Κάποτε οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά τρίτων κρατών, γίνονταν με διακριτικότητα. Πλέον γίνονται ωμά. Ενίοτε ξεπερνούν τα όρια της κυνικότητας. Πρώτοι διδάξαντες βεβαίως οι Αμερικανοί και ιδιαιτέρως οι Δημοκρατικοί οι παρεμβάσεις των οποίων σε εκλογικές και άλλες διαδικασίες ξένων υπήρξαν απροκάλυπτες.
Στα ίδια βήματα ευρίσκεται ήδη ο Ίλον Μασκ, εβδομάδες πριν αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Αποτελεσματικότητος για τα οποία τον προορίζει ο εκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά τα πρώτα του σχόλια υπέρ των Εναλλακτικών για την Γερμανία του κόμματος AfD, ο Μασκ έβαλε στο στόχαστρο τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. Αφού εξεφράσθη υπέρ του δημοσκοπικά ανερχομένου Νάιτζελ Φάρατζ και κατηγόρησε τον Εργατικό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι ηγείται ενός «τυραννικού αστυνομικού κράτους» τώρα τον εγκαλεί ότι υπό την προηγουμένη ιδιότητα του εισαγγελέως ήταν υπεύθυνος για την συγκάλυψη εγκλημάτων μεταναστών και συγκεκριμένα βιασμών ανηλίκων.
Ο Στάρμερ κατηγορείται για την συμπεριφορά που επέδειξε ως εισαγγελεύς σε σκάνδαλο με συμμορία βιαστών ανηλίκων στην περιφέρεια του Όλνταμ. Τώρα η Κυβέρνησις των Εργατικών απεφάσισε να μην προχωρήσει η διερεύνησις της υποθέσεως. Για την στάση αυτή αντιδρά και το κόμμα των Συντηρητικών, αλλά ο Μασκ προσώρησε κατηγορώντας ευθέως την υπουργό Εσωτερικών Τζες Φίλιπς ότι ηρνείτο να διερευνήσει τις υποθέσεις της συγκαλύψεως της δράσεως συμμοριών μεταναστών βιαστών ανηλίκων, επειδή αυτό θα οδηγούσε πίσω στην περίοδο που ο νυν Πρωθυπουργός ήταν προϊστάμενος της εισαγγελίας Αγγλίας και Ουαλλίας, μεταξύ των ετών 2008 και 2013.
Μάλιστα ο Μασκ προέβη σε ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι «ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας επέτρεψε σε συμμορίες βιαστών να εκμεταλλεύονται νεαρά κορίτσια χωρίς να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη, όταν ήταν ο κορυφαίος εισαγγελεύς». Περαιτέρω δε επανέλαβε αυτό που ήδη συζητείται ευρέως στην Βρετανία ότι δηλαδή η χώρα πρέπει επειγόντως να προχωρήσει στην διεξαγωγή νέων εκλογών.
Η στάσις αυτή όπως και η ανοικτή στήριξις στο AfD της Γερμανίας προκαλούν αντιδράσεις από τις συστημικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες όμως παραβλέπουν τις δικές τους προσπάθειες παρεμβάσεως σε εκλογές τρίτων χωρών με πλέον χαρακτηριστική την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στην Ρουμανία όπου το αποτέλεσμα δεν τους ήταν αρεστό, καθώς και την προσπάθεια ανατροπής του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν, και την λυσσαλέα προσπάθεια να επιβάλλουν τελικώς στην Πολωνία τον Ντόναλντ Τουσκ.
Το οξύμωρον είναι ότι κατηγορούσαν το Όρμπαν για παραβίαση των αρχών του «κράτους δικαίου», την στιγμή κατά την οποία ο εκλεκτός τους στην Πολωνία το κατέλυσε απροκαλύπτως προκαλώντας εφόδους της αστυνομίας στο κτίριο της Βουλής προκειμένου να συλληφθούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Στον αντίποδα ιδιαιτέρως αρμονικές είναι οι σχέσεις του Ίλον Μασκ με την Πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις των εταιρειών του πρώτου στην Ιταλία.
Η Μελόνι είναι «αυθεντική, έντιμη, ειλικρινής – και δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό για όλους τους πολιτικούς», είχε πει προ μηνών ο Μασκ, ενώ Μελόνι σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera τονίζει ότι ο Μασκ είναι «ιδιοφυΐα», που περιγράφεται «ως τέρας μόνον επειδή επέλεξε την “λάθος πλευρά” πολιτικά».
Και συνέχισε: «Ο Μασκ είναι μια μεγάλη προσωπικότητα της εποχής μας, ένας εξαίρετος καινοτόμος, που έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον. Θεωρώ φυσικό να μπορώ να συνομιλώ μαζί του. Φυσικά υπάρχουν πράγματα, στα οποία πλησιάζουν περισσότερο οι απόψεις μας και άλλα όπου διαφέρουν, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τη σύγκριση». Ο Μασκ και η Μελόνι έχουν συζητήσει τις προοπτικές επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και του διαστήματος.
Το άρθρο Ελον Μασκ: Καταγγέλλει τον Βρετανό Πρωθυπουργό Στάρμερ ότι συγκάλυψε βιασμούς ανηλίκων εμφανίστηκε πρώτα στο Periodista.