Ξεκινήσαμε πέρσι ένα βήμα που εκτιμούμε πως δίνει τον τόνο της διαφοράς για αυτό που κάνουμε στο ThePressProject, καλύτερα από κάθε άλλη γενικόλογη περιγραφή. Το εγχείρημά μας βασίζεται οικονομικά στη στήριξη των συνδρομητών και συνδρομητριών του. Αυτό δεν είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον, είναι το πραγματικό σχήμα οικονομικής λειτουργίας μας, και ο βαθύτερος λόγος της ανεξαρτησίας μας.
Τη χρονιά που πέρασε ο Τζεφ Μπέζος δεν είχε πρόβλημα να χάσει 200.000 συνδρομητές προκειμένου να κρατήσει τον δίαυλο με τον Τραμπ. Τόσο του στοίχισε η άρνηση της Washington Post να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις. Αυτό που περιγράφουμε συνέβη στην κορυφή της επιχειρηματικής πυραμίδας, αλλά η διαδικασία είναι η ίδια και στα ταπεινά Μέσα που δεν διαθέτουν ούτε 200.000 συνδρομητές ούτε τον Μπέζος για ιδιοκτήτη. Η στάση του Μέσου καθορίζεται πολύ συχνά από τα οικονομικά συμφέροντα εκείνου που βάζει τα λεφτά για να λειτουργεί. Η ίδια φράση όμως που ακούγεται τόσο δυσοίωνη όταν περιγράφει άλλους, για μας είναι πηγή υπερηφάνειας, που τη μοιραζόμαστε μισή μισή με όσους μας στηρίζουν: αυτοί που χρηματοδοτούν το ThePressProject είναι οι συνδρομητές του, λοιπόν σε αυτούς λογοδοτούμε και από αυτούς εξασφαλίζεται ότι θα ασκούμε πάντα δημοσιογραφία που ευθυγραμμίζεται με το δημόσιο συμφέρον.
Στο κάτω μέρος της σελίδας στο ThePressProject εμφανίζεται ακόμα το μικρό κείμενο που είχε συντάξει ο πρώτος εκδότης του Μέσου, ο Κώστας Εφήμερος, που έλεγε ότι «Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα)». Έχει περάσει μιάμιση δεκαετία από τη δημιουργία του Μέσου μας, αλλά ο χρόνος μόνο εντείνει τη δραματικότητα αυτής της διατύπωσης. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει και ποιες είναι οι συνέπειές της για την ενημέρωση.
Σας παρουσιάζουμε τη σελίδα διαφάνειας του δικού μας Μέσου, η οποία δείχνει ότι εμείς βασίζουμε τη δημοσιογραφία μας σε έναν πυλώνα: οι εισροές χρήματος προέρχονται από την καλύτερη δυνατή οδό, δηλαδή από τα κάτω, από τον κόσμο που ενημερώνεται από μας και μας εμπιστεύεται με τα λεφτά του για να συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε πολιτικά με πολλούς από τους αναγνώστες και τους συνδρομητές μας, αλλά θα ξέρουν πάντα ότι λέμε αυτό που πιστεύουμε, γιατί η χρηματοδοτική μας πηγή είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι το χρηματοδοτικό μας μοντέλο δεν μας αφήνει να δραπετεύσουμε από τη δεοντολογία, γιατί η σχέση εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες και τις αναγνωστριες είναι η καρδιά του εγχειρήματος. Η διάρρηξη αυτής της σχέσης θα σήμαινε το τέλος μας.
Το TPP εξακολουθεί σε συνθήκες πόλωσης και σημαντικής κρίσης στην αδέσμευτη δημοσιογραφία να ενημερώνει χωρίς να παραπαίει. Δεν ζούμε σε συνθήκες οικονομικής αστάθειας, αντιθέτως έχουμε τη σπάνια τύχη να ζούμε σε συνθήκες οικονομικής ηρεμίας. Όπως δείχνει η σελίδα διαφάνειας, έχουμε σταθερή οικονομική κατάσταση, που φέτος είναι μειωμένη μόνο κατά μία έκτακτη χρηματοδότηση που είχαμε λάβει πέρσι από ερευνητικά προγράμματα.
