0 1 min 6 ημέρες
Αλτσχάιμερ: Η Βρετανία δοκιμάζει το χάπι που βάζει «φρένο» στην ανάπτυξη της νόσου
Το βρετανικό σύστημα υγείας θα προχωρήσει στη δοκιμή του φαρμάκου που δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια πάσχοντες με Αλτσχάμερ.

Στην έγκριση ενός χαπιού που είναι πιθανό να επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, προσανατολίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Αξιωματούχοι του NHS αξιολογούν κατά πόσον η μεσυλική υδρομεθυλθειονίνη (hydromethylthionine mesylate – HMTM), ένα χάπι που θα λαμβάνεται ημερησίως, εμφανίζει επαρκώς ικανοποιητικά αποτελέσματα, προκειμένου να δοθεί προς χρήση σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο επιτίθεται στην πρωτεΐνη με το όνομα «ταυ», η οποία συσσωρεύεται σε συστάδες στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και αποτρέπει τη δημιουργία τοξικών ινιδίων, τα οποία πιστεύεται ότι βλάπτουν τους νευρώνες και οδηγούν σε γνωστική κατάπτωση.

Το γεγονός ότι η αγωγή αυτή θα λαμβάνεται μέσω δισκίου, την κάνει πολύ πιο απλή σε σχέση με σύνθετες εγχύσεις που χρειάζονται άλλες πρόσφατες καινοτόμες θεραπείες για τη νόσο. Τα δεδομένα των πρώιμων δοκιμών υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.

Ελπίδα για εκατομμύρια πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

Οι ρυθμιστικές Αρχές πρόκειται να λάβουν απόφαση τον Απρίλιο και ενδεχόμενη έγκριση του φαρμάκου θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου. Εάν όλα πάνε καλά, αυτό θα τροφοδοτήσει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία TauRX, που έχει την έδρα της στο Αμπερντίν της Σκωτίας. Βάσει των πρώτων δοκιμών, η χρήση του οδηγεί σε διαρκή γνωστική βελτίωση σε ένα πρώιμο, κλινικά ανιχνεύσιμο στάδιο της νόσου.

Ο πρώην κλινικός διευθυντής του NHS για την άνοια και ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, καθηγητής Άλιστερ Μπερνς (Alistair Βurns), δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι η ανάπτυξη του φαρμάκου δυνητικώς συνιστά «εξαιρετικά νέα για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους».

«Έχουμε φτάσει σε μια συναρπαστική στιγμή στον τομέα της θεραπείας της νόσου του Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Μετά την απουσία νέων θεραπειών επί μία γενιά, είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε μια σειρά νέων θεραπειών – ανάμεσά τους και μία με λήψη φαρμάκου από το στόμα – που έχουν την πραγματική δυνατότητα να επιβραδύνουν τη διαδικασία της νόσου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.