Ένα από τα ανοιχτά μέτωπα το οποίο κληρονόμησε η κυβέρνηση από το 2024 είναι αυτό της στεγαστικής κρίσης, με τις παρεμβάσεις στον τομέα των ακινήτων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της και για το 2025.
Η στεγαστική κρίση, ωστόσο, δεν αποτελεί ένα «εθνικό» πρόβλημα αλλά μια πανευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία οδηγεί σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της έλλειψης ακινήτων.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει και την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών στις κεντρικές συνοικίες που υπάγονται στα τρία διαμερίσματα της Αθήνας, η οποία ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν περιορίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Συμπεριλαμβάνουν σειρά μέτρων που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την αγορά ακινήτων από την πλευρά της προσφοράς, είτε με προγράμματα στέγης, είτε με κινητροδότηση για την μακροχρόνια ενοικίαση κατοικιών.
Αναλυτικά, τα μέτρα στεγαστικής πολιτικής του 2025, είναι:
- Σπίτι Μου ΙΙ, Διευρύνονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια του προγενέστερου προγράμματος, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα. Υπό τους νέους όρους, δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25-50 ετών με οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για άγαμους, τα 28.000 ευρώ για έγγαμους (+4.000 ευρώ για κάθε παιδί) και για μονογονεϊκή οικογένεια τα 31.000 ευρώ (+5.000 ευρώ για κάθε παιδί).
- Αναβαθμίζω το σπίτι μου: Με την παροχή άτοκων δανείων από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ για ανακαινίσεις οικίας ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα, χωρίς κανένα κριτήριο, πέραν της περιβαλλοντολογικής σημασίας αναμένεται να πέσουν σπίτια στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης, τα οποία μέχρι τώρα δεν «έπιαναν» τα στάνταρντς ενεργειακής απόδοσης.
- Έκπτωση στον φόρο εισοδήματος: Στην ίδια λογική κινείται και η κινητροδότηση για ανακαινίσεις κατοικιών με φοροαπαλλαγή για δαπάνες που συντελέστηκαν μέσα στο 2024. Το ανώτατο συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών και ως εκ τούτου και της μείωσης του φόρου εισοδήματος που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι το ποσό των 16.000 ευρώ, κατανεμημένο στα έτη 2024, 2025, 2026, 2027 και 2028.
- Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Αντιστοίχως, τo νέο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών υπό την προϋπόθεση να ενοικιαστούν σε μακροχρόνια βάση, συμπεριλαμβάνει αύξηση του ύψους της επιδότησης, η οποία πλέον θα ανέρχεται στο 60%, με «ταβάνι» τα 8.000 ευρώ. Επιπλέον, το ανώτατο ποσό για την ανακαίνιση αυξάνεται κατά 30%, στις 13.000 ευρώ.
- Κοινωνική Αντιπαροχή: H κυβέρνηση σε συνεργασία με ιδιώτες – αναδόχους, προβλέπει τη δημιουργία ακινήτων επί οικοπέδων δημόσιων φορέων, τα οποία ο ανάδοχος θα εκμεταλλεύεται εμπορικά για ορισμένο χρονικό διάστημα, με την παράλληλη υποχρέωση να εκμισθώνει μέρος αυτού, από 30% έως 60%, σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.
- Στέγαση και Εργασία: Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά αναλαμβάνοντας για τρία χρόνια το κόστος του ενοικίου, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής, μαζί με επιπλέον προστέθηκαν δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά. Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1+1 χρόνο.
- Κοινωνική Στέγαση σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Παρεμφερές πρόγραμμα ανακαίνισης και ένταξης κενών κατοικιών στην αγορά ακινήτων προς ενοικίαση.
To άρθρο Στεγαστική πολιτική: Τα 7 κυβερνητικά μέτρα για τα ακίνητα το 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .