0 1 min 7 ημέρες

Το 2024 καταγράφεται ως χρονιά-ορόσημο για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα, με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) να αγγίζουν τις 7.000, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών. Η ανοδική αυτή τάση ακολουθεί τα υψηλά επίπεδα του 2023, όπου οι αιτήσεις ανήλθαν στις 6.449, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη κινητικότητα στο επιχειρείν.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης, τόνισε τη σημασία του εμπορικού σήματος για την οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στη διαμόρφωση επιχειρηματικής στρατηγικής, τη δημιουργία αξίας, την επέκταση σε νέες αγορές και την ενίσχυση της απασχόλησης. Όπως δήλωσε, «ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών σημάτων που κατατίθενται ετησίως αποτελεί δείκτη ανάπτυξης και απόδειξη εμπιστοσύνης στο σύστημα διανοητικής ιδιοκτησίας».

Η αυξημένη ζήτηση για κατοχύρωση σημάτων ερμηνεύεται ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης, καθώς συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιόδους ανάπτυξης. Συγκριτικά, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν σημειωθεί αισθητά χαμηλότεροι αριθμοί αιτήσεων, κάτι που αντικατοπτρίζει την άμεση σχέση μεταξύ οικονομικών συνθηκών και κατοχύρωσης άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα θετικά αποτελέσματα που παρουσίασε ο ΟΒΙ δεν περιορίζονται μόνο στο πλήθος των αιτήσεων. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών, η επιτάχυνση διαδικασιών από το 2022, όταν ο ΟΒΙ ανέλαβε τη διαχείριση του αρχείου εμπορικών σημάτων, και η εμπιστοσύνη του κοινού στο ελληνικό σύστημα διανοητικής ιδιοκτησίας, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτών των επιδόσεων.

Ο Δ. Χρόνης επισήμανε επίσης την προτίμηση που δείχνουν οι καταθέτες στο ελληνικό εμπορικό σήμα, παρά την επιλογή για απευθείας κατοχύρωση ευρωπαϊκού σήματος. Η απλότητα, η αμεσότητα και το χαμηλό κόστος της εθνικής διαδικασίας καταθέσεων φαίνεται να πείθουν τη μεγάλη πλειονότητα των ενδιαφερομένων.

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο ΟΒΙ εντείνει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης γύρω από τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, εστιάζοντας σε ακόμα ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση. Όπως κατέληξε ο Δ. Χρόνης, «η προστασία των άυλων περιουσιακών στοιχείων αποτελεί κλειδί για την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη, και ο ΟΒΙ παραμένει αρωγός σε αυτή την προσπάθεια».

Διαβάστε επίσης:

Καρέλιας: Αύξηση μεριδίων και νέο ρεκόρ τζίρου το 2024 – Σειρά παροχών προς τους εργαζόμενους

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στους λιμένες Κατάκολου, Πάτρας και Καβάλας

Grivalia Hospitality: Τη συγχώνευση με 6 κυπριακές εταιρείες ενέκρινε η γενική γραμματεία Εμπορίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.