Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας κατέθεσαν, την Πέμπτη (26/12), πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της χώρας και υπηρεσιακού Προέδρου, Χαν Ντουκ-σου, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Προέδρου, Γιουν Σουκ-γέολ. Η πρόταση μομφής υποβλήθηκε αφού ο Χαν Ντουκ-σου αρνήθηκε να διορίσει δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου που πρότεινε το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DP).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Παρκ Τσαν-ντάε, δήλωσε: «Ο Χαν Ντουκ-σου αποκάλυψε ότι είναι ένας εν ενεργεία επαναστάτης, όχι ένας εν ενεργεία Πρόεδρος«. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε επίσης τον Χαν Ντουκ-σου ότι βοήθησε την προσπάθεια του Γιουν Σουκ-γέολ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου. Ο Χαν Ντουκ-σου ζήτησε συγγνώμη που απέτυχε να την εμποδίσει. Επίσης, ο ίδιος άσκησε βέτο σε διάφορα νομοσχέδια υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός που πρότεινε τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας για τη βραχύβια κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ-γέολ.
Η πρόταση μομφής αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες 24 έως 72 ώρες. Για να επιτύχει, πρέπει να την υπερψηφίσουν 151 από τους 300 βουλευτές. Το DP κατέχει σήμερα 170 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης κατέχει συνολικά 192 έδρες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήλπιζαν ότι ο Χαν Ντουκ-σου δεν θα στεκόταν εμπόδιο στον δρόμο τους, ενώ ενεργεί ως υπηρεσιακός Πρόεδρος της χώρας, και ότι θα επέτρεπε να περάσουν τα νομοσχέδια. Αντ’ αυτού, όμως, παρέμεινε σταθερός, βαθαίνοντας την πολιτική διαμάχη.
«Παρατείνεται η εξέγερση»
Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη (23/12), ο Χαν Ντουκ-σου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χωρίς να εξετάσει τα δύο νομοσχέδια που υποστήριξε η αντιπολίτευση και τα οποία ζητούσαν τη διεξαγωγή ερευνών από ειδικούς συμβούλους σχετικά με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Πρώτη Κυρία, Κιμ Κέον-χι.
Από την πλευρά του, ο ίδιος είπε ότι δεν τα έβαλε στην ημερήσια διάταξη για να δώσει στα κόμματα της εξουσίας και της αντιπολίτευσης περισσότερο χρόνο, ώστε να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Εντούτοις, ο επικεφαλής του DP τον κατηγόρησε ότι «κερδίζει χρόνο και παρατείνει την εξέγερση».