0 1 min 1 εβδομάδα

Το πρώτο deal του 2025  οι νέες επενδύσεις της CVC  οι δύσκολες προβλέψεις για τη νέα χρονιά  τα σενάρια για νέους αγωγούς φυσικού αερίου και η μάχη της αφαλάτωσης

Καλή χρονιά με υγεία, φαντασία και αντοχές!

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου κλείνει η εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης από Ideal…

Το πρώτο μεγάλο deal του 2025 θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα γιατί κανείς δεν ξέρει τι άλλο μαγειρεύεται, η εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης από την Ideal Συμμετοχών με πωλητή την επενδυτική εταιρεία CVC. Στο πακέτο περιλαμβάνεται, όπως έχει γράψει η στήλη, και η «Χρυσή Ζύμη», θυγατρική της Μπάρμπα Στάθης με εξαιρετική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση της CVC να πωλήσει τη θυγατρική στο χώρο των κατεψυγμένων τροφίμων θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο βήμα για τη μεταβίβαση και άλλων θυγατρικών της Vivartia. Η τελευταία είχε περάσει στον έλεγχο του ισχυρού επενδυτικού ομίλου πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, έναντι συνολικού τιμήματος 600 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με την MIG προέβλεπε την καταβολή 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά και την ανάληψη χρέους της Vivartia ύψους 425 εκατ. ευρώ. Σε μια ξεχωριστή συμφωνία οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική είχαν συμφωνήσει με την CVC να της αποδεσμεύσουν τα cross collateral δάνεια, τις αλληλένδετες εξασφαλίσεις μεταξύ θυγατρικών της Vivartia όπως η Δέλτα, η Μπάρμπα Στάθης, ο κλάδος εστίασης, έναντι 75 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μετά την Μπάρμπα Στάθης, λέγεται πως σειρά έχει ο τομέας του γάλακτος δηλαδή η Δέλτα. Ας αποφύγουμε, όμως, τις προβλέψεις και ας επιβάλλονται από το κλίμα των ημερών!

…αλλά η CVC συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η CVC μπορεί να έχει σχεδόν κλείσει την πώληση της Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Συμμετοχών, να συζητά με την Pure Health από το Άμπου Ντάμπι για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Healthcare Group (ελέγχει μεταξύ άλλων τα ιδιωτικά νοσοκομεία Υγεία, Μητέρα, Metropolitan, ΛΗΤΩ), αλλά δεν έχει σταματήσει να αναζητεί ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μέσα στη χρονιά θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η νέα επένδυση του διεθνούς ομίλου, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για τη δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου στη χώρα μας, με εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ελληνικού. Το νέο πανεπιστήμιο θα έχει αρχικά τρεις σχολές όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που σίγουρα θα περιλαμβάνουν την ιατρική και τη νομική. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει σήμερα 12.000 φοιτητές.

Οι δύσκολες προβλέψεις για τη νέα χρονιά

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά, με επίκεντρο την ανάγκη απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Παρουσίασε, επίσης, και τα ορόσημα που έχουν τεθεί για φέτος σε επίπεδο νομοσχεδίων, προγραμμάτων, κ.α. Πολλά, όμως, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης αφού προς το τέλος Ιανουαρίου θα εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα ξεκινήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έναν ανοικτό πόλεμο με δασμούς που θα ταρακουνήσει την παγκόσμια οικονομία; Θα πιέσει για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ώστε να τελειώσει ο πόλεμος που τρώει τις σάρκες της Ευρώπης; Θα αντέξει ο Εμμ. Μακρόν την πολύμηνη πολιτική αστάθεια στη Γαλλία; Τι θα βγάλουν οι κάλπες στην Γερμανία; Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ελαστικοποιήσει το περίφημο «φρένο χρέους» ώστε να τονωθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και να στηριχθούν οι μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα; Το Ισραήλ θα τελειώσει την παρτίδα στη Μέση Ανατολή με χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέσα στους επόμενους μήνες; Πολύ σύνθετο το παζλ, πολύ δύσκολες οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά.

