0 1 min 4 εβδομάδες
Εκλογή Προέδρου: Η αναμέτρηση Μητσοτάκη με την πραγματική οικονομία και τη… ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να «κλείσει» ένα δύσκολο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός μοίρασε λίγα δώρα στη Βουλή, κυρίως στους ένστολους και μείωσε τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές.

Εκ πρώτης όψεως, πάει να «κλείσει» ένα δύσκολο χρόνο. Κυρίως λόγω της ακρίβειας στην αγορά, τους χαμηλούς μισθούς, τα ανεξέλεγκτα ενοίκια. Δυσκολίες στα νοικοκυριά τα οποία αποτυπώθηκαν και στις ευρωεκλογές (με την αποχή, κυρίως την μείωση των ψηφοφόρων της ΝΔ η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 1,3 εκατ. εκλογείς…).

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ουδόλως άλλαξε, ούτε καν επηρέασε, τις συνθήκες της κρίσης ακρίβειας και των «ευκαιριών» για ασύστολη κερδοσκοπία.
Οι τράπεζες, μόλις τέσσερις συστημικές/μεγάλες, θα συνεχίσουν τις ίδιες πρακτικές των αλόγιστα εξευτελιστικών/μηδενικών επιτοκίων, κατακλέβοντας τους καταθέτες. Θα συνεχίσουν να το κάνουν επειδή απλά… μπορούν.

Όπως το έκαναν και το κάνουν οι εταιρείας ενέργειες (καύσιμα-ηλεκτρικό) ή τα σούπερ μάρκετ. Σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργούν ολιγοπώλια. Τέσσερις-πέντε εταιρείες (στην ενέργεια πολύ λιγότερες) που χρεώνουν ανεξέλεγκτα και καταγράφουν ξεδιάντροπα κέρδη…

Είναι προφανής ότι το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και οι τράπεζες. Ειδικά στο θέμα των επιτοκίων.
Από τη στιγμή που δεν πιέζονται από τον ανταγωνισμό και στο βαθμό που είναι απρόθυμες να δανειοδοτήσου την οικονομία δημιουργώντας νέο χρήμα στην αγορά (κατά το ύψος του δανείου), τα επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις θα παραμένουν μηδενικά.

Άρα, μπορεί το έτος να «έκλεισε» καλά για τον πρωθυπουργό, ωστόσο δεν έκλεισε καλά για τη χώρα.

Μη εμπορεύσιμα αγαθά

Όπως σημειώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο Δελτίο της αναφορικά με την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση «η ενίσχυση της απασχόλησης συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27 ενώ αυτό των γυναικών και των νέων παραμένει χαμηλότερο συγκριτικά με το εθνικό ποσοστό. Επομένως, η ενίσχυση των επενδύσεων σε κλάδους με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας κυρίως των γυναικών και των νέων, δύναται να έχουν θετικές επιδράσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο και στον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης, δηλαδή δύναται να βελτιώσουν τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας…».

Τίποτε από τα παραπάνω δεν αναμένεται. Ενδεικτικά γι’ αυτό: Το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζει να χρηματοδοτεί μια εκατοντάδα επιχειρήσεων, μεταξύ αυτήν τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις…
Ως εκ τούτου το 2025 δεν… συνεχίζει καλύτερα για τη μέση ελληνική οικογένεια…

Άρα, και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις και αμφισβητήσεις προς την κυβέρνηση. Είναι δε τέτοια η ένταση των προβλημάτων που, ακόμη και θέματα τα οποία έχουν υποβαθμιστεί σαν τρέχοντα, ενώ είναι ύψιστης πολιτικής σημασίας, όπως η εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας τον επόμενο μήνα, αναμένεται να σηματοδοτήσουν εξελίξεις.

Γιατί η ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα μπορεί να έχει υποβαθμιστεί συνταγματικά (αναθεώρηση 2019) σε ζήτημα… σχετικής πλειοψηφίας, καθώς εκλέγεται ακόμη και με λιγότερους από 151 ψήφους, ωστόσο παραμένει ζέον πολιτικό διακύβευμα.

Αν ο κ.Μητσοτάκης υποχρεωθεί από τη βαθειά (συντηρητική) παράταξή του να υποδείξει ένα δεξιό Πρόεδρο, αναμφίβολα αυτός μπορεί να συγκεντρώσει τις ψήφους της ΝΔ, αλλά θα πληγώσει το προφίλ που επιφυλάσσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του. Ο οποίος εμμένει ότι είναι φορέας κεντρώων θέσεων… Και αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμες εκλογικές επιπτώσεις, κυρίως υπέρ του ΠΑΣΟΚ που πολιτεύεται κατά κύριο λόγο κεντρώα…

Αν η επιλογή είναι από το πολιτικό Κέντρο ή τη σοσιαλδημοκρατία, ενδεχομένως ο κ.Μητσοτάκης να συγκεντρώσει ευρύτερες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, έστω στην εκλογική βάση εάν όχι στο κοινοβούλιο, ωστόσο θα προκληθεί… ζημιά στη νεοδημοκρατική πτέρυγα.

Η… απλοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μια εύκολη επιλογή. Η υλοποίηση όμως τέτοιων κορυφαίων επιλογών δεν είναι θέμα απλής ή, ακόμη χειρότερα, σχετικής πλειοψηφίας. Εξακολουθεί να σημαίνει πολλά περισσότερα.

Δύσκολη η επιλογή. Ειδικά όταν επιχειρείται να υποβαθμιστούν σε διαδικαστικά (σ.σ. εκλογή Προέδρου με σχετική πλειοψηφία), ύψιστα πολιτικά ζητήματα κατεύθυνσης και λειτουργίας του πολιτεύματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.