Εξακολουθούμε να απευθυνόμαστε με ένταση στους αναγνώστες μας προκειμένου να επιτύχουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι να μεγαλώνουμε το Μέσο μας, να κάνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα, όλο και καλύτερα. Το δεύτερο είναι να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας για μας που δουλεύουμε ήδη εδώ. Η μισθοδοσία στο TPP είναι οριζόντια, συνεπώς εξαρτάται απολύτως από την ταμειακή κατάσταση του Μέσου, δηλαδή τον όγκο των συνδρομών.
Στο περσινό μας κείμενο αναφέραμε τις δύο ελλείψεις μας, που ήταν και οι στόχοι μας για τη χρονιά που ακολούθησε. Η μία ήταν η αγγλόφωνη σελίδα, η επιθυμία μας δηλαδή να φτιάξουμε μιά πηγή πληροφόρησης που να απευθύνεται στο εξωτερικό, η οποία θα υπακούει στις δεοντολογικές αρχές του TPP, δηλαδή δεν θα είναι διαπλεκόμενη. Αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι που το καταφέραμε. Έχουμε μια αγγλόφωνη σελίδα που εδώ και κάποιους μήνες ενημερώνει σε καλής ποιότητας μεταφράσεις για την ελληνική επικαιρότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα άρθρα και οι αναρτήσεις που παράγονται στα αγγλικά διαβάζονται περισσότερο από τις αντίστοιχες ελληνικές ειδήσεις.
Στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για πιο μακρόπνοα ερευνητικά εγχειρήματα είμαστε στη φάση του «fail again, fail better». Έχουμε σωρεύσει μερικές διδακτικές αποτυχίες, μερικές εκκρεμείς αιτήσεις, και μία μικρού βεληνεκούς χρηματοδότηση για ένα podcast, της τάξης των 2.000 ευρώ, που εγκρίθηκε μετά τον Σεπτέμβριο γι’ αυτό δεν έχει περιληφθεί στη σελίδα διαφάνειας. Όμως συνεχίζουμε να το προσπαθούμε, άρα θα το καταφέρουμε.
Η σελίδα διαφάνειας που ακολουθεί αφορά το πρώτο 9μηνο του έτους, προκειμένου τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα με πέρσι, αλλά μετά τις γιορτές θα την προσαρμόσουμε για να αποτυπώνει τα πλήρη στοιχεία του έτους.
Όλα αυτά σας τα λέμε για έναν λόγο: Τώρα που ξέρετε τι ακριβώς γίνονται τα χρήματά σας, κάντε μια μηνιαία συνδρομή με ένα κλικ εδώ και καλή χρονιά!
Αυτά που βλέπετε στο γράφημα που ακολουθεί είναι τα έσοδά μας:
Το σημαντικό σε αυτό το γράφημα είναι η ποσοστιαία αναλογία πόρων που προέρχονται από χρηματοδότηση από τα κάτω. Η διαφήμιση που αναφέρεται δεν βασίζεται σε διαφημιστικές συμφωνίες, τις οποίες ούτως ή άλλως το καταστατικό μας επιτρέπει υπό όρους. Αφορούν εξ ολοκλήρου έσοδα από διαφημίσεις του YouTube και των Google Ads, που δεν έχουν δηλαδή καμία υποψία εταιρικής συναλλαγής, όπου ανταλλάσσουμε χρηματοδότηση με επιείκεια προς τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως συμβαίνει με την τραπεζική διαφήμιση ή τη διαφήμιση των μεγάλων καρτέλ ή πολυεθνικών.
Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπετε τα έξοδά μας. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει προφανώς η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή το εργοδοτικό κόστος. Η ιδιαιτερότητά μας είναι ότι προσπαθούμε να αυξήσουμε αυτό το κόστος αντί να το μειώσουμε, όπως θα έκανε μια οποιαδήποτε επιχείρηση που διοικείται με κριτήρια ελεύθερης οικονομίας.
Εδώ μπορείτε να δείτε μια λίγο πιο αναλυτική κατάταξη των εξόδων: