0 1 min 2 εβδομάδες

Τα αποκαλυπτήρια βασικών πτυχών και εργαλείων της εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό εθισμό των ανηλίκων  κάνει αυτή την ώρα σε ειδική εκδήλωση η κυβέρνηση.Δείτε live 

Eκδήλωση | Παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο

Στον απόηχο της ολικής απαγόρευσης πρόσβασης που επέβαλε η Αυστραλία για παιδιά και εφήβους, η Ελλάδα θέλει να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη σχετική συζήτηση, παρουσιάζοντας πρακτικά εργαλεία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του γονικού ελέγχου και όχι της οριζόντιας απαγόρευσης.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μια αναγγελία απαγόρευσης δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και προσθέτουν ότι είναι κεφαλαιώδες να μπουν στην εξίσωση οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να ασκούν επί της ουσίας έλεγχο για το περιεχόμενο, με το οποίο είναι αντιμέτωπα τα παιδιά τους. Παράλληλα, πέρα από τις εθνικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν τους επόμενους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε από τις ολιγοήμερες διακοπές του στα Χανιά θα τονίσει ότι η Ελλάδα θα αναλάβει και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας χάρτης ψηφιακών δικαιωμάτων για τα παιδιά.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση, άλλωστε, αναγνωρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες-ως μεγάλη αγορά για τις εταιρίες τεχνολογίας-πρέπει να προσέλθουν με συντονισμένη στάση στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα, το οποίο απαντάται πρακτικά σε όλη την Ευρώπη.

Οι εφαρμογές και οι «κόφτες»

Επί του πρακτέου, τα συναρμόδια υπουργεία (Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας, Οικογένειας και Συνοχής και Υγείας) θα παρουσιάσουν πτυχές του προβλήματος με τη συμμετοχή στη συζήτηση και ειδικών, αλλά και των παρεμβάσεων που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ψηφιακό επίπεδο.
Η πρώτη εφαρμογή που θα είναι σύντομα διάθεσιμη θα είναι το Parco.Gov.Gr που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ψηφιακό manual οδηγιών για γονείς, προκειμένου να εφαρμόσουν τους λεγόμενους «γονικούς ελέγχους» (parental controls) στα κινητά των παιδιών τους. Θα πρόκειται επί του πρακτέου για μια οργανωμένη πύλη με πληροφορίες επί διαθέσιμων εφαρμογών και επιλογών.

Η κυβέρνηση θα ορίσει, επίσης, τα 15 έτη ως την ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης των παιδιών, συνεπώς για τις νεότερες ηλικίες θα εφαρμόζεται ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, μακριά πάντα από τις οριζόντιες απαγορεύσεις. Όπως το θέτουν κυβερνητικές πηγές, το στοίχημα της παρέμβασης είναι οι γονείς να αναλάβουν ουσιαστικά τις ευθύνες τους και παράλληλα οι πλατφόρμες να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στα νέα δεδομένα.

Όσο για την προαναγγελθείσα εφαρμογή Kids Wallet, αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη προς χρήση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα πρόκειται για μια αναβαθμισμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου και θα συνδέει επί της ουσίας το κατέβασμα εφαρμογών social media με τη γονική έγκριση μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού που έχουμε στα κινητά μας από το Gov.gr.

Με τη νέα χρονιά θα υπάρξει και ευρεία καμπάνια στα σχολεία, σε συλλόγους γονέων κ.ο.κ., προκειμένου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, στη συνέχεια της πρωτοβουλίας να μην χρησιμοποιούνται τα κινητά κατά την παρουσία των παιδιών στις τάξεις. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει και ειδική μέριμνα από το υπουργείο Υγείας για μια γραμμή στήριξης παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με το φάσμα του ψηφιακού εθισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα δραματικά τελευταία 9 λεπτά του αεροπλάνου που συνετρίβη στη Νότια Κορέα – Η χώρα ξεκινά έλεγχο σε όλα τα Boeing

Ο Άρειος Πάγος δεν «έσπασε» τα ισόβια για τον πρώην αστυνομικό που σκότωσε τη γυναίκα του – Το έγκλημα που είχε συγκλονίσει την Κέρκυρα

Influencer από την Αυστραλία δίχασε με βίντεο στο TikTok που μιλάει στο παιδί της: «Όλοι ξέρουμε γιατί το έκανες», της γράφουν

The post Δείτε live  την παρουσίαση των εργαλείων γονικού ελέγχου κατά του εθισμού των ανηλίκων στα social media appeared first on Pressbox.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.