0 1 min 2 εβδομάδες

Η Γερμανία ξεκινά διάφορα προγράμματα αρωγής στη Συρία, αθροιστικής αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την 8η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την υπουργό Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική για τον λαό της Συρίας», δηλώνει η κυρία Σούλτσε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND σήμερα.

Εξηγεί ότι ο σχεδόν δεκατετραετής εμφύλιος πόλεμος μετέτρεψε μεγάλο μέρος της χώρας σε συντρίμμια, το 90% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια κι εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια.

Παρότι το μέλλον της Συρίας παραμένει αβέβαιο, η 56χρονη υπουργός της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, μιλά για πιθανές θετικές αλλαγές και επιμένει πως είναι ανάγκη να προσφερθεί αρωγή για να προωθηθούν.

Διευκρινίζει εξάλλου πως τα προγράμματα βοήθειας που θα χρηματοδοτήσει το Βερολίνο θα υλοποιηθούν αποκλειστικά από τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όχι από τις de facto νέες αρχές.

Κατά τις υπηρεσίες της, 25 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη UNICEF —το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία— ώστε να υποστηριχθούν έργα όπως η ανακαίνιση σχολείων και η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά.

Άλλα 19 εκατ. ευρώ θα προσφερθούν στο UNDP —το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών—, προκειμένου να υπάρξουν βραχυχρόνιες ευκαιρίες απασχόλησης για εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, όπως στην απομάκρυνση συντριμμιών.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τον προϋπολογισμό του 2024, στον οποίο η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε κατανείμει 132 εκατ. ευρώ για την προσφορά βοήθειας στη Συρία.

Τζολάνι: Εκλογές σε 4 χρόνια

Τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα στη Συρία μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την άνοδο στην εξουσία των τζιχαντιστών της HTC, περιγράφει στο Al Arabiya ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, ο οποίος πλέον θέλει να αποκαλείται με το κανονικό του όνομα που είναι το Αχμέντ αλ Σάρα.

Στη συνέντευξή του ο Αλ Σάρα λέει ότι θα χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια για τη διεξαγωγή εκλογών στη Συρία και έως τρία χρόνια για τη σύνταξη νέου Συντάγματος.

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος για να δουν οι Σύροι «δραστικές αλλαγές» στη χώρα τους μετά την αλλαγή του καθεστώτος.

Όσον αφορά στο μέλλον της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTC), ο Αλ Σάρα δηλώνει ότι θα διαλυθεί στα πλαίσια ενός εθνικού διαλόγου.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας ρωτήθηκε και για τις απόψεις του σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας του και απάντησε ότι η Δαμασκός έχει «στρατηγικά συμφέροντα» με τη Ρωσία, τη χώρα που είχε στενούς δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ και διατηρεί ακόμα και σήμερα στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Ο Αλ Σάρα εμφανίζεται, επίσης, να εκφράζει την ελπίδα του ότι η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ θα άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, η επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών διπλωματών στη Δαμασκό οι οποίοι χαρακτήρισαν «πραγματιστή» τον Αλ Σάρα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την επικήρυξη των 10 εκατ. δολαρίων σε βάρος του, καθώς είχε χαρακτηριστεί τρομοκράτης.

Διαβάστε επίσης:

Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ

Τραμπ: Όλοι οι Αμερικανοί οφείλουν στον Τζίμι Κάρτερ ευγνωμοσύνη

Ισραήλ: Ο στρατός λέει ότι σκότωσε 20 «Παλαιστίνιους μαχητές» κατά τις επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.