0 1 min 7 ημέρες

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι είτε έχασαν τη ζωή τους είτε αγνοούνται στη Μεσόγειο ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο το 2024.

Ο αριθμός, που αναφέρεται σε δήλωση της Regina De Dominicis, της περιφερειακής διευθύντριας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, Unicef, επιβεβαιώθηκε στην πράξη καθώς από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 20 άνθρωποι αγνοούνται αφού έπεσαν στη θάλασσα όταν ένα σκάφος άρχισε να παίρνει νερό σε θαλασσοταραχή περίπου 20 μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Παρά τα κύματα, επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Συρία, κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι με το μισοβυθισμένο σκάφος προτού βρεθούν από περιπολικό σκάφος της ιταλικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης κοντά στο νότιο νησί της Λαμπεντούζα.

Το σκάφος μήκους 6 μέτρων είχε αναχωρήσει από τη Zuwara στη Λιβύη στις 22 Δεκεμβρίου και άρχισε να μπάζει νερό περίπου πέντε ώρες αργότερα, δημιουργώντας πανικό και προκαλώντας 20 επιβάτες να πέσουν στη θάλασσα, σύμφωνα με μαρτυρίες που δόθηκαν από έξι ενήλικες επιζώντες.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό τη Δευτέρα, δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα πεντάχρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους και 17 επέζησαν όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν κατέρρευσε στα ανοιχτά της βόρειας ακτογραμμής της Τυνησίας κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να φτάσει στην Ευρώπη.

Η De Dominicis είπε: «Ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των αγνοουμένων στη Μεσόγειο το 2024 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.200, με σχεδόν 1.700 ζωές να χάνονται μόνο στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου.

«Αυτό περιλαμβάνει εκατοντάδες παιδιά, που είναι ένα στους πέντε από όλους τους ανθρώπους που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειοψηφία ξεφεύγει από τις βίαιες συγκρούσεις και τη φτώχεια».

Τον Δεκέμβριο, ένα 11χρονο κορίτσι, φορώντας ένα απλό σωσίβιο και κολλημένο σε ένα ζευγάρι σωλήνες ελαστικών, διασώθηκε στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Είπε στους διασώστες ότι είχε περάσει τρεις ημέρες στη θάλασσα μετά από ένα ναυάγιο που εικάζεται ότι σκότωσε 40 ανθρώπους.

Ένα μήνα νωρίτερα, η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch υπέβαλε ποινική μήνυση στους εισαγγελείς στη Σικελία κατηγορώντας την ιταλική ακτοφυλακή για αμέλεια και πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ένα ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα με 21 νεκρούςς. Η ΜΚΟ είπε ότι είχε ειδοποιήσει τις ιταλικές αρχές για το σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά ισχυρίστηκε ότι η ακτοφυλακή δεν έστειλε σκάφος διάσωσης παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα.

Τουλάχιστον τέσσερα σκάφη έχουν ανατραπεί στην κεντρική Μεσόγειο από την Τρίτη, σύμφωνα με το Alarm Phone, μια οργάνωση που διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Η Ιταλία είναι ένα από τους κύριους προορισμούς για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου να θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.500 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διάβαση στη Μεσόγειο από το 2014. Οι περισσότεροι από τους θανάτους ή τις εξαφανίσεις αποδίδονται σε σκάφη που αναχωρούν είτε από την Τυνησία είτε από τη Λιβύη.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιχειρούν το ταξίδι υψηλού κινδύνου παρά τις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ με την Τυνησία και τη Λιβύη για να σταματήσουν να φεύγουν τα σκάφη μεταναστών.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, 66.317 άτομα κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία το 2024, λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού του 2023. Οι σκληροπυρηνικές πολιτικές της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι πιστώνονται τουλάχιστον εν μέρει για τη μείωση.

Η συμφωνία με τη Λιβύη ουσιαστικά σπρώχνει τους ανθρώπους πίσω στα στρατόπεδα κράτησης όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στα γερμανικά αεροδρόμια: Εκτεταμένα προβλήματα στις πτήσεις εκτός Σένγκεν λόγω βλάβης στο ηλεκτρονικό σύστημα

Πρωτοχρονιά: Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα στον κόσμο εκτοξεύτηκε στην Ιαπωνία – Έργα τέχνης «σκέπασαν» τον ουρανό (Videos)

Αλ Τζολάνι: Νεύμα στην Μπέρμποκ επειδή είναι… γυναίκα – Υποδέχθηκε δια χειραψίας μόνο τον Ζαν Νοέλ Μπαρό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.