, όμως οι ραγδαίες εξελίξεις του Δεκέμβρη απαίτησαν …γρήγορες πλύσεις, οδηγώντας έτσι σε απανωτά φιάσκα την αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα. Καθώς η πολύπαθη Συρία σφυροκοπούνταν από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, προκειμένου οι τζιχαντιστικές οργανώσεις να ολοκληρώσουν την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, η εικόνα τους έπρεπε να παρουσιαστεί «καθαρή» από τις κηλίδες του παρελθόντος.

Ο επικηρυγμένος «μετριοπαθής»

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «rebranding» του επικεφαλής της αποκαλούμενης από τους Ευρωατλαντικούς αντιπολίτευσης, του Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι (πραγματικό όνομα Αχμεντ Χουσεΐν Αλ Σάρα). Καθώς οι δυνάμεις της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση του Λεβάντε» (Hayat Tahrir al-Sham – HTS) προέλαυναν προς τη Δαμασκό, πλήθος μέσων ενημέρωσης φιλοξενούσαν άρθρα και ρεπορτάζ με τίτλο «Ποιος είναι ο Τζολάνι».

Το όνομα του Τζολάνι δεν ήταν ευρέως γνωστό μέχρι πρόσφατα. Οσοι όμως είχαν εικόνα για τα τεκταινόμενα στη Συρία, τον γνώριζαν εδώ και χρόνια ως έναν από τους πιο σημαντικούς τζιχαντιστές, επικηρυγμένο μάλιστα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως «ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη» για 10 εκατ. δολάρια, στις 16/5/2013.

Τι αναφέρει η επικήρυξη της αμερικανικής κυβέρνησης; «Ο Τζολάνι ηγείται του Μετώπου Αλ Νούσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Τον Ιανουάριο του 2017 το Αλ Νούσρα συγχωνεύτηκε με πολλές άλλες σκληροπυρηνικές ομάδες της αντιπολίτευσης για να σχηματίσουν την HTS (…) Υπό την ηγεσία του Τζολάνι το Αλ Νούσρα έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Συρία, συχνά με στόχο αμάχους».

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις δύο οργανώσεις των οποίων έχει ηγηθεί ο Τζολάνι. «Η HTS σχηματίστηκε το 2017, από τη συγχώνευση του Μετώπου Αλ Νούσρα και διαφόρων άλλων ομάδων (…) Το Αλ Νούσρα σχηματίστηκε στα τέλη του 2011, όταν ο τότε ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, έστειλε τον Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι στη Συρία για να οργανώσει τρομοκρατικούς πυρήνες. Τον Απρίλιο του 2013 ο Τζολάνι ορκίστηκε πίστη στον ηγέτη της Αλ Κάιντα (…) Ο δηλωμένος στόχος του Μετώπου Αλ Νούσρα είναι να εκδιώξει το καθεστώς Ασαντ της Συρίας και να το αντικαταστήσει με ένα σουνιτικό ισλαμικό κράτος».

Το ευρωατλαντικό «ξέπλυμα» σε όλο του το μεγαλείο

Οσοι μπορεί να γνώριζαν τα παραπάνω, χωρίς όμως να έχουν υπόψη το πώς το Μέτωπο Αλ Νούσρα έχει στηριχθεί από το κράτος του Ισραήλ στο παρελθόν, ή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν χρηματοδοτήσει, εκπαιδεύσει και εξοπλίσει διάφορες ομάδες «διαφωνούντων», «μετριοπαθών» και πιο εξτρεμιστικών όλα αυτά τα χρόνια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, είναι πιθανό να απόρησαν τις τελευταίες βδομάδες με τα αφιερώματα των ευρωατλαντικών ΜΜΕ στο πρόσωπο του Τζολάνι.

«Πώς οι “φιλικοί προς τη διαφορετικότητα” τζιχαντιστές της Συρίας σχεδιάζουν να οικοδομήσουν ένα κράτος», «Ο “μετριοπαθής” ηγέτης των τζιχαντιστών εισβάλλει στη Συρία – αλλά λέει στα στρατεύματα να μην τρομάζουν τα παιδιά», είναι τίτλοι άρθρων της βρετανικής «Daily Telegraph». Η «Washington Post» τον περιέγραψε ως «ρεαλιστή και χαρισματικό ηγέτη», ενώ άρθρο του αμερικανικού CNN είχε τίτλο «Πώς ο ηγέτης των ανταρτών της Συρίας μετατράπηκε από ριζοσπάστης τζιχαντιστής σε “επαναστάτη”με σακάκι».

