Κι ενώ οι αφίξεις διωγμένων ανθρώπων στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν κατά το 2024, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα, καλούν τις αρχές να επιβάλουν μέτρα προστασίας των παιδιών, επικαλούμενες τη βία και τις ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με σημερινό 23/12 δημοσίευμα του Guardian.
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «παιδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τους/τις πρόσφυγες/ισσες, καθώς ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα αυξάνεται, όπως και η ανησυχία για την έλλειψη «ασφαλών ζωνών» για τη φιλοξενία τους.
Σημαντικός αριθμός παιδιών έφτασε το 2024 κατά μήκος μιας νέας διαδρομής από τη Λιβύη προς την Κρήτη, γεγονός που ώθησε τις ΜΚΟ να παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα που θα επιτρέψουν τη μεταφορά των παιδιών σε προστατευμένα καταφύγια ή σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Αυτό που βλέπουμε ισοδυναμεί με μια παιδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης του είδους που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια», δήλωσε η Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής του Home Project, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, δέκα χρόνια αφότου η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο με προορισμό την ΕΕ πέρασαν τα σύνορά της, οι αφίξεις παιδιών διπλασιάστηκαν το 2024, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 13.000 ανήλικοι έφτασαν στη χώρα δια θαλάσσης τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους. Οι αποβιβάσεις ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών έχουν, επίσης, αυξηθεί απότομα, από 1.490 το 2023 σε περίπου 3.000 μέχρι στιγμής φέτος.
«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός παιδιών που φτάνουν καθημερινά στις βάρκες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών χώρων για τη φιλοξενία τους», δήλωσε η Κουβελάκη.
Οι πρόσφατες αφίξεις που παραπέμφθηκαν στο Home Project περιλάμβαναν εξαιρετικά μικρά παιδιά από τη Συρία και την Αίγυπτο, ενημέρωσε η ίδια.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι «η εκτεταμένη γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου διεξάγονται τρεις πόλεμοι, ο πιο πρόσφατος στη Συρία, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, αναγκάζει πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους απλώς για να επιβιώσουν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα τέλη του 2023».
Μέχρι το τέλος του έτους, 60.000 άνθρωποι αναμένεται να έχουν φτάσει στην Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες επιβίωσης. Η αύξηση του αριθμού ήταν τέτοια που οι καταυλισμοί στα νησιά του Αιγαίου είναι σε πλήρη χωρητικότητα είχε ισχυριστεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Οι περικοπές από την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία έχει υιοθετήσει αυτό που έχει περιγράψει ως «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα προστατευτικά καταφύγια. Εκτιμάται ότι 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε εθνικό επίπεδο αναγκάστηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, πληροφορεί η Guardian.
Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης έχουν πολλαπλασιαστεί στις υπερπλήρεις κρατικές εγκαταστάσεις υποδοχής που συχνά φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες μαζί.
Αυτόν τον μήνα, οι αρχές βρέθηκαν σε θέση άμυνας όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας Αιγύπτιος έφηβος είχε βιαστεί ομαδικά, ξυλοκοπηθεί και καεί από τουλάχιστον τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ενηλίκων, μετά από διαπληκτισμό για ένα κινητό τηλέφωνο. Η επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στη Μαλακάσα έξω από την Αθήνα προκάλεσε οργή. Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη δημιουργία επιπλέον 500 θέσεων για παιδιά σε προστατευμένα περιβάλλοντα «μόλις βρεθεί χρηματοδότηση».
«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από αυτό το περιστατικό», είχε ισχυριστεί η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι από τα 213 αγόρια που βρίσκονταν στον καταυλισμό, τα 160 ήταν από την Αίγυπτο και «φέρονται να εμφάνιζαν έντονα σημάδια παραβατικότητας», ουσιαστικά κατηγορώντας τα θύματα.
Οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένης της Save the Children, αναφέρουν ακόμα κρίσιμες αποτυχίες στο σύστημα υποδοχής της Ελλάδας. Ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς και τις εγκαταστάσεις για τους αιτούντες άσυλο έχει, όπως λένε, επιδεινωθεί από τις ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των διερμηνέων και των κηδεμόνων, γεγονός που είχε θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο, καθώς οι αιτήσεις ασύλου τους πάντοτε αναβάλλονταν. Το 2024 ήταν αξιοσημείωτο ότι τα κονδύλια της ΕΕ «καθυστέρησαν πάρα πολύ» να φτάσουν στα κέντρα φιλοξενίας, δήλωσαν οι αλληλέγγυοι μετανάστες.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την «οριστική» επίλυση της έλλειψης διερμηνέων.
«Όταν ένα μέρος του συστήματος δυσλειτουργεί, όλα δυσλειτουργούν», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.