Το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη και τα σενάρια για νέους αγωγούς

Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει προ τριετίας πως έπειτα από μισό αιώνα προσπάθειας και αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Σοβιετικής Ένωσης ή Ρωσίας, που είχε οδηγήσει σε μερίδιο 35% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, από χθες οι χώρες της Ευρώπης δεν λαμβάνουν ούτε κυβικό εκατοστό ρωσικού αερίου μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Εξακολουθούν, βέβαια, να λαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Ρωσία, όπως δείχνουν και οι κινήσεις στον ελληνικό τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Όμως, η 1η Ιανουαρίου 2025 είναι ιστορική στιγμή για την Ευρώπη αφού πλέον σταμάτησε την προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια και διέρχονταν από την Ουκρανία. Η Ελλάδα παραλαμβάνει ρωσικό αέριο και μέσω του αγωγού TurkStream, μέσω Τουρκίας, ενώ με τον ίδιο αγωγό θα καλύπτονται στο εξής και ανάγκες της Ουγγαρίας, μέσω Βουλγαρίας. Οι ανατροπές στη Συρία μαζί με την κινητικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο πυροδοτούν διάφορα σενάρια για νέους αγωγούς. Όπως το παλαιό σχέδιο για τον αγωγό Κατάρ – Τουρκίας και το πιο πρόσφατο σχέδιο για αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την Κύπρο ώστε στη συνέχεια να μεταφέρεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο με πλοία στην Ευρώπη.

Η ΕΥΔΑΠ, οι ενεργειακοί όμιλοι και η μάχη της αφαλάτωσης

Από τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη καταλάβαμε πως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης νερού στην Ελλάδα δεν θεωρεί πως η αφαλάτωση μπορεί να λύσει το πρόβλημα με την ύδρευση της Αθήνας, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους. Γι’ αυτό και προτείνει να επεκταθεί το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της πρωτεύουσας μέχρι τη λίμνη Κρεμαστών ώστε να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες νερού. Στο τραπέζι υπάρχουν, πάντως, σχέδια για κατασκευή μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης και γι’ αυτό έχουν κινητοποιηθεί ισχυροί κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι. Παγκοσμίως, η δυναμικότητα των μονάδων αφαλάτωσης προσέγγιζε στα τέλη του 2022 τα 40 δισ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Πρόκειται για λιγότερο από το 1% των περίπου τεσσάρων τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πόσιμου νερού που καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σήμερα σχεδόν το 50% της παγκόσμιας δυναμικότητας σε μονάδες αφαλάτωσης συγκεντρώνεται στη Μέση Ανατολή. Σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ περισσότερο από το 50% του πόσιμου νερού προέρχεται από αφαλάτωση.

Έρχονται οι ψηφιακοί γραμματείς!

Μέσα στη χρονιά που ξεκίνησε θα κυκλοφορήσουν και οι πρώτες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα λειτουργούν ως ψηφιακοί γραμματείς. Θα είναι, δηλαδή, εγκατεστημένοι στο κινητό μας τηλέφωνο, στον υπολογιστή ή στο tablet και θα διεκπεραιώνουν κάποια ψηφιακά καθήκοντα για λογαριασμό μας, την ώρα που εμείς δε χρησιμοποιούμε τη συσκευή. Οι ψηφιακοί γραμματείς θα μπορούν, για παράδειγμα, να στείλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να φτιάξουν λίστα για τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, να συμπληρώσουν φόρμες ακόμα και να μετατρέψουν σε κείμενο τις τελευταίες κλήσεις μας.

To άρθρο Το πρώτο deal του 2025 ^ οι νέες επενδύσεις της CVC ^ οι δύσκολες προβλέψεις για τη νέα χρονιά ^ τα σενάρια για νέους αγωγούς φυσικού αερίου και η μάχη της αφαλάτωσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.