Το CNN – που το 2013 είχε χαρακτηρίσει τον Τζολάνι «έναν από τους δέκα πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο», γνωστό για απαγωγές, βασανιστήρια και σφαγές φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων – έχει βρεθεί στην αιχμή του δόρατος της ευρωατλαντικής προπαγάνδας. Την ώρα που οι «αντάρτες» του βρίσκονταν έξω από τη Δαμασκό, ο Τζολάνι έδινε αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο.

Αναφερόμενος στο παρελθόν του, μίλησε σαν η θητεία του ως ηγέτη του Μετώπου Αλ Νούσρα να ήταν κάποιου είδους εφηβική «φάση»: «Πιστεύω ότι όλοι στη ζωή περνούν από φάσεις και εμπειρίες… Καθώς μεγαλώνεις, μαθαίνεις και συνεχίζεις να μαθαίνεις μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου».

Βέβαια, το rebranding του Τζολάνι έχει ξεκινήσει από πιο νωρίς. Το 2021, για παράδειγμα, σε αντίστοιχη συνέντευξή του ξεκαθάριζε ότι η HTS δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τον διαγράψει από τον «κατάλογο των τρομοκρατών». «Πρώτα απ’ όλα, αυτή η περιοχή δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Αμερικής. Η περιοχή αυτή δεν αποτελεί ορμητήριο για την εκτέλεση τζιχάντ στο εξωτερικό», είχε πει.

Ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ σε Ιράκ και Τουρκία αλλά και ειδικός απεσταλμένος στον παγκόσμιο συνασπισμό ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», σε συνέντευξή του σχολίασε ότι η οργάνωση του Τζολάνι ήταν «πλεονέκτημα» για τη στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιντλίμπ: «Είναι η λιγότερο κακή επιλογή από τις διάφορες επιλογές για το Ιντλίμπ, και το Ιντλίμπ είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στη Συρία, η οποία με τη σειρά της είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη αυτήν τη στιγμή στη Μέση Ανατολή».

Νέος κύκλος αίματος στη Συρία

Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση του Τζολάνι παρουσιάζεται από τους «Δυτικούς» ως «εγγυήτρια δύναμη» μιας «συμπεριληπτικής» και «ειρηνικής» μετάβασης στη Συρία, τα ντοκουμέντα που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο δείχνουν ότι η επέλασή της έχει ανοίξει νέο κύκλο αίματος στη Συρία.

Μαχητές της HTS, με εμφανή τα εμβλήματα του «Ισλαμικού Κράτους», έχουν καταγράψει σε βίντεο την εκτέλεση δύο ανδρών με πολιτικά, φωνάζοντας «Γουρούνια Αλαουίτες». Στη Χομς έχουν αναφερθεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε «χωριά αποστατών». Ενα «έκτακτο επαναστατικό στρατοδικείο» καταδίκασε σε θάνατο αξιωματικό του συριακού καθεστώτος στη δημόσια πλατεία της Χάμα.

Στη Λαττάκεια, οι «μετριοπαθείς αντάρτες» έχουν προχωρήσει σε δολοφονίες αιχμαλώτων. Ερευνητές του «France24» εξακρίβωσαν ότι άλλα βίντεο, με ένα πτώμα ενός «υποστηρικτή του Ασαντ» να σέρνεται από ένα αυτοκίνητο, έχουν τραβηχτεί στο Ιντλίμπ στις 10 Δεκέμβρη. Να σημειωθεί βέβαια ότι το Ιντλίμπ δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Ασαντ.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία καταγγέλλεται ότι εκτέλεσαν τραυματίες και ασθενείς σε νοσοκομείο της πόλης Μανμπίτζ αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με άλλες συριακές πηγές, 54 στρατιώτες του συριακού στρατού που συνελήφθησαν στην έρημο της επαρχίας Χομς εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ενώ «διέφευγαν την ώρα της πτώσης του καθεστώτος Ασαντ».

