Τα αίτια της απίστευτης ταλαιπωρίας με τις ουρές χιλιομέτρων στην Αράχωβα, ανήμερα Χριστουγέννων (25/12) βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Το χάος που προκλήθηκε αποδόθηκε από πολλούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που έμειναν στη μέση του δρόμου, ωστόσο όπως ανέφερε και ο δήμαρχος της Αράχωβας, Γιάννης Σταθάς, υπήρξε ένας «συνδυασμός παραγόντων».
Πολλοί οδηγοί δεν είχαν βάλει αλυσίδες, μεταξύ αυτών και ένα μεγάλο όχημα οδικής βοήθειας που έκλεισε και τις δύο λωρίδες, ωστόσο η προσοχή όλων στράφηκε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έμειναν από μπαταρία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι οδηγοί και οι αρχές αντιμετώπισαν σε μαζικό επίπεδο αυτό το ζήτημα.
«Έως και -40% αυτονομία σε ακραίες θερμοκρασίες»
Όπως εξήγησε ο Γιώργος Ανδρής, δημοσιογράφος του Car & Motor, στην ΕΡΤ: «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες».
Συγκεκριμένα τόνισε πως «η απόδοση της μπαταρίας σε ακραίες συνθήκες – πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες – μειώνεται κατά 20% έως 40%. Η απόδοση της μπαταρίας επιδεινώνεται περισσότερο κατά τη χειμερινή περίοδο καθώς οι επιβάτες χρησιμοποιούν πάρα πολλά συστήματα του αυτοκινήτου που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Κλιματισμός, αποθαμπωτικά στο τζάμι κ.α.».
«Μόνο από τον κλιματισμό, η αυτονομία σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μειώνεται αυτομάτως έως 20%. Είναι πολύ μεγάλες οι απώλειες», σημείωσε ο κ. Ανδρής και αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται από τους οδηγούς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πρόβλημα και η έλλειψη φορτιστών και ταχυφορτιστών
Ο Γιώργος Ανδρής υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να μάθουν τα αυτοκίνητά τους. «Όταν είναι να πάνε ένα ταξίδι η φόρτιση θα πρέπει να προγραμματίζεται και να ολοκληρώνεται πριν την αναχώρηση. Ένα τεράστιο θέμα είναι επίσης η έλλειψη ταχυφορτιστών και φορτιστών, υποδομές που είναι περιορισμένες ιδίως στην επαρχία. Και από εκεί και πέρα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν τη χρήση συστημάτων που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας», υπογράμμισε.
«Το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο εάν ακινητοποιηθεί δύσκολα μεταφέρεται»
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν επίσης άλλη μια ιδιαιτερότητα, όταν ακινητοποιηθούν. «Η διαδικασία μεταφοράς του δεν έχει καμία σχέση με τη μεταφορά ενός αυτοκινήτου βενζίνης ή πετρελαίου. Είναι τελείως διαφορετική», ανέφερε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε:
«Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορείς να το σπρώξεις και να το βάλεις στην άκρη. Δεν κινείται καθόλου. Πρέπει να παραμείνει στο σημείο και να έρθει ειδικό όχημα της οδικής βοήθειας, άνθρωποι εξειδικευμένοι για να μπορέσουν να το μετακινήσουν και να το φορτώσουν πάνω στο όχημα της οδικής βοήθειας. Αυτό δεν ισχύει για τα υβριδικά, που μετακινούνται πιο εύκολα. Τα αμιγώς ηλεκτρικά έχουν ένα ιδιαίτερο θέμα στη μετακίνησή τους», υπογράμμισε.
Χιονοκουβέρτα ή αλυσίδες
Όπως προαναφέρθηκε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα για το χάος που προκλήθηκε. Πολλοί οδηγοί, παρά τις οδηγίες, δεν είχαν φορέσει αλυσίδες στο αυτοκίνητό τους και προσπάθησαν να το κάνουν σταματώντας στη μέση του δρόμου, εν μέσω έντονης χιονόπτωσης. Στο στενό επαρχιακό δρόμο αυτό προκάλεσε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα. Δυστυχώς, όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Ανδρής, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που δεν ακολουθούν τις οδηγίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη δική τους αλλά και των άλλων.
Επιπλέον, ερωτηθείς τι θα πρέπει να επιλέξουν οι οδηγοί ανάμεσα σε χιονοκουβέρτα ή αλυσίδες, ο εξειδικευμένος δημοσιογράφος τόνισε πως οι αλυσίδες είναι σαφώς καλύτερη επιλογή. «Οι καινούργιες αλυσίδες είναι και πολύ εύκολες στην τοποθέτησή τους. Έχουν χοντρά πλαστικά σαν καρφιά και καρφώνουν τον πάγο οπότε δεν έχει το πρόβλημα να γλιστρήσεις. Επίσης η χιονοκουβέρτα έχει τον κίνδυνο όπου βρει να σκιστεί και να αρχίζει να ξηλώνεται».