0 1 min 1 ημέρα

Η ΕΕ αδειάζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της με τον ταχύτερο ρυθμό από την ενεργειακή κρίση πριν από τρία χρόνια, καθώς ο ψυχρότερος καιρός αυξάνει τη ζήτηση και η ήπειρος αντιμετωπίζει μείωση των θαλάσσιων εισαγωγών.

Ο όγκος του φυσικού αερίου στις τοποθεσίες αποθήκευσης του μπλοκ έχει μειωθεί περίπου 19% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν τελειώνει η περίοδος αναπλήρωσης στις αγορές φυσικού αερίου, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, έναν βιομηχανικό φορέα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν μόνο μονοψήφιες πτώσεις κατά την ίδια περίοδο, όταν οι υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες εξασφάλισαν ότι η αποθήκευση παρέμεινε σχετικά πλήρης κατά τη χειμερινή περίοδο και οι βιομηχανίες περιόρισαν τη ζήτηση λόγω υψηλότερων τιμών.

«Η Ευρώπη χρειάστηκε να βασιστεί πολύ περισσότερο στα αποθέματά της μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και να καλύψει την ισχυρότερη ζήτηση», δήλωσε η Natasha Fielding, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media στους FT.

Η Ευρώπη αντιμετώπισε επίσης μεγαλύτερο ανταγωνισμό για εισαγωγές LNG από Ασιάτες αγοραστές, οι οποίοι έλκονται από τιμές που είναι χαμηλότερες από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε επιβράδυνση των εισαγωγών και στην ανάγκη να αντληθούν περισσότερα από τα αποθηκευμένα αποθέματα. Η τελευταία φορά που οι αποθήκες φυσικού αερίου της ηπείρου άδειασαν τόσο γρήγορα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν το 2021, όταν η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στους αγωγούς πριν από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Τα επίπεδα αποθήκευσης της ΕΕ βρίσκονται τώρα στο 75%, οριακά πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών, προτού οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίσουν να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές. Τα επίπεδα αποθήκευσης ήταν κοντά στο 90% στα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 90% από τo υψηλό των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα που παρατηρήθηκε κατά την ενεργειακή κρίση το καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο, το άδειασμα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να καταστήσει την αναπλήρωση δυσκολότερη και ακριβότερη την επόμενη χρονιά. Οι έμποροι διαπραγματεύονται ήδη φυσικό αέριο για παράδοση το επόμενο καλοκαίρι σε υψηλότερη τιμή από ό,τι για παράδοση τον χειμώνα που ακολουθεί, ένδειξη του ολοένα και πιο υψηλού κόστους αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να γεμίσουν την αποθήκευσή τους στο 90% της χωρητικότητάς τους έως τις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο του υποχρεωτικού στόχου αναπλήρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και ορισμένες χώρες έχουν χαμηλότερους στόχους. Ένα σημαντικό μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου της προέρχεται πλέον με τη μορφή LNG, το οποίο έχει πολιτικοποιηθεί όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την ΕΕ ότι πρέπει να δεσμευτεί να αγοράσει «μεγάλης κλίμακας» ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ διαφορετικά θα αντιμετωπίσει δασμούς, ενώ το Κατάρ έχει απειλήσει να σταματήσει τις αποστολές LNG εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη νέα νομοθεσία που θα τιμωρεί τις εταιρείες που δεν πληρούν καθορισμένα κριτήρια για τις εκπομπές άνθρακα, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην ΕΕ και το Κατάρ ο τρίτος μεγαλύτερος.

Ένας άλλος λόγος για τη γρήγορη κατανάλωση οφειλόταν στο ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε περιόδους ψυχρότερου καιρού, καθώς και το λεγόμενο Dunkelflaute – μέρες που ούτε ηλιακοί συλλέκτες ούτε οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια – που αύξησε τη ζήτηση αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση για βιομηχανικό αέριο σε εννέα χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης φέτος «ανάκαμψε από τα χαμηλά του 2023», σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Anne-Sophie Corbeau, παγκόσμια ερευνήτρια στο Centre on Global, Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ορισμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους πιο γρήγορα από άλλες. Η Ολλανδία σημείωσε πτώση 33% στον όγκο του φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε από την αρχή του χειμώνα, ενώ η Γαλλία σημείωσε πτώση 28%.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ μετά τη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει σταθερή, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Άννα Κάιζα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η συμφωνία διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, και η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά για πάνω από ένα χρόνο με τα κράτη-μέλη και την Ουκρανία για να προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο.

«Όσον αφορά τις τιμές, η αγορά είχε ήδη λάβει υπόψη της τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης. Δεν είδαμε αυξήσεις τιμών το νέο έτος. Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν σταθερά. Η ζήτηση παραμένει υποτονική περίπου κατά 18% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα», δήλωσε η Κάιζα. Σημείωσε ωστόσο ότι, καθώς μπαίνουμε στους πιο κρύους μήνες του χρόνου, η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η υπενθύμισε ότι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που είχε συμφωνηθεί στα 180 ευρώ/Mwh στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το Δεκέμβρη του 2022, θα πάψει να ισχύει στις 31 Ιανουαρίου 2025. Δεν ανέφερε ωστόσο, αν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για να μπει νέο πλαφόν, μετά το αίτημα της Ιταλίας να τεθεί ένα πλαφόν στα 50-60 ευρώ/Mwh. «Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν και η Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν πολύ σαφείς ότι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας είναι μία από τις προτεραιότητες αυτής της Επιτροπής και σύντομα θα υπάρξει παρουσίαση ενός σχεδίου δράσης για προσιτές τιμές ενέργειας», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Σλοβακία, η οποία πλήττεται περισσότερο από τη διακοπή διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η έκτακτη ομάδα συντονισμού φυσικού αερίου που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει τις συνέπειες του τερματισμού της συμφωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ή ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού για την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από τον τερματισμό των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, η Άννα Κάιζα είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρχές της Μολδαβίας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Έχουν διευκολυνθεί οι ανταλλαγές με τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας χωρών της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα. «Ταυτόχρονα καλούμε όλα τα κράτη μέλη μας να δείξουν αλληλεγγύη με τη Μολδαβία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Εκκενώθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός του αεροδρομίου Gatwick στο Λονδίνο – Ξέσπασε φωτιά σε αμαξοστοιχία (Video)

Φιντάν: «Η εξάλειψη των Κούρδων του PKK είναι θέμα χρόνου»

Γερμανία: Το Βερολίνο υποβαθμίζει την επιρροή του Μασκ στην κοινωνία – «Έχουμε κανονικούς και λογικούς πολίτες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.