Τα fake news των φυλακών

Η φτηνή προπαγάνδα των Ευρωατλαντικών έχει εστιάσει στις διαβόητες φυλακές του καθεστώτος Ασαντ. Στόχος είναι να παρουσιαστεί ότι οι τζιχαντιστές έχουν ισχυρό λαϊκό έρεισμα και ότι αντιμετωπίζονται από τον συριακό λαό ως «λυτρωτές» από το αιμοσταγές καθεστώς Ασαντ. Να φανεί δηλαδή ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη από την προηγούμενη, παρά το γεγονός ότι προέκυψε από ανοιχτή επέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές.

Πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν το πλήθος των φωτογραφιών από τις φυλακές στη Συρία, που σε έρευνα της «Deutsche Welle» αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι ήταν προϊόν «deepfake», κατασκευασμένες δηλαδή με τεχνητή νοημοσύνη.

Η φυλακή Σεντνάγια, έξω από τη Δαμασκό, έχει παρουσιαστεί ως κολαστήριο για τους αντιπάλους του Ασαντ, παρά την έλλειψη αποδείξεων. Για παράδειγμα, ανάρτηση στο «Χ» εμφανίζει «έναν τρομοκρατημένο φυλακισμένο, ο οποίος βγαίνει από μια τρύπα στη φυλακή Σεντνάγια». Ωστόσο η εικόνα τραβήχτηκε από βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο TikTok στις 3/12/2024 με εμφανή στοιχεία παραποίησης.

Αλλη φωτογραφία, με εκατομμύρια θεάσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει ένα νήπιο σε υπόγειο κελί στη φυλακή. Ομως η ομάδα επαλήθευσης του DW εντόπισε την ίδια φωτογραφία να χρησιμοποιείται και σε άλλο υλικό, με διάφορους άλλους ισχυρισμούς.

Η τέχνη της «υποκριτικής δημοσιογραφίας»

Το μεγαλύτερο φιάσκο ωστόσο αφορά την επικεφαλής διεθνή ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουάρντ, που έχει βαρύ ιστορικό στην τέχνη της «υποκριτικής δημοσιογραφίας». Στο επαγγελματικό βιογραφικό της υπάρχουν οι εξής προηγούμενες «επιτυχίες»: Εχει ερευνήσει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, μυρίζοντας τα υποτιθέμενα ίχνη τους σε …παιδικές τσάντες. Εχει προσποιηθεί ότι αντιμετώπισε άμεσα πυρά από τη Χαμάς έξω από την Γάζα, πεσμένη στην άσφαλτο, ενώ τριγύρω περπατούσαν περαστικοί.

Στον τελευταίο της ρόλο, μαζί με έναν ένοπλο άνδρα εμφανίζεται να καταγράφει ζωντανά την υποτιθέμενη στιγμή της απελευθέρωσης ενός αιχμαλώτου από τις φυλακές της Δαμασκού. Ο – εξίσου κακός στην υποκριτική – αιχμάλωτος ισχυρίστηκε ότι είχε να δει το φως τρεις μήνες, κλεισμένος σε ένα κελί, και μάλιστα ότι είχε καταφέρει να επιβιώσει για 4 μέρες (!) χωρίς φαγητό και νερό.

Γρήγορα αποδείχθηκε ότι ο «κρατούμενος» ήταν πρώην υπολοχαγός στη Διεύθυνση Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας του καθεστώτος Ασαντ, με το όνομα Salama Mohammad Salama. Μάλιστα ο ίδιος, γνωστός στους ντόπιους ως Abu Hamza, φέρεται να διαχειριζόταν αρκετά σημεία ελέγχου ασφαλείας στη Χομς και να εμπλεκόταν σε κλοπές, εκβιασμούς και εξαναγκασμό των κατοίκων να γίνουν πληροφοριοδότες.

Η φυλάκισή του – που διήρκεσε λιγότερο από έναν μήνα – οφειλόταν σε μια διαφωνία με έναν ανώτερο αξιωματικό σχετικά με τον επιμερισμό των κερδών από τις βρωμοδουλειές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία συριακών ΜΜΕ, ο ίδιος συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάφορα μέτωπα στη Χομς το 2014, σκότωσε αμάχους και ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη και τον βασανισμό πολλών νέων ανδρών στην πόλη, χωρίς λόγο ή με κατασκευασμένες κατηγορίες…

Το άρθρο Ρεσιτάλ κατασκευασμένων ειδήσεων από τα δυτικά ΜΜΕ για τη Συρία εμφανίστηκε πρώτα στο Periodista.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.