Οι κινήσεις και τα πρώτα βήματα της νέας χρονιάς αναμένεται να τεθούν σήμερα στο τραπέζι της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπνοή ενός πολύ δύσκολου έτους για το κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα ασχοληθεί «με όλα τα τρέχοντα ζητήματα», καθώς το 2025 θα είναι ουσιαστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ έτος «επανεκκίνησης» και ο οδικός χάρτης των πρώτων μηνών περιλαμβάνει την προετοιμασία για το Συνέδριο. Για την προετοιμασία αυτή θα προγραμματιστεί μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εντός του Ιανουαρίου, ενώ ως καταληκτικός ορίζοντας όλων των σχετικών διαδικασιών (Συνέδριο και στη συνέχεια εκλογή οργάνων) είναι το Πάσχα.
Στα τρέχοντα ζητήματα που είναι ανοιχτά και από τα πρώτα που καλείται να χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το «καλημέρα» στην έναρξη του 2025 είναι και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρίαση της ΠΓ στις αρχές Ιανουαρίου όπως ανέφερε χθες στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στο να προτείνει πρόσωπο – να μην μείνει δηλαδή μόνο στα κριτήρια.
Να σημειωθεί ότι στους σχεδιασμούς της η Κουμουνδούρου λαμβάνει υπόψη και τον χρόνο των ανακοινώσεων Μητσοτάκη – ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά τις 15 Ιανουαρίου. Μένει να φανεί σε ποια έκταση θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει δηλώσει ότι το κόμμα θα κινηθεί με σοβαρότητα στο θέμα του ΠτΔ, μακριά απ’ την «ονοματολογία», ώστε να προστατέψει και τον θεσμό και τα πρόσωπα. Έχει θέσει πάντως ένα βασικό κριτήριο, αυτό της μη μονοκομματικής υποψηφιότητας. Το Σύνταγμα επιτρέπει την εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο συναινετικής επιλογής με χαρακτηριστικά ευρείας αποδοχής που να εκφράζει την Ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Η διάσταση αυτή αναδεικνύεται και με στόχο να καταδειχθούν «μικροκομματικοί» χειρισμοί από την πλευρά του πρωθυπουργού.
«Καταλύτης» στην προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά
Πάντως, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μικρός ο πονοκέφαλος της επιλογής προσώπου, εφόσον αποφασίσει να κινηθεί τελικά στην κατεύθυνση του να καταθέσει πρόταση.
Και αυτό γιατί, στόχος είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει να το θέσει σε συζήτηση με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, επομένως θα πρέπει να είναι αποδεκτό από αυτά τα κόμματα, τα οποία μάλλον βρίσκονται σε αποκλίνουσες τροχιές κι έχουν διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις.
Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπει στη συζήτηση, αυτό που κυρίως «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελέσει ένα στοιχείο για την προσέγγισή του με τη Νέα Αριστερά, την ατμόσφαιρα με την οποία έχει επιβαρύνει η υπόθεση της υποψηφιότητας Ράμμου.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, στις αρχές Δεκεμβρίου πρότεινε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο ως υποψήφιο για ΠτΔ απευθύνοντας πρόσκληση στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για συζήτηση. Η πρόταση προσέκρουσε – φαινομενικά τουλάχιστον – στη γραμμή της Κουμουνδούρου ότι θα κινηθεί με θεσμικά και θα αποφασίσει συλλογικά, στον κατάλληλο χρόνο, αφήνοντας μετέωρη την πρόσκληση Χαρίτση. Επιπλέον, την Κουμουνδούρου φάνηκε να προβληματίζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής τελεί εν ενεργεία.
Οι επιθέσεις της ΝΔ στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και η μη άμεση στήριξή του από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε τελικώς στην απόσυρση της υποψηφιότητάς από την ίδιο, με τη Νέα Αριστερά να καταλογίζει ευθύνες και Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιδιώξει στις αρχές του χρόνου μια συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση.
Υπενθυμίζεται ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο συμμετέχουν οι: Σωκράτης Φάμελλος, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Καραμέρος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης.
Διαβάστε επίσης:
Ακρίτα: «Στελεχώστε τις δομές για κακοποιημένα παιδιά»
Κώστας Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τη φορολογία»